Zdravlje 28. svibnja 2024.

Kineski liječnici tvrde da su prvi u svijetu izliječili dijabetes kod 59-godišnjeg muškarca

Foto: Unsplash+ Ilustracijska fotografija
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Znanstvenici u Kini kažu da su po prvi put izliječili dijabetes. Pacijent, 59-godišnji muškarac, primio je pionirsku transplantaciju stanica 2021. i ne uzima lijekove od 2022.

Ovaj eksperimentalni tretman uključivao je stvaranje umjetne verzije stanica pronađenih u gušterači koje proizvode inzulin i održavaju razinu šećera u krvi pod kontrolom. Muškarac je 25 godina bolovao od dijabetesa tipa 2 i izgubio je gotovo sve funkcije ovih stanica, nazvanih Langerhansovi otočići. Smatralo se da kod njega postoji visok rizik od smrtonosnih komplikacija, morao je dobivati višestruke injekcije inzulina svaki dan kako bi se spriječilo da padne u dijabetičku komu, kako piše Daily Mail.

Do sada se nitko nije "izliječio" od dijabetesa, no, liječnici su smislili kako ga staviti u remisiju. Ali to obično zahtijeva od pacijenata da se pridržavaju relativno stroge dijete i programa vježbanja kako bi zaustavili povratak problema sa šećerom u krvi.

Međutim, slučaj u Kini sugerira da je moguće vratiti sposobnost tijela da prirodno regulira šećer u krvi, a da pacijent ne promijeni način života. U liječenju su korištene matične stanice, točnije "prazne" stanice koje se mogu pretvoriti u različite tipova stanica potrebnih tijelu za funkcioniranje. Pod pravim uvjetima, matične stanice mogu se pretvoriti u tkivo mozga, mišića, bubrega ili čak gušterače. Ovaj tretman koristio je novi "kemijski koktel" za pretvaranje matičnih stanica pacijenta u stanice gušterače. Te stanice proizvode inzulin, koji vašem tijelu govori kada treba povući šećer iz hrane koju jedemo za energiju. Kod dijabetičara gušterača ne proizvodi dovoljno inzulina za regulaciju šećera u krvi. Previše ili premalo šećera u krvi može uzrokovati oštećenje živaca, oštećenje bubrega, bolesti srca i još mnogo toga.

Usađivanjem novih, laboratorijski uzgojenih stanica, koje mogu proizvoditi inzulin, pacijent bi mogao ponovno početi proizvoditi vlastiti inzulin, sugeriraju istraživači. To je ono što su liječnici primijetili kod kineskog pacijenta. "Mislim da ova studija predstavlja važan napredak u području stanične terapije protiv dijabetesa", rekao je Timothy Kieffer, profesor staničnih i fizioloških znanosti na Sveučilištu British Columbia u Kanadi, koji nije bio uključen u istraživanje, za South China Morning Post.

Možda te zanima... Dijabetes: Liječnica otkriva koji su šećeri dopušteni, a koje treba izbjegavati Zdravlje

Iako je ovo otkriće ohrabrujuće, još uvijek postoji puno toga što se mora napraviti prije nego što bude odobreno za mase. Prvo će znanstvenici morati testirati svoju terapiju na više pacijenata. Nakon što je testiraju na više ljudi, rekao je profesor Kieffer, morat će pronaći način kako da unaprijede i prošire ovaj postupak. Trenutačno je pretvaranje praznih matičnih stanica u funkcionalne stanice gušterače nevjerojatno zamršeno, dugotrajno i skupo. Znanstvenici će morati pojednostaviti  taj proces kako bi bio izvediv za većinu ljudi.

Također, postoji mogućnost da ova terapija djeluje samo u liječenju dijabetesa tipa 2, koji je češći oblik bolesti. Dijabetičari tipa 1, čiju je gušteraču napao imunološki sustav, mogli bi teže koristiti ovaj tretman jer bi njihov imunološki sustav mogao odbaciti nove implantirane stanice, napisali su autori studije.

Bez obzira na sve nadolazeće prepreke, ovo bi mogao biti veliki korak unaprijed u borbi protiv bolesti od koje samo u Hrvatskoj boluje 395 058 osoba, prema podacima HZJZ-a iz 2023., a broj oboljelih povećava se iz godine u godinu. Šećerna bolest je četvrti vodeći uzrok smrti sa udjelom od 7,8 posto u 2022. godini.

Možda te zanima... Problemi s očima mogu ukazati na dijabetes, loš rad štitnjače i nagovijestiti moždani udar Zdravlje

Ovaj rad, koji je objavljen u časopisu Cell Discovery rezultat je desetljeća istraživanja u mnogim zemljama o tome kako najbolje pretvoriti matične stanice u stanice otočića i kako te stanice otočića unijeti u tijelo. "Naša je tehnologija sazrela i pomaknula granice u području regenerativne medicine za liječenje dijabetesa", rekao je dr. Yin Hao, jedan od vodećih istraživača. Studija je nastala u suradnji triju institucija sa sjedištem u Šangaju - bolnice Changzheng u Šangaju, Centra za izvrsnost u znanosti o molekularnim stanicama pri Kineskoj akademiji znanosti i bolnice Renji.

 "U budućnosti bi ova terapija mogla osloboditi pacijente od uzimanja stalnih lijekova, poboljšati zdravlje i kvalitetu života, te smanjiti troškove zdravstvene skrbi", rekao je profesor Kieffer.

Možda te zanima... 'Uspjela sam pobijediti predijabetes, ovo su promjene koje sam uvela' Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.