Zdravlje Miran san bez buđenja, moguće je! 08. travnja 2019.

Uz ovaj savjet stručnjaka imat ćeš miran san bez buđenja

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Svjetlo ima snažan učinak na spavanje. Izlaganje svjetlu na početku dana stimulira tijelo i um, potiče osjećaj budnosti i daje energiju. Izlaganje svjetlu noću također potiče budnost, a to može predstavljati ozbiljan problem za zdrav i okrepljujući san. Nedostatak tame tijekom noći može dovesti do čestih i dugotrajnih buđenja.

Kako tama utječe na san?

Tama je neophodna za spavanje. Odsustvo svjetla šalje kritičan signal tijelu da je vrijeme za odmor. Izlaganje svjetlu u pogrešno vrijeme mijenja unutarnji "sat spavanja", biološki mehanizam koji regulira cikluse spavanja i buđenja tako da ometa količinu i kvalitetu sna. Melatonin, često poznat i kao "hormon sna" ili "hormon tame", utječe na spavanje slanjem signala mozgu da je vrijeme za odmor.

Ovaj signal priprema tijelo za spavanje tako da se mišići počinju opuštati, osjećaj pospanosti se povećava, temperatura tijela se snižava. Razine melatonina prirodno rastu u ranim večernjim satima dok se mrak spušta i nastavlja se penjati tijekom većeg dijela noći, prije nego što dostigne vrhunac negdje oko tri sata ujutru. Izlaganje večernjem svjetlu inhibira prirodni vremenski porast melatonina, što odgađa početak prijelaza tijela u san i spavanje.

 | Author: VELUX Foto: VELUX

Svjetlo kao moderan problem spavanja

Većinu povijesti ljudi nisu morali tražiti tamu. Pojava električne energije u 20. stoljeću temeljno je promijenila naš odnos prema svjetlu i mraku, te je izazvala nove izazove za spavanje. Umjetna svjetlost, jeftina i sveprisutna, narušava kvalitetu sna, a mnogi nisu ni svjesni njegovih štetnih učinaka. Široko rasprostranjena upotreba digitalne tehnologije - i svjetla koje emitiraju svi ti zasloni donijela je još jedan izazov za spavanje.

 | Author: VELUX Foto: VELUX

 

Što poduzeti

Iako je dovoljna količina svjetlosti tijekom dana bitna za kvalitetan san zato jer sunce pomože uspostavi ravnoteže u tijelu i regulira cirkadijanski ritam, potrebno je i kvalitetno zamračiti prostor navečer i noću. Jadan od načina da se to postigne je ugradnja krovnih prozora koji omogućuju prodor obilja dnevne svjetlosti u potkrovlje, a za zamračenje će poslužiti VELUX sjenila i rolete.

Vrste zamračivanja:

VELUX siesta sjenila (tzv. blackout) - ne propuštaju svjetlost i u potpunosti zamračuju prostor u bilo koje doba dana, bez obzira na boju tkanine sjenila. Široka paleta boja, od svijetlih i pastelnih do potpuno tamnih, mrkih, kao i dezena i printeva omogućuje odabir koji se može uklopiti u svaki ambijent. Varijacija 2 u 1 nudi dva sjenila u jednom, blackout efekt potpunog zamračivanja neovisno o dobu dana ili noći i plisirano sjenilo od bijele tkanine koje lagano zasjenjuje i cijeli dan propušta prirodno svjetlo.

 | Author: VELUX Foto: VELUX

 

VELUX energetska sjenila - izrađena su od dvostruke plisirane tkanine za zamračivanje, aluminijske saćaste strukture koja i do 25 % poboljšava izolaciju. Osim za postavljanje u spavaonicama i dječjim sobama, pogodna su za montažu i u radnim sobama zbog mogućnosti fleksibilnog pozicioniranja u prozoru, jer nisu fiksirana ni na vrhu, ni na dnu prozorskog krila, što omogućuje kontrolu svjetla i privatnosti.

Vanjska roleta - osim što služi zaštiti od prekomjerne sunčeve svjetlosti, osigurava potpuno zamračivanje, dodatnu toplinsku i zvučnu izolaciju, kao i mehaničku zaštitu prozora od oštećenja i ulaska provalnika.

 

 | Author: VELUX Foto: VELUX

Načini upravljanja sjenilima i roletama

Na prozore koji su nadohvat ruke ugrađuju se sjenila na ručno upravljanje. Ručkom za upravljanje moguće je lako manipulirati sjenilom i zaustaviti ga u bilo kojoj poziciji. Uz ručno upravljanje, na prozore ugrađene u gornjoj zoni krovišta, gdje je otežana česta izmjena ugođaja, preporučuje se ugraditi sustav za daljinsko upravljanje i električno napajanje ili sustav za daljinsko upravljanje i solarno napajanje, kad se pomoću upravljačkog panela osigurava ugodna klima u prostoru i željena količina svjetlosti. Dakako, ovakvi napredni sustavi mogu se programirati i tako da se sjenila podižu i spuštaju u određeno vrijeme svakoga dana. Osim svjetla za dobar san je važna temperatura te količina vlage u prostoriji za što Velux također ima rješenje.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      dercy0909

      NAJBOLJI ONLINE LJUBAVNI SPELL CASTER JE DOBIO SVOJ LJUBAVNIK, MUŠKO, ŽENU, DJEVOJČICU ILI BOYFRIEND BACK. DODAJTE NJEGOVO POGON NA WHATSAPP: +2349083639501 Pozdrav svima Ja sam Darcy lyne i ja sam ovdje kako bi podijeliti prekrasan rad Dr Nosa učinio za mene. Nakon 5 godina braka s mojim suprugom s dvoje djece, moj muž se počeo čudno ponašati i izlaziti s drugim ženama i pokazivao mi hladnu ljubav, u nekoliko navrata prijeti da će me razvesti ako se usudim ispitati o njegovoj aferi s drugim žen

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.