Zdravlje 21. svibnja 2020.

6 načina kojima možeš povećati unos vitamina K u svoje tijelo

Foto: shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Vitamin K esencijalna je hranjiva tvar koja pomaže rastu kosti i zgrušavanju krvi. Također, on može pomoći u sprečavanju osteoporoze i može te zaštititi od srčanih bolesti.

Vitamin K dobiti možeš iz određene hrane, a u nastavku pogledaj šest najlakših načina kako da pojačaš njegovu dozu na tjednom jelovniku:

Tamno zeleno povrće

Mama je bila u pravu: špinat je dobar za tebe. Ova lisnato zeleno povrće, poput špinata i kelja, na vrhu je ljestvice kada je riječ o vitaminu K. 

Možda te zanima... 15 namirnica koje sadrže velike količine vitamina C, a nisu naranče ni drugo citrusno voće Zdravlje

Povrće je općenito najbolji izvor vitamina K u prehrani, ali ne morate se držati isključivo onog tamno zelenog kako bi ga unijela u svoj organizam. Pečene prokulice i brokula također su pune vitamina K. Od ostalih namirnica, dobar izvor su i šparoge te zeleni kupus.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Jabuke

Voće nije pretjerano bogato vitaminom K, ali oko 200 grama narezanog avokada može ti pružiti do 50 mikrograma vitamina K. Borovnice, grožđe i jabuke također. Stoga, svakako na svoj jelovnik nekoliko puta u tjednu uvrsti neku od ovih namirnica ili sve pomalo.

Sojino i kanola ulje

Ova dva ulja bogata su najčešćim oblikom vitamina K, filokinon. Žlica sojinog ulja ima oko 25 mikrograma vitamina K, a ista količina kanola ulja im oko 10 mikrograma.

Disanje Možda te zanima... Vitamin D smanjuje učestalost infekcija dišnih putova: Kako ga dobiti od sunca i iz hrane Zdravlje

Orašasti plodovi

Orašasti plodovi prepuni su proteina, vlakana, zdravih ulja i drugih ključnih hranjivih sastojaka koji se bore protiv upala i održavaju tvoje srce jakim. 

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Riba

Američka udruga za srce (AHA) preporučuje jesti ribu, poput lososa, najmanje dva puta tjedno. Osim što je puna zdravih ulja, proteina i minerala koji snižavaju krvni tlak, njena konzumacija pomaže i u sprječavanju srčanih i moždanih udara. Kuhani losos i škampi imaju malo vitamina K, ali tuna u konzervi može sadržavati do čak 40 mikrograma.

Možda te zanima... Top 5 orašastih plodova po preporuci nutricionista: Koji su dobri za dijetu, a koji za imunitet? Hrana

Tjestenina od špinata

Žudiš za tjesteninom? Pokušaj s onom napravljenom od špinata. Dodaj jelu zatim malo paste od rajčice ili umaka i dodatno povećaj unos vitamina K. Mnoge namirnice s umakom od rajčice sadrže zdrave količine vitamina K. Čak i uzimanje pizze s umakom od rajčice daje ti malu količinu ovog vitamina.

Probaj fermentiranu soju ili Natto

Kuhana, fermentirana soja, nazvana Natto, bila je osnovni dio japanske prehrane više stoljeća. Tradicionalno, ovo jelo sadrži velike količine vitamina K. Istraživanje također sugerira da Natto može usporiti gubitak koštane mase kod žena koje su prošle kroz menopauzu. To znači da može pomoći u prevenciji osteoporoze.

Grudi_Roza450X300_1 Možda te zanima... Soja i karcinom dojke – koja je veza? Hrana

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.