Zdravlje Zdravlje žena 08. ožujka 2021.

8 preventivnih pregleda koje treba obaviti svaka žena

Sistematski_Pregled
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Preventivni zdravstveni pregledi su nešto što mnogi ljudi zaboravljaju napraviti, a od vitalne su važnosti. Kao što u svom rasporedu imaš zakazane odlaske kod frizera, kozmetičarke, u kino, tako bi trebala planirati i kontrolu kod liječnika. Pročitaj zašto bi upravo ovih osam pregleda svaka žena trebala napraviti i koliko često.

Provjera kolesterola

Zašto? Visok kolesterol može biti nasljedan, pa ako u tvojoj obiteljskoj anamnezi postoji, trebaš ga kontrolirati. Visoki kolesterol povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti, srčanog i moždanog udara. Faktori rizika su pušenje i višak kilograma, ali i mnoge osobe koje su vitke imaju povišen kolesterol, tako da je dobra ideja otići na testiranje.

Koliko često? Svakih pet godina.

Hrana za niži kolesterol

Vađenje_Krvi | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Slušaj svoja crijeva

Ako imaš simptome celijakije, kao što je intolerancija na gluten, umor, gubitak kilograma ili sindrom iritabilnog crijeva, traži svog liječnika obiteljske medicine da ti napravi test krvi. Ako netko iz obitelji ima problema s crijevima, zatraži test i ako nemaš simptome. U Velikoj Britaniji od 100 osoba sa simptomima iritabilnog crijeva, bolest je dijagnosticirana kod njih 24 posto.

Koliko često? Jednom, ako je bolest dijagnosticirana nužno se doživotno pridržavati bezglutenske dijete.

Odrastanje bez glutena

Ginekolog | Author: Foto: Thinkstock Foto: Foto: Thinkstock

Bris grlića maternice

"Bris grlića vrata maternice otkriva promijene u stanicama vrata maternice, koje ako se ne liječe mogu napredovati u rak vrata maternice", kaže dr. Sarah Brewer. "Rano otkrivanje sprečava razvoj oko 75 % tumora vrata maternice", objašnjava.

"Žene između 25 i 49 godina trebaju se testirati jednom u tri godine. Žene mlađe od 25 godina, koje imaju bolan seksualni odnos ili krvarenje nakon seksa trebaju taj problem reći svom ginekologu. Najbolje vrijeme za posjet ginekologu je sredina ciklusa", objašnjava dr. Brewer.

Kako prepoznatiupalu rodnice?

Madež | Author: Foto: Thinkstock Foto: Foto: Thinkstock

Pregled madeža

 "Ranim otkrivanjem može spriječiti melanom", kaže dr. Coimhe Scully. Samopregled treba obaviti svaka tri mjeseca. Slijedi ABCDE vodič: A za asimetričan (ne bi trebao biti), B za granicu (ne bi trebao biti zupčast), C za boju (sve promjene?), D za promjer (veći od 7 mm?) I E za evoluciju (Je li se promijenio?). Ako je tako, posjeti svog liječnika opće prakse."

Šest znakova melanoma

Dijabetes_3 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Test za dijabetes

 "Ako imaš simptome koji uključuju često uriniranje i osjećaj žeđi, gubitak težine bez razloga i umor, traži svog liječnika opće prakse da ti napravi test urina", kaže dr. Hicks. Koliko često? Dijabetes se može razviti bilo kada u životu, ali dijabetes prate izraženi simptomi tako da nije potrebna kontrola, ako nema simptoma.

Prepoznaj simptome dijabetesa na vrijeme

Doktorka | Author: Foto: Thinkstock Foto: Foto: Thinkstock

Test na spolnoprenosive bolesti

 Seksualno aktivne žene trebaju se testirati na spolnoprenosive bolesti jer mnoge od njih nemaju izražene simptome.

Koliko često? Ako često mijenjaš partnere, kontroliraj se svaki mjesec. Ako si u monogamnom odnosu, oba partnera se trebaju pregledati na početku. "Ako primijetiš neuobičajeni iscjedak, nelagodu, pritisak u abdomenu ili simptome slični gripi ili groznici koji ne prolaze, obrati se liječniku", kaže dr. Brewer.

Recept za zdravu vaginu

Grudi_Roza450X300_1 | Author: Foto: Thinkstock Foto: Foto: Thinkstock

Pregled grudi

Dojke se mijenjaju tijekom ciklusa, ali ako se promijene na neuobičajen način, treba posjetiti liječnika. Ključni dio prevencije zloćudnih bolesti dojke je samopregled dojke s kojim svaka žena treba započeti od 20. godine i provoditi ga jednom mjesečno između 5. i 10. dana menstrualnog ciklusa. Ultrazvučni pregled je još uvijek najpouzdanija metoda pregleda u svim dobnim skupinama, a osobito u mladih žena. Hoće li kontrolni pregled biti nužan svake godine ili svake dvije ili tri ovisi o rezultatima prvog pregleda. Žene koje uzimaju oralne kontraceptive svakako trebaju jedanput na godinu i ultrazvučni pregled dojki kao i visokorizične žene koje u obitelji imaju vrlo bliskog člana, npr. majku koja je od raka dojke oboljela prije 50. godine života. Dob od 40-ak godina uzeta je kao početak mamografskih snimanja jer u previše gustim dojkama kakve imaju mlade žene mamografija ne može vidjeti dobro i ne može s pouzdanjem tvrditi da su dojke zdrave.

Jedan simptom koji može upućivati na rak dojke

Povišen_Krvni_Tlak | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Kontrola krvnog tlaka

 "Nikada nije prerano provjeravati visoki krvni tlak. Pogotovo, osobe s prekomjernom težinom, obiteljskom anamnezom ili tko pije puno alkohola", kaže dr. Hicks. Koliko često? Svakih pet godina ili ranije, ako često osjećaš slabost, vrtoglavicu, zamagljen vid, mučninu ili nesigurnost.

Namirnice koje reguliraju krvni tlak