Zdravlje Zdravlje žena 12. listopada 2023.

Kako prepoznati upalu rodnice i spriječiti rak vrata maternice?

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Iako su upale rodnice najčešći razlog posjete ginekologu, i grlić maternice podliježe infekcijama. Ako je vaginalni iscjedak obilan, u grudicama, žut, pjenušast i neugodna mirisa riječ je o upali. Najčešći uzročnici upale rodnice su bakterijske vaginoze uzorkovane bakterijom Gardnerellom vaginalis koje čine 50 posto svih upala rodnice, gljivične upale koje čine 25 do 35 posto svih upala rodnice te parazit trihomoas vaginalis sa učestalošću oko 25 posto.

Dr. Eva Jendriš Škrljak, specijalistica ginekologije i opstetricije iz Poliklinike Sunce kaže kako su upale rodnice najčešći razlog posjete ginekologu.

Kako prepoznati upalu rodnice?

"Simptomi zbog kojih se žene javljaju ginekologu su pojačan iscjedak, osjećaj svrbeža ili žarenja, neugodan miris, crvenilo u području ulaza u rodnicu, nelagoda pri odnosu ili prilikom mokrenja", kaže dr. Jendriš Škrljak i naglašava kako je vaginalni iscjedak uvijek prisutan u rodnici i ne mora ukazivati na upalu.

"Normalan vaginalni iscjedak je bijel ili proziran, bez mirisa. Osobine iscjetka se mijenjaju pod utjecajem hormona - zato je iscjedak oskudan u predpubertetu i postmenopauzi, a obilniji u žena reproduktivne dobi. Postoji razlika i ovisno o fazi menstruacijskog ciklusa. Neposredno nakon menstruacije on je bijel i oskudan, u doba ovulacije obilan i proziran, da bi opet pred menstruaciju postao oskudniji, gušći, bijel", objašnjava dr. Jendriš Škrljak.

Ako je vaginalni iscjedak obilan, u grudicama, žut, pjenušast i neugodna mirisa riječ je o upali. Najčešći uzročnici upale rodnice su bakterijske vaginoze uzorkovane bakterijom Gardnerellom vaginalis koje čine 50 posto svih upala rodnice, gljivične upale koje čine 25 do 35 posto svih upala rodnice te parazit trihomoas vaginalis sa učestalošću oko 25 posto.

"Uzročnik upale rodnice je i klamidija trahomatis, kao i genitalne mikoplazme, iako njihova uloga u upala nije još skroz razjašnjena. Virusne upale rodnice su zajedničke za rodnicu, stidnicu i vrat maternice pa treba naglasiti važnost HPV infekcije. HPV je povezan s atipijama epitela rodnice - VAIN. One se uglavnom ne pojavljuju izolirano već su udružene s atipijama epitela vrata maternice – CIN ili stidnice – VIN", govori dr. Jendriš Škrljak.

Eva | Author:

Virusne infekcije rodnice

Za razliku od infekcija bakterijama koje lako prepoznajemo po prethodno navedenim simptomima, virusna infekcija nema neku specifičniju simptomatologiju te se uglavnom otkriva u sklopu PAPA testa. Liječenje upala rodnice ovisi o uzročniku upale. Gljivice se liječe antimikoticima u obliku vaginaleta ili peroralno u slučaju čestih ponavljanja, a bakterijska vaginoza, trihomonas, klamidija, genitalna mikoplazma liječe se antibioticima.

"Što se tiče virusnih infekcija, za njih nema specifičnog antivirusnog lijeka. Tu prevencija ima primarnu ulogu, a obuhvaća odgovorno spolno ponašanje, upotrebu prezervativa, cijepljenje protiv HPV infekciju. Ukoliko ipak dođe do infekcije, treba raditi na podizanju imuniteta različitim lijekovima i dati šansu organizmu da se izbori sa virusom. Ako uz virusnu postoji i bakterijska infekcija, nju je potrebno liječiti antibioticima", naglašava dr. Jendriš Škrljak i ističe kako se navedene bolesti najčešće javljaju kod spolno aktivnih žena.

Razvoju upale rodnice pogoduju stanja kao što su trudoća, šećerna bolest, upotreba antibiotika, kortikosteroida, i imunodeficijentna stanja, koja dovode do poremećaja pH, odnosno kiselosti rodnice.

Grlić maternice

Dr. Eva Jendriš Škrljak kaže kako vrat maternice (cerviks ili grlić maternice) također podliježe infekcijama."Naznačajniji problem s kojim se susrećemo je infekcija HPV-om (humani papiloma virus) i danas sa sigurnošću znamo da je HPV uzrok raka vrata maternice. Od 100 tipova HPV-a, oko petnaestak tipova može izazvati rak vrata maternice", objašnjava dr. Jendriš Škrljak i dodaje kako se HPV uglavnom prenosi spolnim putem.

Oko 50 do 80 posto spolno aktivnih žena biva zaraženo HPV infekcijom tijekom života, a do 50 posto tih infekcija je onkogeni tip HPV-a. Iako se većina ovih infekcija povuče tijekom 2 godine, u oko 10 posto žena će se razviti prekancerozne promjene. Kod 20 posto tih žena, ukoliko se infekcije ne dijagnosticiraju i ne liječe razviti će se karcinom.

"Treba naglasiti važnost rizičnih faktora kod HPV infekcije, a to su neodgovorno seksualno ponašanje, često mijenjanje partnera, pušenje, prisustvo drugih spolno prenosivih infekcija, pušenje i dugotrajno korištenje kontracepcije", govori dr. Jendriš Škrljak. "Danas je jasno da rak vrata maternice ne može nastati bez onkogenog HPV, te da gotovo niti jedna žena danas ne bi smjela umrijeti od te bolesti, iako ih još uvijek godišnje u Hrvatskoj obolijeva oko 360, a umire oko 100", dodaje.

Prevencija je ključna!

Stoga treba naglasiti važnost prevencije koja podrazumijeva odgovorno spolno ponašanje, uporabu prezervativa, cijepljenje protiv HPV infekcije, redoviti odlazak ginekologu te uzimanje PAPA testa. Ovisno o rezultatima PAPA testa, ginekolog će savjetovati daljni postupak.

"Rak vrata materice jedinstven je po tome što znamo njegov uzrok, faktore rizika, imamo mogućnost relativno lake, bezbolne i brze dijagnostike, sporo se razvija, prethode mu prekancerozne promjene - a sve to daje mogućnost pravovremnog liječenja", kaže dr. Jendriš Škrljak.

Sve ponavljajuće infekcije koje se ne prepoznaju ili zanemaruju mogu dovesti do narušavanja reproduktivnog zdravlja žena u smislu neplodnosti, češćih spontanih pobačaja, komplikacija u trudnoći, prijevremenog poroda i zastoja u rastu djeteta, a u slučaju HPV infekcije i maligniteta koji zahtijeva radikalno liječenje.

Tekst je iz arhive missZDRAVE i sada je ponovno objavljen.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.