Zdravlje 04. prosinca 2023.

Crohnova bolest: Simptomi, prehrana i kako si pomoći

trbuh
Foto: Pexels
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Crohnova bolest upalna je i kronična bolest čiji se simptomi razlikuju od osobe do osobe. Iako se točan uzrok ne zna, postoje lijekovi koji mogu ublažiti simptome.

Osim lijekovima, simptomi Crohnove bolesti mogu se ublažiti prehranom koja mora biti bogata hranjivim tvarima, posebno proteinima i esencijalnim vitaminima. Samo dijagnosticiranje Crohnove bolesti dosta je izazovno jer ima simptome slične drugim zdravstvenim stanjima kao što je sindrom iritabilnog crijeva, a načini liječenja moraju biti prilagođeni svakom pojedincu. U nastavku saznajte koji su potencijalni uzroci bolesti, simptomi te koju hranu jesti, a koju izbjegavati kako bi se ublažili simptomi Crohnove bolesti.

Što je Crohnova bolest?

Crohnova bolest je kronična, upalna bolest crijeva čiji uzrok je i dalje uglavnom nepoznat, a može uzrokovati različite simptome. Dijagnozu je često teško postaviti jer su simptomi slični nekim drugim bolestima.​ Liječenje Crohnove bolesti uključuje promjene načina života, lijekove i operaciju u teškim slučajevima, s ciljem ublažavanja simptoma i omogućavanja osobi da živi što normalnije.

Crohnova bolest može zahvatiti bilo koji dio gastrointestinalnog trakta, iako se najčešće javlja u donjem dijelu tankog crijeva i debelom crijevu.​ 

Koji su uzroci Crohnova bolesti?

Prema stručnjacima, uzrok Crohnove bolesti mogao bi biti posljedica kombinacije čimbenika:

  • genetske predispozicije
  • okolišnih čimbenika
  • abnormalnog imunološkog odgovora.​

Postoje dokazi da genetika igra značajnu ulogu u razvoju Crohnove bolesti, a procjenjuje se da 10 do 20 posto oboljelih ima obiteljsku anamnezu te bolesti.​ Čimbenici okoline poput prehrane s visokim udjelom prerađene hrane, pušenja, stresa i nedostatak tjelovježbe također mogu doprinijeti razvoju Crohnove bolesti.​ Imunološki sustava igra ulogu u razvoju Crohnove bolesti​ pa kada ne radi ispravno, može pogrešno identificirati bezopasne tvari u tijelu kao prijetnju, što rezultira upalom.

Koji su simptomi Crohnove bolesti?

Simptomi se razlikuju od jedne osobe do druge, pri čemu neki pojedinci osjećaju blagu nelagodu, dok drugi osjećaju iscrpljujući bol.​ Simptomi mogu uključivati i:

Ako se ne liječi, Crohnova bolest može izazvati ozbiljne komplikacije, uključujući infekcije opasne po život.

 | Author: Unsplash+ Foto: Unsplash+ Simptomi se razlikuju od osobe do osobe, a neki osjećaju iscrpljujući bol

Kako se dijagnosticira Crohnova bolest?

Dijagnoza Crohnove bolesti može biti izazovna i uključuje brojne testove kako bi se potvrdila bolest.​ Točna i pravovremena dijagnoza od posebne je važnosti jer osobe s Crohnovom bolesti mogu patiti od ozbiljnih komplikacija ako uzrok stanja nije otkriven. Crohnova bolest se često miješa s drugim stanjima kao što su ulcerozni kolitis ili sindrom iritabilnog crijeva koji imaju vrlo slične simptome.​ Kao rezultat toga, prvi korak u dijagnosticiranju Crohnove bolesti je isključivanje ovih drugih stanja. Osim pregledavanja povijesti bolesti, uključujući i obiteljsku anamnezu te načina života, liječnik će obaviti i fizički pregled koji uključuje pregled abdomena, analizu pokreta i ispitivanje osjećaja bilo kakve osjetljivosti ili otekline.​ Tijekom fizičkog pregleda liječnik također može uočiti sumnjive kvržice ili izbočine u tankom crijevu koje mogu biti indikacija Crohnove bolesti. 

Osim toga, potrebno je napraviti krvne testove i prikupiti uzorak stolice. Kako bi se pregledalo debelo crijevo, potrebno je napraviti kolonoskopiju. Ovisno o nalazima ovih testova, liječnik može naručiti biopsiju crijevnog tkiva.​

Radiološko snimanje također se može koristiti za pomoć u dijagnosticiranju Crohnove bolesti. Ova tehnika snimanja obično zahtijeva injekciju radio-neprozirnog kontrastnog sredstva, koje se zatim prati putanja sredstva putem rendgenske snimke. Naposljetku, genetsko testiranje može se koristiti u dijagnosticiranju Crohnove bolesti.​ Ovim testiranjem uzima se mali uzorak krvi osobe i analiziraju genetski markeri ili mutacije povezane s Crohnove bolesti.​ 

Život sa stomom Možda te zanima... Mlade žene otvoreno o životu sa stomom - bol, patnja i prihvaćanje Zdravlje

Koje su metode liječenja Crohnova bolesti?

