Zdravlje 02. lipnja 2014.

Matične stanice spašavaju život

Epruv-Usr
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Matične stanice su se još prije 20 godina počele koristiti u medicini, a jesi li znala da se matične stanice iz krvi pupkovine novorođenčadi jedine mogu transformirati u bilo koju drugu stanicu u organizmu, zbog čega su nezamjenjive u liječenju karcinoma i drugih bolesti?

Uspješno liječenje barem 75 bolesti

Matične stanice se smatraju gradivnim dijelovima tijela, budući da tvore osnovu tkiva, krvi i imunosnog sustava. Liječnici su prije više od dvadeset godina počeli koristiti matične stanice iz krvi pupkovine za tretiranje bolesti koje su prije bile tretirane matičnim stanicama iz koštane srži. Danas su matične stanice iz krvi pupkovine glavni izvor za liječenje mnogih teških bolesti. Matične stanice iz krvi pupkovine novorođenčadi jedine se mogu transformirati u bilo koju drugu stanicu u organizmu, zbog toga su nezamjenjive u liječenju karcinoma i drugih bolesti.

Poznate kao izvor svih stanica u tijelu, matične stanice su se još prije 20 godina počele koristiti u medicini. No problem je u tome što do zdravih matičnih stanica iz vlastitog organizma, koštane srži ili periferne krvi, više ne možemo doći kad jednom obolimo. Upravo iz tog razloga su pri liječenju najuspješnije matične stanice iz krvi pupkovine novorođenčadi, jer su najmlađe i još nisu specijalizirane, već se mogu pretvoriti u bilo koji drugi oblik naših stanica pa se s njima trenutačno uspješno liječi već 75 bolesti. Takve stanice, koje se pohrane prilikom rođenja, tom istom novorođenčetu mogu spasiti život bilo kada kasnije u životu.

Pohrana na minus 196 stupnjeva

Matične stanice iz pupčane krvi nisu bile pod utjecajem starenja, bolesti, povreda i sličnog, a njihova sposobnost regeneracije drugih oštećenih tkiva čini ih zlatnim standardom u liječenju karcinoma.

Zbog svih tih karakteristika, sve je popularnije spremanje krvi pupkovine u specijaliziranim bankama za eventualnu kasniju potrebu. Načelo je jednostavno, krv se vadi iz pupkovine i sprema te se čuva do potrebe za matičnim stanicama iz krvi. No, proces je tehnološki vrlo zahtjevan, jer se pupkovina vrlo lako inficira pa je potrebno osigurati visoku kvalitetu uzoraka koji se pohranjuju na minus 196 stupnjeva Celzijusa.

Matične stanice mogu koristiti i bliski srodnici

Od prošle godine u Hrvatskoj je prisutna njemačka banka matičnih stanica 'Vita 34', koja se ubraja među najbolje u Europi, a jedina ima dozvolu pohrane matičnih stanica na 50 godina. Kod nas je zastupljena preko ovlaštene tvrtke 'Bio Save Premium', koja je umrežena s Vitom 34 u Leipzigu.

Vita 34 je formirala i prvi mobilni tim u Europi za pripremu transplantacije matičnih stanica iz krvi pupkovine, koji u trenutku potrebe prevozi i priprema uzorak u bilo kojoj klinici u Europi. Vrlo je bitno i to što se stanice iz njezine pohrane mogu se koristiti i za alogenu transplantaciju, što znači da te matične stanice, osim djeteta kojem pripadaju, mogu upotrijebiti i njegovi srodnici, najčešće brat ili sestra.

Više o pohrani matičnih stanica možete saznati ovdje: Spremanje matičnih stanica Ili na Facebook profilu: BIO SAVE Hrvatska

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.