Zdravlje 31. svibnja 2023.

Zemlje s najvišim stopama dijabetesa, gdje se smjestila Hrvatska?

dijabetes
Foto: Pexels
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Procjenjuje se da u Hrvatskoj od dijabetesa boluje 500 tisuća ljudi, no ta nas brojka ipak ne stavlja među zemlje s najvećim postotkom oboljelih od šećerne bolesti.

Our World in Data objavio je brojke o stopi oboljelih od dijabetesa u 221 zemlji za 2021. godinu, a uspoređujući podatke koje su preuzeli od Međunarodne dijabetičke federacije (IDF), uspjeli su ih rangirati od onih s najviše oboljelih do onih s najmanje. Zanimljivo je vidjeti kako su sam vrh liste zauzeli Pakistan s 30,8 % oboljelih, Francuska Polinezija s 25,2 % te Kuvajt s 24,9 %. 

Hrvatska je zauzela 178. mjesto sa 4,8 % oboljelih od dijabetesa. Pozicionirana je nešto bolje od susjednih zemalja gdje je Bosna i Hercegovina je na 76. mjestu s 9,1 %, Srbija na 77. mjestu s istim postotkom kao i Crna Gora koja je na 81. mjestu. Mađarska je zauzela 115. mjesto sa čak 7 % oboljelih, a iznenađujuće je da je Italija zauzela 134. mjesto sa 6,4 %. Slovenija se smjestila na 148. mjesto s 5, 8 %.

dijabetes mapa | Author: Our World in Data Foto: Our World in Data

Skoro 40 % oboljelih od dijabetesa u Hrvatskoj nema dijagnozu

Iako nismo na vrhu popisa, dijabetes je u Hrvatskoj stvarni zdravstveni problem, a kako navodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ), ranija istraživanja pokazuju da u Hrvatskoj tek 60 % oboljelih osoba ima postavljenu dijagnozu tako da se procjenjuje da je ukupan broj oboljelih blizu 500 tisuća. U Hrvatskoj je dijabetes četvrti najčešći uzročnik smrti, a najveći postotak oboljelih nalazi se u Vukovarsko-srijemskoj, Karlovačkoj i Krapinsko-zagorskoj županiji. 

Ono što je važno napomenuti je da oko 90 % osoba s dijabetsom ima dijabetes tipa 2, a ne urođeni dijabetes tipa 1. 
 

Možda te zanima... Dijabetes: Simptomi, vrste lijekova i tehnička pomagala za kontrolu bolesti Zdravlje Možda te zanima... Predijabetes: Što je i kako spriječiti da ne pređe u dijabetes Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.