Zdravlje Simptomi i pomoć 21. studenoga 2017.

Koje su posljedice klamidije i neliječene infekcije HPV-om i?

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Najčešće spolno prenosive infekcije među mladima su infekcije HPV-om i klamidijska infekcija. Prema objavljenim studijama učestalost klamidijske infekcije među mladima u Hrvatskoj iznosi od 3 do 20 posto. Smatra se da da se kod prvog spolnog odnosa HPV-om zarazi preko 60 posto djevojaka i žena, a učestalost infekcije među adolescentima iznosi između 30 do 50 posto.

Klikni i saznaj što je u torbici za samoobranu!

Što je najvažnije da mladi znaju o spolnoprenosivim bolestima kako bi ih bilo manje i koje su najučestalije objašnjava prim.mr.sc.dr. Nives Šikanić-Dugić, spec. ginekologije iz Centar za reproduktivno zdravlje ustrojenog unutar Klinike za pedijatriju, odnosno Zavoda za medicinsku genetiku i reproduktivno zdravlje u klinici za dječje bolesti Zagreb: "Visoka učestalost spolno prenosivih infekcija među mladima rezultat je nezrelosti mladog organizma tijekom perioda sazrijevanja u pubertetu, manjka otpornosti organizma prema infekcijama, nekorištenja ili povremenog korištenja kondoma tijekom spolnog odnosa, rizičnog spolnog ponašanja itd. Najčešće virusne spolno prenosive infekcije kod mladih su infekcije Humanim papillomavirusom (HPV), a od bakterijskih, infekcije Chlamydijom trachomatis. Problem je što u najvećem broju slučajeva infekcije nemaju nikakvih simptoma bolesti tako da mlada osoba niti ne zna da je inficirana i dovoljan je jedan spolni odnos bez kondoma da infekciju prenesu dalje. Kako nemaju nikakvih simptoma one se ne otkrivaju i ne liječe, ali i dalje šire među mladima, sa svim svojim posljedicama."

Možda te zanima... Kako s djetetom razgovarati o seksu? Zdravlje

 | Author: Dalibor Urukalović/PIXSELL Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL

Infekcije uzrokuju rak spolnih organa, spontane pobačaje, ali i rak glave i vrata

Većina mladih nije svjesna dugoročnih posljedica koje neliječene spolnoprenosive infekcije mogu imati na njihovo reproduktivno zdravlje u budućnosti, a dr. Šikanić-Dugić je izdvojila najučestalije:

  • Visokorizični HPV-i  - uzročnici su predstadija i raka vrata maternice, rodnice, stidnice, analnog područja, karcinom penisa, ali i tumora glave i vrata.
  • Niskorizični tipovi HPV-a  - uzrokuju spolne bradavice (kondilome) u genitalnom i analnom području.
  • Infekcija Chlamydijom trachomatis - može također imati ozbiljne posljedice, od upalnih promjena na jajovodima i sjemenovodima s posljedičnom neplodnošću, rizikom od izvanmaternične trudnoće, zdjelične upalne bolesti, do problema u trudnoći poput spontanih pobačaja, prijevremenog porođaja, infekcije djeteta u trudnoći i nakon poroda. Klamidijska infekcija se može izliječiti antibioticima koje obavezno uzimaju oba partnera, ali se može i ponovo dobiti ako se promjeni partner i ako se ne koristi kondom kod svakog spolnog odnosa.
Možda te zanima... Zajedno protiv HPV-a: Imaš li svoju torbicu za samoobranu? Zdravlje

Najbolja prevencija su informiranost i odgovorno spolno ponašanje

"S obzirom na moguće ozbiljne posljedice spolno prenosivih infekcija uvijek ističemo potrebu za odgovornim spolnim ponašanjem mlade osobe koje podrazumijeva odgađanje stupanja u spolne odnose za kasniju dob, a kad se počne sa spolnom aktivnošću uvijek je poželjno imati monogamnu, dugu i vjernu vezu, bez mijenjanja partnera uz obavezno korištenje kondoma kod svakog spolnog odnosa, a što sve zajedno čini prevenciju infekcije spolno prenosivim uzročnicima i njihovim posljedicama", kaže doktorica i nastavlja:

"Kao što je već istaknuto, najčešće spolnoprenosive infekcije među mladima su infekcije HPV-om i klamidijska infekcija. Prema objavljenim studijama učestalost klamidijske infekcije među mladima u Hrvatskoj iznosi od 3 do 20 posto, ovisno o broju ispitanika, načinu i mjestu gdje se obavljalo istraživanje. Smatra se da se kod prvog spolnog odnosa HPV-om zarazi preko 60 posto djevojaka i žena, a učestalost infekcije među adolescentima iznosi između 30 do 50 posto. Dio infekcije organizam može svladati svojim imunološkim odgovorom, ali dio infekcije ostaje u organizmu i tijekom godina od predstadija raka može se razviti rak genitalnog, kao i ostalih spomenutih područja."

Prevencija spolno prenosivih infekcija je podizanje znanja pravovremenim i točnim informacijama, razvijanjem samopoštovanja i vještina za zdrave izbore i odgovorno spolno ponašanjem mladih, uz konzistentno korištenje kondoma, a kod virusa i preventivno cijepljenje (kao cjepivo protiv hepatitisa B, HPV-a), uz redovite ginekološke preglede, savjetuje liječnica.

Sve o dodatnim načinima prevencije možeš pronaći i na stranici G.Zarez.info

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.