Zdravlje Zdravlje žena 08. ožujka 2024.

8 preventivnih pregleda koje treba obaviti svaka žena

vađenje krvi
Foto: shutterstock Vađenje krvi
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Preventivni zdravstveni pregledi su nešto što mnogi ljudi zaboravljaju napraviti, a od vitalne su važnosti. Kao što u svom rasporedu imate zakazane odlaske kod frizera, kozmetičarke, u kino, tako bi trebali planirati i kontrolu kod liječnika. Pročitajte zašto bi upravo ovih osam pregleda svaka žena trebala napraviti i koliko često.

Provjera kolesterola

Zašto? Visok kolesterol može biti nasljedan, pa ako u obiteljskoj anamnezi postoji, trebate ga kontrolirati. Visoki kolesterol povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti, srčanog i moždanog udara. Faktori rizika su pušenje i višak kilograma, ali i mnoge osobe koje su vitke imaju povišen kolesterol, tako da je dobra ideja otići na testiranje.

Koliko često? Svakih pet godina.

Hrana za niži kolesterol

Slušajte svoja crijeva

Ako imate simptome celijakije, kao što je intolerancija na gluten, umor, gubitak kilograma ili sindrom iritabilnog crijeva, tražite svog liječnika obiteljske medicine da napravi test krvi. Ako netko iz obitelji ima problema s crijevima, zatražite test i ako nemate simptome. U Velikoj Britaniji od 100 osoba sa simptomima iritabilnog crijeva, bolest je dijagnosticirana kod njih 24 posto.

Koliko često? Jednom, ako je bolest dijagnosticirana nužno se doživotno pridržavati bezglutenske dijete.

Odrastanje bez glutena

Bris grlića maternice

"Bris grlića vrata maternice otkriva promijene u stanicama vrata maternice, koje ako se ne liječe mogu napredovati u rak vrata maternice", kaže dr. Sarah Brewer. "Rano otkrivanje sprečava razvoj oko 75 % tumora vrata maternice", objašnjava.

"Žene između 25 i 49 godina trebaju se testirati jednom u tri godine. Žene mlađe od 25 godina, koje imaju bolan seksualni odnos ili krvarenje nakon seksa trebaju taj problem reći svom ginekologu. Najbolje vrijeme za posjet ginekologu je sredina ciklusa", objašnjava dr. Brewer.

Kako prepoznati upalu rodnice?

Madež | Author: Foto: Thinkstock Foto: Foto: Thinkstock

Pregled madeža

"Ranim otkrivanjem može spriječiti melanom", kaže dr. Coimhe Scully. Samopregled treba obaviti svaka tri mjeseca. Slijedi ABCDE vodič: A za asimetričan (ne bi trebao biti), B za granicu (ne bi trebao biti zupčast), C za boju (sve promjene?), D za promjer (veći od 7 mm?) I E za evoluciju (Je li se promijenio?). Ako je tako, posjetite svog liječnika opće prakse."

Šest znakova melanoma

Test za dijabetes

"Ako imate simptome koji uključuju često uriniranje i osjećaj žeđi, gubitak težine bez razloga i umor, tražite svog liječnika opće prakse da vam napravi test urina", kaže dr. Hicks. Koliko često? Dijabetes se može razviti bilo kada u životu, ali dijabetes prate izraženi simptomi tako da nije potrebna kontrola, ako nema simptoma.

Prepoznaj simptome dijabetesa na vrijeme

Doktorka | Author: Foto: Thinkstock Foto: Foto: Thinkstock

Test na spolno prenosive bolesti

 Seksualno aktivne žene trebaju se testirati na spolnoprenosive bolesti jer mnoge od njih nemaju izražene simptome.

Koliko često? Ako često mijenjate partnere, kontrolirajte se svaki mjesec. Ako ste u monogamnom odnosu, oba partnera se trebaju pregledati na početku. "Ako primijetite neuobičajeni iscjedak, nelagodu, pritisak u abdomenu ili simptome slični gripi ili groznici koji ne prolaze, obratite se liječniku", kaže dr. Brewer.

Pregled grudi

Dojke se mijenjaju tijekom ciklusa, ali ako se promijene na neuobičajen način, treba posjetiti liječnika. Ključni dio prevencije zloćudnih bolesti dojke je samopregled dojke s kojim svaka žena treba započeti od 20. godine i provoditi ga jednom mjesečno između 5. i 10. dana menstrualnog ciklusa. Ultrazvučni pregled je još uvijek najpouzdanija metoda pregleda u svim dobnim skupinama, a osobito u mladih žena. Hoće li kontrolni pregled biti nužan svake godine ili svake dvije ili tri ovisi o rezultatima prvog pregleda. Žene koje uzimaju oralne kontraceptive svakako trebaju jedanput na godinu i ultrazvučni pregled dojki kao i žene u rizičnim skupinama koje u obitelji imaju vrlo bliskog člana, npr. majku koja je od raka dojke oboljela prije 50. godine života. Dob od 40-ak godina uzeta je kao početak mamografskih snimanja jer u previše gustim dojkama kakve imaju mlade žene mamografija nije sasvim pouzdana. 

Jedan simptom koji može upućivati na rak dojke

Povišen_Krvni_Tlak | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Kontrola krvnog tlaka

 "Nikada nije prerano provjeravati visoki krvni tlak. Pogotovo, osobe s prekomjernom težinom, obiteljskom anamnezom ili tko pije puno alkohola", kaže dr. Hicks. Koliko često? Svakih pet godina ili ranije, ako često osjećate slabost, vrtoglavicu, zamagljen vid, mučninu ili nesigurnost.

Namirnice koje reguliraju krvni tlak