Zdravlje 12. srpnja 2024.

Kate Beckinsale tvrdi da joj je zbog tuge nastala rupa na jednjaku zbog koje je povraćala krv

Foto: instagram/katebeckinsale Kate Beckinsale je rekla da je u tjednima nakon smrti njezina očuha i majčine dijagnoze raka u četvrtom stadiju provela šest tjedana u bolnici jer je tuga napravila rupu u njezinom jednjaku, zbog čega je povraćala obilne količine krvi
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Britanska glumica Kate Beckinsale (50) zabrinula je svoje obožavatelje na društvenim mrežama zbog nekoliko neobjašnjivih zdravstvenih problema s kojima se susrela tijekom prošle godine, uključujući boravak u bolnici šest tjedana i gubitak toliko kilograma da su joj obožavatelji rekli da je premršava.

Međutim, ovaj tjedan glumica je otkrila što je uzrokovalo pogoršanje njezinog zdravlja: tuga. Beckinsale je na Instagramu rekla da je u tjednima nakon smrti očuha i majčine dijagnoze raka u četvrtom stadiju provela šest tjedana u bolnici jer je tuga napravila rupu u njezinom jednjaku, zbog čega je povraćala obilne količine krvi od Mallory Weiss sindroma. Riječ je o rascjepu u unutarnjem sloju jednjaka, cijevi koja povezuje grlo sa želucem. Ova se ozljeda obično događa na mjestu gdje se susreću jednjak i želudac zbog jakog povraćanja, dizanja utega, dugotrajnog kašlja i traume u prsima ili abdomenu. 

Dodala je da joj je jako teško jesti. Iako se zdravstveni problemi glumice mogu činiti ekstremnima, liječnici su za DailyMail rekli da je mozak sposoban izazvati velike promjene u tijelu, uključujući teške gastrointestinalne tegobe i gubitak težine.

tuga Možda te zanima... Zašto se tuga javlja bez očitog razloga i kako si pomoći? Psiha i seks

Dr. David D. Clarke, liječnik interne medicine i gastroenterologije i predsjednik Udruge za psihofiziološke poremećaje, rekao je za DailyMail da stres i teška tuga mogu usporiti pražnjenje želuca do te mjere da dođe do povraćanja. "Povraćanje može uzrokovati pukotinu u donjem dijelu jednjaka koja zatim može krvariti", dodao je. 

Većinom je pukotina zbog Mallory Weiss sindroma duga između 1,90 i 3,81 cm prema klinici Cleveland. Povraćanje krvi je najčešći simptom, javlja se u više od 85 posto pacijenata. Većina pacijenata se oporavi sama, ali neke pukotine zahtijevaju operaciju. 

Kateino povraćanje moglo je biti posljedica brojnih čimbenika. Na primjer, dugotrajno plakanje ili pokazivanje drugih intenzivnih emocija može aktivirati tjelesnu reakciju na stres. Dr. Randy Brazie, ovlašteni psihijatar, rekao je za DailyMail da jake emocije poput tuge mogu pokrenuti živac vagus, koji regulira procese poput probave. "To može dovesti do značajnog povećanja lučenja želučane kiseline i aktivnosti crijevnih mišića", rekao je.

Kao i povraćanje, povećane razine kiseline, primijetio je, mogu dovesti do čira koji izaziva puknuće jednjaka. Jesti s puknućem jednjaka može biti opasno jer perforacija omogućuje curenje hrane u prsa, uzrokujući respiratorne probleme. Zbog toga Beckinsale nije mogla jesti ili je morala jesti na sondu, što je rezultiralo gubitkom težine. 

Možda te zanima... Rak jednjaka: Simptomi, uzroci, prevencija Zdravlje

Otprilike u vrijeme kada je njezin očuh preminuo u siječnju, Kateini poznanici su također otkrili da gotovo da nije jela zbog emocionalnog stresa. "Stres, tuga i depresija također mogu dovesti do smanjenog apetita što može dovesti do gubitka težine u nekim slučajevima. Ako je pražnjenje želuca usporeno, to može uzrokovati osjećaj sitosti nakon manjeg unosa hrane od uobičajenog i mučninu ili povraćanje", rekao je dr. Clarke. "Sve bi to pridonijelo smanjenom unosu hrane što bi onda moglo uzrokovati gubitak težine".

Beckinsale je također ranije ove godine na društvenim mrežama otkrila da su stres, šok i tuga doveli do pogoršanja njezine bolesti mastocita, za koju je dr. Clarke rekao da se vjerojatno odnosi na sindrom aktivacije mastocita (MCAS).

MCAS je bolest u kojoj mastociti - krvne stanice odgovorne za alergijske reakcije - pokreću otpuštanje kemikalija koje dovode do simptoma alergije. Simptomi uključuju svrbež kože ili uzdignut crveni osip na koži, osjećaj vrtoglavice ili nesvjestice i oticanje grla, usta i jezika što može dovesti do poteškoća s disanjem. 

Dr. Clarke je rekao da, iako je moguće da je tuga pogoršala Katein navodni MCAS, većinu fizičkih simptoma tuge i emocionalnog stresa uzrokuje mozak, a ne mastociti. 

Najdepresivniji dan u godini Možda te zanima... Ovi osjećaji imaju snažan utjecaj na naše zdravlje Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.