Native sadržaj Zaštiti se... i uživaj na suncu 16. srpnja 2024.

Uz ove smjernice šansa za melanom se drastično smanjuje

Foto: shutterstock

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Tema zaštite kože od sunčevog zračenja nije novost i nije nešto s čime se prvi put susrećemo, no nekako uvijek postoje oni koji nakon prvog sunčanog dana završe s opeklinama od sunca. Upravo zato nikada nije na odmet proći kroz sva pravila zaštite kože, a posebno sada kada ljeta postaju intenzivnija.

Nažalost, rak kože je sve češći oblik raka u Europi, a važno je istaknuti da ga dobiti mogu ljudi svih dobnih skupina i tipova kože, zbog čega je vrlo važno naučiti što više o njemu. Ovih pet važnih pravila pomoći će vam zaštititi se od melanoma i drugih oštećenja kože izazvanih štetnim UVA i UVB zračenjem.

1. Naučite više o samom oštećenju kože

Dermatolozi se slažu da prevencija raka kože počinje edukacijom. Dakle, važno je znati što točno uzrokuje oštećenje kože. Izloženost suncu odnosno ultraljubičasto (UV) zračenje uzrokuje većinu promjena na koži koje često smatramo normalnim dijelom starenja, poput sitnih bora i hiperpigmentacije. S vremenom konstantno izlaganje UV zračenju oštećuje same stanice kože, utječući na DNA i gene koji kontroliraju kako stanice kože rastu i dijele se. Ovaj brzi i nekontrolirani rast rezultira lezijama, a iako se znakovi raka kože najčešće pojavljuju na mjestima izloženim suncu, mogu se naći gotovo bilo gdje na tijelu.

 | Author: Unsplash Foto: Unsplash

2. Prepoznajte različite vrste promjena na koži

Manje je poznato da nije svaki oblik karcinoma kože melanom - različite vrste raka kože nazivaju se prema vrsti stanica u kojima rak prvi put nastaje. Oni se dijele na bazocelularni karcinom, karcinom skvamoznih stanica i melanom. Iako je melanom najrjeđi oblik raka kože, često dobiva najviše pažnje zbog toga što je najopasniji. Bazocelularni karcinom i karcinom skvamoznih stanica su češći, ali ih i dalje treba pregledati dermatolog i liječiti što je prije moguće. Njihove osnovne karakteristike su:

  • Melanom - obično je ravan s neujednačenim obrisom, može sadržavati više boja, uključujući crnu, smeđu, crvenu ili sivu
  • Bazocelularni karcinom - može se pojaviti kao suha, ljuskava mrlja koja ne zacjeljuje pravilno
  • Karcinom skvamoznih stanica - može se pojaviti kao zadebljana, crvena mrlja koja lako krvari ili je prekrivena krasticama.

3. Koristite metodu "ružno pače" za otkrivanje sumnjivih mrlja

Naučiti kako spriječiti promjene na koži nije lak zadatak jer sve kožne lezije ne izgledaju isto. Stoga, dermatolozi obično pacijentima govore o strategiji za prepoznavanje potencijalnih  sumnjivih promjena na koži zvanoj "ružno pače". Ovo metoda se temelji na konceptu da većina madeža na tijelu nalikuje jedan drugome, dok melanomi odskaču kao ružno pače. Na primjer, takav madež može izgledati veće ili tamnije od okolnih madeža, imati nepravilan rub ili krvariti. Zato je važno jednom mjesečno pregledati kožu kako bi se najprije upoznali s njom i madežima koje imate, a zatim i prepoznali ako se nešto promijenilo i to prijaviti svom liječniku obiteljske medicine. 

 | Author: Unsplash Foto: Unsplash

4. Koristite abecedu za prepoznavanje promjena na koži

Osim pravila "ružno pače", koristiti možete i abecedu za otkivanja mogućih sumnjivih promjena na koži. Radi se o sustavu kojeg je lako zapamtiti. Iako ovo nije alat za dijagnostiku, može pomoći razumjeti kada je potrebno zakazati pregled kože kod dermatologa. Abeceda glasi ovako:

  • Asymmetry ili asimetrija - sumnjivim se smatra madež nepravilnog, asimetričnog oblika i neobičnog izgleda.
  • Border ili rubovi - normalan madež ima jasan i pravilan rub, a kod onih sumnjivih rub postaje nejasan i nepravilan.
  • Color ili boja - promjena boje je najalarmantniji znak, osobito ako madež postane tamnosmeđ, siv, crn, plavičast i ako ima više nijansi boja. Također je sumnjiv madež koji gubi boju, ima bjelkaste tvorevine na površini ili bijeli prsten.
  • Diameter ili promjer - promjer do 6 milimetara smatra se normalnim, ali ako je uz ostale znakove prisutan i porast madeža, to može biti razlog za brigu. 
  • Evolution, elevation ili promjena, uzdignuće - kada madež ili dio madeža naraste iznad razine kože, kao bradavica, vrijeme je za pregled stručnjaka.
  • Feeling ili osjećaj - subjektivni doživljaj da neki madež svrbi, boli ili peče također može biti razlog da ga se smatra sumnjivim.

5. Svaki sumnjivi simptom javite liječniku

Jasno je da pronalazak sumnjive mrlje na koži može biti zastrašujuć, no ako do toga i dođe, važno je što hitnije reagirati. Kao dio najefektivnije strategije za rano otkrivanje, preporučuje se pregled kože kod dermatologa barem jednom godišnje, posebno ako ste iznimno svijetle puti ili ste često zadobili opekline od sunca u djetinjstvu. Redoviti pregledi pomažu utvrditi jesu li se pojavile nove i abnormalne izrasline ili promjene na postojećim madežima, a redoviti samopregledi samo će dodatno pomoći. 

Svako izlaganje suncu nova je avantura za našu kožu, a kako bismo joj pružili najbolju podršku, trebamo ju prikladno zaštititi. Najosjetljivija koža lica i dekoltea zahtijeva posebnu zaštitu, a trenutnu i pouzdanu zaštitu pruža SUNDANCE krema za sunčanje sa zaštitnim faktorom 50. Vodootporna krema dokazano štiti kožu i nakon 40 minuta provedenih u vodi, a ugodan osjećaj na koži pruža 24 satna hidratacija.   | Author: Najosjetljivija i neosunčana koža treba posebnu zaštitu. Za kožu sklonu alergijama, neurodermatitisu i Mallorca aknama odaberite SUNDANCE Med Ultra Sensitiv sprej za sunčanje sa zaštitnim faktorom 50+. Njegova vodootporna formula djeluje odmah nakon nanošenja, a idealan je za zaštitu kože tijela. Ako vam umjesto spreja više odgovara tekstura kreme, isprobajte SUNDANCE Med Ultra Sensitiv gel-kremu koja ne sadrži mirise, emulgatore i masnoće. Cijeli SUNDANCE asortiman potražite u dm prodavaonicama, dm online shopu ili aplikaciji 'Moj dm'

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.