Lijekovi koji se mogu koristiti za liječenje Crohnove bolesti uključuju 5-aminosalicilate (5-ASA), steroide i imunomodulatore.​ 5-ASA je obično prvi izbor u liječenju Crohnove bolesti i uzima se za ublažavanje upale.​ Steroidi se obično uzimaju kada 5-ASA nisu uspješni, dok se imunomodulatori koriste za smanjenje upale i suzbijanje imunološkog sustava.​

Operacija može biti potrebna u slučajevima kada lijekovi i promjene načina života nisu uspješni, obično kod teških slučajeva Crohnove bolesti i može pomoći u ublažavanju simptoma i smanjenju upale.​ Vrsta operacije koja se izvodi ovisit će o mjestu i ozbiljnost bolesti.​ 

Važnost prehrane u držanju Crohnove bolesti pod kontrolom

Osim već spomenutih načina liječenja, odnosno ublažavanja simptoma Crohnove bolesti, važna je i prehrana. Osobe koje imaju ovu bolest trebaju paziti koje namirnice koriste jer određeni sastojci mogu pogoršati simptome. 

Prema američkom Nacionalnom institutu za dijabetes te probavne i bubrežne bolesti, dobro uravnotežen i hranjiv obrok ključan je za liječenje Crohnove bolesti. Unos dovoljne količine esencijalnih vitamina, bjelančevina, ugljikohidrata i minerala iz hrane i dodataka prehrani ključan je za zdrava crijeva.​ Važno je napomenuti da prehrana za Crohnovu bolest treba biti prilagođena specifičnim potrebama pojedinca.​ Osim toga, treba biti fleksibilna jer se prehrambene potrebe mogu mijenjati tijekom vremena pa je ključna suradnja s nutricionistom.​ 

Osobe s Crohnovom bolešću bi trebale smanjiti ili izbjegavati prerađenu hranu i konzumirati više protuupalne hrane, poput svježeg voća i povrća, cjelovitih žitarica i nemasnih proteina.​ Osim toga, hrana bogata omega-3 masnim kiselinama, kao što su losos, tuna i lanene sjemenke, mogu pomoći u smanjenju upale u gastrointestinalnom traktu.

Doznajte osnovna načela protuupalne prehrane.

Također bi trebale ograničiti konzumaciju mliječnih proizvoda, glutena i šećera, koji mogu pogoršati upalu u gastrointestinalnom traktu.​ Osim toga, začinjena i prerađena hrana te konzumiranje previše vlakana također se ne smatraju dobrima za osobe s Crohnovom bolešću. Važno je da oboljeli eksperimentiraju s hranom kako bi otkrili što im odgovara, a što ne. 

Doznajte više o eliminacijskoj dijeti.

Na kraju, važno je svakodnevno unositi odgovarajuće količine tekućine.​ Ovo je posebno važno za osobe koji imaju proljev i zatvor.​ U prehranu se također mogu uključiti sokovi, juhe i pire od voća i povrća, a predlaže se smanjenje kofeina jer može pogoršati simptome Crohnove bolesti.

 | Author: Unsplash Foto: Unsplash Dobro uravnotežen i hranjiv obrok plan je ključan za liječenje Crohnove bolesti

Kako živjeti s Crohnovom bolešću?

Procjenjuje se da je 0,​5 do jedan posto globalne populacije pogođeno Crohnovom bolešću. Oboljeli često mogu doživjeti ogromnu fizičku i emocionalnu nelagodu, stoga je važno da znaju upravljati i poboljšati svoj život kako bi se nosili s tim stanjem.​

Od ključne je važnosti obavljati redovite preglede i razgovarati s liječnikom specijalistom, budući da se preporučeni tretmani, prehrana i način života mogu razlikovati od osobe do osobe.​ Intolerancija na određenu hranu, stalni napadi boli ili umor su simptom koji se mogu lako riješiti ispravnim lijekovima. 

Osim spomenutih lijekova i prehrane, važna je i tjelovježba i stalno kretanje, ali bez pretjerivanja. Ako osoba osjeća bilo kakvu fizičku bol ili iscrpljenost, može ostati aktivna prakticiranjem laganih aerobnih aktivnosti umjerenog intenziteta, poput hodanja, plesa, plivanja, joge ili pilatesa. 

Mentalno zdravlje i emocionalna snage također moraju biti prioritet. Stres, umor i depresija mogu pogoršati simptome, stoga je bitno da se oboljeli brinu o sebi i bave aktivnostima zbog kojih se osjećaju dobro.​ Važno je da razgovaraju s obitelji i prijateljima kako bi oni mogli razumjeli stanje i individualne potrebe oboljelih.​ Osim toga, traženje pomoći od savjetnika, grupa za podršku ili društvenih aktivnosti može im pomoći da poboljšaju svoje raspoloženje i upravljaju negativnim učincima bolesti.

Možda te zanima... Osobe koje žive s Crohnovom bolesti otkrivaju 8 savjeta za suživot s njom Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.