Hrana 26. ožujka 2024.

Voće s najmanje ugljikohidrata prikladno i za dijabetičare

Foto: Unsplash
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Voće je skupina namirnica bogata vitaminima, mineralima, vlaknima i antioksidansima, ali i šećerima pa može znatno podići glukozu u krvi. Voće ljudskom organizmu može poslužiti kao izvor brze energije. Vlakna iz voća doprinose oko 10 % unosa ukupnih vlakana u prehrani, i to uglavnom vodotopivih vlakana.

Ono što može predstavljati problem upravo su ugljikohidrati jer jedna jedinica voća sadrži ugljikohidrata kao jedna kriška kruha pa na to treba paziti kod planiranja jelovnika ili brojanja ugljikohidrata. Dnevno se preporučuje maksimalno dvije do tri jedinice voća.

Ne sadrži sve voće jednaku količinu ugljikohidrata. U bobičastom se voću u odnosu na ukupnu masu nalazi relativno malo ugljikohidrata pa ga se tako, u odnosu na drugo voće, može pojesti više. Nadalje, što je voće zrelije sadrži više šećera.

U tablici je navedeno koliko grama pojedinog voća sadrži 15 g UH (što nazivamo jednom jedinicom voća).

Prednost treba dati svježem, sezonskom voću, ali dobra zamjena može biti svježe smrznuto ili konzervirano voće. Potrebno je izbjegavati konzervirano voće s dodanim šećerom. Sušeno voće možete uzimati samo u malim količinama; dobra su opcija kod hipoglikemije. Svježe, smrznuto ili sušeno voće dobar je izvor vlakana, dok ih u voćnim sokovima (cijeđenim) ima vrlo malo. Stoga uvijek birajte cjelovito voće umjesto sokova.

Andrea Bilandžija Možda te zanima... Inzulinska rezistencija: Prehrana i savjeti nutricionistice kako da ne prijeđe u dijabetes Kolumne

Što je 1 jedinica voća?

  • 1 manja svježa voćka
  • 1/2 šalice konzerviranog ili smrznutog voća
  • 1/2 šalice nezašećerenog voćnog soka
  • 1 žlica sušenog voća

U tablici je navedeno koliko grama pojedinog voća sadrži 15 g UH (što nazivamo jednom jedinicom voća)

  • Bobičasto voće, kupine, maline 250 g
  • Mandarina 2, 3 komada ili 180 g
  • Jabuka manja 180 g
  • Grožđe 100 g
  • Banana 60 g

Uzeti manji komad svježeg voća ili voćne salate za desert dobar je način da zadovoljite potrebu za slatkim i pritom unesete nutritivno kvalitetnu namirnicu.

Možda te zanima... Dijabetes: Liječnica otkriva koji su šećeri dopušteni, a koje treba izbjegavati Zdravlje

Popis voćaka koje se mogu smatrati supervoćem

Supervoće je pojam koji je 2005. godine uveden u prehrambenu industriju, a odnosi se na voće iznimne nutritivne vrijednosti i antioksidacijske aktivnosti. Pritom valja naglasiti da je cilj uvođenje pojma supervoća bio bolji marketinški plasman voćnih proizvoda na tržištu. Borovnica je bila prva voćna vrsta okićena nazivom supervoća zbog bogatstva polifenola i dvostruko većim antioksidacijskim potencijalom od jabuke.

Potom su pozornost proizvođača privukle brusnica, acai, goji, crveno grožđe, mango, ali i druge vrste voća. No, ne treba samo egzotično voće nositi naziv supervoća; voćke koje se često uzgajaju kod nas, poput grožđa, višnje, šljive, smokve, nara i sl. pripadaju voću iznimnog sastava koje je uz to lako dostupno i nije ništa manje ,,super”.

Međutim zdravlje neće osigurati samo jedna vrsta voća ili jedna vrsta namirnice, koliko god da ona bila „super“. Ustvari, treba jesti umjereno i raznoliko.

DiaEdu tim, ispred Hrvatskog društva za endokrinologiju i dijabetologiju (doc. Anela Novak, dr.med., Anja Barač Nekić, dr.med., Karla Čikeš, dr.med., Mirjana Đukić, dr.med., Ivana Dora Vodanović, dr.med.)

Za više informacija o šećernoj bolesti i drugim endokrinološkim bolestima posjetite web stranice: www.portal.hded.hr, Instagram i Facebook.

Možda te zanima... 4 tipa vježbi koje će pomoći u kontroli dijabetesa tipa 2 Fitness

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.