Dijeta Dijete A-Ž 19. listopada 2020.

Ženska detoks dijeta: Skidaj kilograme i oslobodi se toksina

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Uzmeš li u obzir da prosječne energetske potrebe žene iznose 2200 kalorija, pridržavajući se jelovnika od 1600 kalorija, možeš gubiti oko 0,6 kg na tjedan.

"Cilj detoksikacije je skinuti teret koji organi za detoksikaciju svakodnevno podnose i time poboljšati njihov rad kako bi bili uspješniji u obavljanju svog zadatka. Kvalitetan plan za detoksikaciju podrazumijeva eliminaciju teško probavljive hrane - kofeina, mliječnih proizvoda, bijelog šećera, sokova s dodanim šećerom i alkohola", kaže doc. dr. sc. Darija Vranešić Bender iz Vitaminoteke.

Možda te zanima... Noćni napitci za detoks organizma i skidanje masnih naslaga Dijeta

U jelovnik uključi hren, lan, leću

Fokus je, nastavlja, na voću i povrću uz dodatak sjemenki, orašastih plodova i obilje vode. "Luk, celer, hren, daikon, cikla, rotkvice povrće je koje potiče prirodnu detoksikaciju i regeneraciju organizma, a tradicionalno se nazivaju ‘čistači krvi’, pa su stoga ove namirnice prijateljski naklonjene bubrezima i jetri. Budući da su žene često usmjerene na učinkoviti gubitak kilograma i poticanje probave, u redukcijsku detoksikacijsku dijetu treba dodati i suhe smokve, šljive i dovoljnu količinu tekućine", kaže nutricionistica.

Fitokemikalije posebno korisne ženama su lignani i fitoestrogeni. Lignane u najvećem udjelu nalazimo u sjemenkama i ulju lana, a fitoestrogene u raznim mahunarkama, posebice soji, ali i grahu, leći, slanutku, mahunama - stoga ih treba uključiti u ‘ženski’ detoksikacijski jelovnik, savjetuje Vranešić Bender.

Lanene_Sjemenke | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Što manje industrijski prerađene hrane

"Općenito, mahunarke su poželjne zbog povoljnog profila aminokiselina, niskoga glikemijskog indeksa i brojnih korisnih tvari koje sadrže. U borbi protiv masnog tkiva tradicionalno se koriste grejp i ocat. Naringenin, antioksidans koji se nalazi u
grejpu i citrusnom voću, potiče jetru na razgradnju masti i istodobno povećava osjetljivost na inzulin",
pojašnjava i dodaje da je zeleni čaj uz dokazani učinak na liniju, učinkovit i u čišćenju organizma jer se pokazalo da povećava proizvodnju ključnih detoksikacijskih enzima i potiče izlučivanje štetnih tvari.

"Detoksikacijska dijeta treba sadržavati što manje industrijski prerađene hrane, a što više svježih namirnica i obroka pripremljenih blagom termičkom obradom poput kuhanja, pripreme na pari i pirjanja. Također, kvalitetna detoksikacijska dijeta ne zagovara post nego predstavlja uravnoteženu dijetu koja neće uzrokovati nutritivne deficite",  napominje nutricionistica Vranešić Bender. Budući da su u jelovnicima nutricionističkog tima Vitaminoteke zastupljene sve skupine namirnica, zdravi ljudi koji imaju višak kilograma mogu ih koristiti u mršavljenju “na duge staze”, no ne preporučuju se djeci, adolescentima, starijim ljudima te trudnicama i dojiljama, za koje vrijede posebne prehrambene preporuke.

Ogledalo_1 Možda te zanima... 5 jasnih znakova da ti je potrebna detoksikacija Smoothie_9 Možda te zanima... Počni već danas: Zimski detoks smoothie za zdrav početak dana Hrana