Zdravlje Naši nutricionisti, psiholozi i kineziolozi pišu za vas 07. svibnja 2021.

Kako zdravo smršavjeti nakon izolacije?

Debljanje tijekom korona krize
Foto: shutterstock Svi već dobro znamo da bi za vitku liniju trebali iz prehrane izbaciti hranu bogatu šećerom, alkohol i brzu hranu
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Protekli tjedni su, među ostalim, bili izazovni i za našu liniju. Manjak tjelesne aktivnosti u kombinaciji sa stresom, možda i emocionalnim prejedanjem te nalaženjem utjehe u hrani kod mnogih je ostavilo traga upravo na liniji.

Budući da nam se bliži ljeto i polagano popuštaju mjere protiv korone, sada je pravo vrijeme za obračunavanje s kilogramima koje ste eventualno nakupili. Slijedi nekoliko savjeta koji, uz razumnu i raznoliku prehranu, mogu pomoći.

nutricionistica Sandra Krstev Barać | Author: Privatna arhiva Foto: Privatna arhiva Sandra Krstev Barać, nutricionistica

Eliminirajte iz prehrane brašna od žitarica

Svi već dobro znamo da bi za vitku liniju trebali iz prehrane izbaciti hranu bogatu šećerom, alkohol i brzu hranu. Taj savjet i dalje stoji, no probajte iz prehrane, barem na neko vrijeme, izbaciti i svu hranu u kojoj se nalaze brašna od žitarica. Ova strategija može pomoći održati stabilnu razinu šećera u krvi, što znači i manje napadaja gladi.

Možda te zanima... Dijeta s heljdom i kefirom: Za dva tjedna i do 7 kilograma manje Dijeta

Večera neka bude lagana

Kada govorimo o strategijama koje daju po stas željene rezultate, jedna od važnijih je „oskudna“, ali ujedno i hranjiva večera. Tu je najbolji izbor posegnuti za hladno – toplim salatama načinjenim od svježeg povrća u kombinaciji s kuhanim ili pirjanim mesom piletine, ribe ili pak morskih plodova. Pritom salatu treba tek lagano začiniti, žličicom maslinovog ulja i limunovim sokom te cijelom paletom biljnih začina po volji. Poželjno je otići od stola dok ste još malo gladni, jer osjećaj sitosti kasni 15-ak minuta. Ako vas prije počinka ponovno uhvati glad, savladajte je voćem.

Zeleni čaj je vaš saveznik

Zahvaljujući sastojku naziva ECGG vjeruje se kako ispijanje zelenog čaja može pomoći u mršavljenju. Prema provedenim studijama, unos EGCG -a može stimulirati oksidaciju masti te povećati termogenezu odnosno povećati energiju potrebnu za probavu, apsorpciju i metabolizam hrane. Za pozitivan učinak poželjno je svakodnevno ispijati 1-2 šalice nezaslađenog zelenog čaja. Naravno, pritom ne smijemo zaboraviti i na cjelovitu prehranu i redovitu tjelesnu aktivnost koji čine neizostavni dio kvalitetnog plana mršavljenja.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Bez tjelovježbe nema uspjeha

Redovita tjelovježba je vrlo važan način postizanja i održavanja vitkosti. Trenutna situacija nam, doduše, ne dozvoljava posjet fitness centru, ali ima puno online programa koji omogućuju da trening odradimo i u kućnim uvjetima. Odlično je vrijeme i za šetanje, trčanje ili vožnju biciklom. Štoviše, ova je opcija trenutno izuzetno poželjna (naravno uz obavezno socijalno distanciranje) jer ćemo na taj način povisiti i razinu imunostimulirajućeg vitamina D.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Dodatne strategije koje mogu pomoći

Na temu mršavljenja provedena su brojna istraživanja, a znanstvenici su suglasni da sljedeće strategije mogu dodatno pomoći:

Pisanje dnevnika prehrane: Zapisivanjem onoga što ste pojeli možete lako pratiti svoj kalorijski unos i tako ograničiti unos. Također, lakše je identificirati hranu kojoj nije mjesto na jelovniku.

Vaganje jednom tjedno: Brojke na vazi, ukoliko su više od očekivanog, mogu poslužiti kao odličan motivator za borbu protiv mozga koji šalje poruku za unosom hrane.

Možda te zanima... Ženska detoks dijeta: Skidaj kilograme i oslobodi se toksina Dijeta

Za dobru liniju ključan je dobar san: Studije pokazuju kako osobe koje spavaju manje od 6 sati imaju više razine hormona gladi – grelina u krvi. Grelin stimulira želju za unosom ugljikohidratne i visoko kalorične hrane. Također, nedostatak sna stimulira i lučenje hormona stresa – kortizola koji, među ostalim, djeluje kao signal masnim stanicama da što više čuvaju masno tkivo. Stoga posvetite pažnju higijeni sna i ne zaboravite na odmor i relaksaciju.

Posveta vremena obroku: Obrok u pokretu može nesvjesno dovesti do sakupljanja suvišnih kilograma. Hodanje dok jedemo, naime, odvlači našu pažnju zbog čega je teže osjetiti sitost te je lakše pretjerati s jelom. I gledanje televizije kao i razgovor također odvlače pažnju, ali u manjoj mjeri. Stoga je preporuka da se jelu posveti vrijeme i potrebna pažnja kako bi tijelo prepoznalo sitost.

Sandra Krstev Barać, mag.nutr. (https://www.funkcionalnamedicina.com/)

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      ExtremeUslugazajma

      Trebate li zajam? Ekstremni zajmovi su vam dostupni i oni daju zajam u iznosu od 2,5 posto koji se primjenjuje danas i vi ćete biti zahvalni. Kontaktirajte ih na sljedeće načine. Whatsapp: +1 (631) 458-5021 E-adresa: Extremeglassloans20@gmail.com Vrijedni su povjerenja i ne varaju, jer sam od tada s njima, pa iskoristite ovu priliku da se zapanjite

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.