Dijeta Dijete A-Ž 02. ožujka 2024.

Dijeta s heljdom i kefirom: Za dva tjedna i do 7 kilograma manje

Foto: Guliver Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Dvotjedna dijeta s heljdom i kefirom novi je hit među sljedbenicima dijeta i detoks programa, prvenstveno zato jer se njome u kratko vrijeme može izgubiti dosta kilograma. Donosimo kako se provodi ova dijeta, iskustvo osobe koja ju je iskušala na sebi te mišljenje nutricionistice Sandre Marić Bulat.

Dijeta s heljdom i kefirom je rigorozna i nije za svakoga. Prikladna je za osobe dobra zdravlja i one koje su spremne disciplinirano provoditi rigorozan program dva tjedna. Zauzvrat mogu očekivati i do deset kilograma manje, ali broj izgubljenih kilograma ovisi o konstituciji i metabolizmu svakog pojedinca. Heljda nije žitarica, nego voćna sjemenka u rodu s rabarbarom, iako je je mnogi smatraju i upotrebljavaju kao žitaricu.

Upute za dijetu

  • Heljdu možete jesti koliko god želite, ali bez začina, umaka i soli. Jedino možete dodati malo sojina umaka i papra. Sol se ne preporučuje jer zadržava vodu u organizmu.
  • Priprema heljde: Jednu do tri šalice heljde (ovisno o apetitu) navečer prelijte s 4 dcl kipuće vode, pustite da odstoji pet minuta i potom je ocijedite i ponovno prelijte istom količinom kipuće vode i ostavite da odstoji sve do jutra.
  • Heljdu je najbolje konzumirati s kefirom. Odaberite kefir s postotkom mliječne masti od 1 do 1, 6 posto i ne smijete popiti više od litre dnevno.
  • Možete pojesti do dva komada sezonskog voća dnevno, a također možete jesti i zeleno povrće poput prokulica, kupusa, špinata, brokule, ali bez soli i začina.
  • Možete piti kavu i biljne čajeve, ali bez šećera i umjetnih zaslađivača. Preporučuje se redovito pijenje vode, a ukupna količina dnevno popijene tekućine zajedno s kavom i čajem ne bi trebala biti veća od tri litre.
  • Alkohol je na ovoj dijeti zabranjen.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Zašto heljda i kefir?

"Heljda je vrlo zahvalna namirnica jer je nutritivno bogata svim hranjivim tvarima i prihvatljiva je za balansiranje svakodnevnih obroka. Heljda je lakoprobavljiva, niskokalorična, ima nizak glikemijski indeks i ne sadrži gluten. Preporučuje se osobama koje imaju poteškoće s probavom jer podržava rad probavnog sustava", objašnjava nutricionistica Sandra Marić Bulat i kaže da heljda daje i dugotrajan osjećaj sitosti u odnosu na druge žitarice jer sadrži kvalitetnije proteine te ne provocira inzulin kao što to čine žitarice poput kukuruza, prosa, riže ili pšenice.

"Od aminokiselina u heljdi su najzastupljenije arginin i lizin. Heljda sadrži i vrlo malo masnoća i puno vlakana neophodnih u svakodnevnoj prehrani. Vlakna su nužna za skidanje kilograma jer kao što smo već rekli potiču probavu i daju osjećaj sitosti te održavaju razinu šećera stabilnom", otkriva Marić Bulat i naglašava da heljda pripada skupini alkalnih namirnica što dodatno doprinosi zdravlju, budući da mnogi pretjeruju s unosom mesa osobitu na proteinskim dijetama uslijed čega dolazi do zakiseljavanja organizma. 

Nutritivne vrijednosti 100 g heljde

  • 343 kcal
  • 13, 3 g proteina
  • 71, 5 g ugljikohidrata
  • 10 g vlakana
  • 3, 4 g masti

 | Author: Privatna arhiva Foto: Privatna arhiva Sandra Marić Bulat, nutricionistica "Kefir sadrži malo laktoze, a sadrži čak više proteina od jaja, ima čak 9 g više proteina nego jogurt. Kefir sadrži dragocjene probiotike i mnogo kalcija koji su izvrsna podrška tijekom mršavljenja i gubitka masnih naslaga naročito oko trbuha", objašnjava Marić Bulat. Nutricionistica ističe da je dobro što dijeta ipak dozvoljava određene količine voća. "Voće sadrži voćni šećer što nam tijekom dana dodatno može povećati energiju. Sve preporučene namirnice bogate su natrijem i kalijem.

U dijeti nema dodatnog soljenja hrane, čime se potiče detoksikacija i sprječava zadržavanje suvišne tekućine. No dugoročno nam je jodirana sol u umjerenim količinama neophodna za rad štitnjače i nadbubrežne žlijezde. Ovu dijetu ne preporučujem na duge staze osobama s niskom razinom željeza, dok je za cjelokupno zdravlje važan i unos omega-3 masnih kiselina koje u ovoj dijeti nisu zastupljene", tumači nutricionistica.

Dijeta se ne smije držati dulje od dva tjedna, a tijekom i nakon dijete poželjno je uzimati dodatke prehrani. Oni koji su je probali tvrde da se tijekom dijete ne gladuje i da su pravi rezultat dijete vidljiv na vagi tri do četiri dana po završetku dijete, budući da se proces čišćenja organizma nastavlja i nakon prestanka dijete.

Iskustvo

"Za heljda dijetu sam čula od kolegica na poslu koje su čitale o njoj na Internetu. Kako sam od ljeta do početka studenoga dobila sedam kilograma, zainteresiralo me je to o čemu pričaju pa sam odlučila probati. Jela sam uglavnom samo heljdu, ujutro, za ručak i navečer i pila po litru kefira dnevno, tek bih za međuobrok pojela komad voća ili salatu navečer. Uz to pila sam puno vode. Bila sam na toj dijeti osam dana i stvarno sam gubila kilograme - više od tri, no nisam mogla izdržati cijela dva tjedna jer mi je heljda jako dosadila, a kako sam je jela ne posoljenu, bila mi je i neukusna.

Osim gubitka kilograma, moram priznati da mi se probava jako ubrzala i da ovaj način prehrane jako 'čisti', što mi je nekad bio problem jer nije zgodno, pogotovo kad si na poslu, često ići na WC. Također, jedan dan sam osjetila blagu slabost i vrtoglavicu, ne znam je li to rezultat te prehrane, no to je također utjecalo na to da prekinem ovaj način prehrane." (Ivana, 47)