Jesi li se ikad zapitala zašto je tako lako izgubiti kilograme u prvih tjedan dana na novoj prehrani, a nakon toga postaje sve teže? To nije samo tvoj subjektivni dojam u nastavku teksta saznaj i objašnjenje.
John Gunstad, profesor s Odsjeka za psihološke znanosti na Državnom sveučilištu Kent, za Business Insider podijelio je informacije i zaključke iz svojeg vrhunskog istraživanja kako gubitak kilograma utječe na rad mozga.
Kako Gunstad navodi, tijekom prvog tjedna možda ćeš lako izgubiti kilograme jednostavnim prelaskom na zdraviju prehranu. No, kako se tvoj metabolizam prilagođava, nećeš nastaviti sagorijevati toliko kalorija kao prije. Time gubitak kilograma postaje teži.
Ta činjenica pogoršava stvari, jer kako se masnoća topi, počet ćeš osjećati porast apetita. To se događa jer nakon obroka masne stanice u krvotok oslobađaju hormon zvan leptin.
Skok u razini leptina koji će kao što je navedeno nastati, signalizira tvojem mozgu da si sita i da bi trebala prestati jesti. No, s manje ukupne masnoće, zbog činjenice da paziš na prehranu, ljudi koji mršave pokazuju mjerljivo manje količine leptina. To je važno jer je u nedavnom istraživanju skeniranje mozga pretilih pacijenata koji su izgubili 10 % tjelesne težine otkriveno da manje leptina dovodi do povećane aktivnosti u regijama mozga koje kontroliraju ljudsku želju za jelom.
Rezultat nije samo povećan apetit, već još jači poriv za jelom masne, visokokalorične hrane, jer tvoj mozak pokušava vratiti tjelesnu razinu leptina u normalu.
Dugoročno se ipak isplati mršavjeti
Osim smanjenog rizika od srčanih bolesti, hipertenzije, visokog kolesterola i dijabetesa tipa 2, znanstvenici koji proučavaju ljude s prekomjernom težinom otkrili su da gubitak samo pola kilograma tjelesne težine smanjuje pritisak od čak dva kilograma na zglobove koljena.
Gubitak prekomjerne težine također smanjuje opterećenje krvnih žila, povećava protok krvi u mozak i pojačava ukupnu moždanu funkciju.
Također, nekoliko je studija pokazalo da su kod ljudi, koji su se podvrgnuti operaciji za pomoć pri gubitku kilograma, zabilježila poboljšanja pamćenja, koncentracije i vještina rješavanja problema već za tri mjeseca.
Osim toga, skeniranje mozga za vrijeme istraživanja ukazalo je na to da su ljudi koji su izgubili kilograme i zadržali novu težinu barem na devet mjeseci reagirali drugačije kada su im prikazane slike visokokalorične hrane nego prije mršavljenja. Regija mozga koja obrađuje nagradu, motivaciju i ukus nije reagirala tako snažno, dok su područja koja promiču ukupnu samokontrolu potaknula aktivnost.