Povećava li konzumacija soje rizik od razvoja karcinoma dojke u žena? Određuje li vrsta karcinoma dojke, definirana vrstom hormonskog receptora, hoćemo li konzumirati ili izbjegavati soju? Ova pitanja vezana uz soju i rizik od karcinoma dojke zbunjuju većinu žena
Najveća korist za žene u perimenopauzi
Nedavna studija otkrila je da soja i proizvodi od soje smanjuju rizik od raka dojke u žena. U studiji je sudjelovalo 70 578 Kineskinja u dobi od 40 do 70 godina koje su morale ispuniti upitnik o unosu hrane. Dobiveni rezultati slažu se sa rezultatima prijašnjih istraživanja i pokazuju da soja i proizvodi od soje smanjuju rizik od razvoja karcinoma dojke u žena, a najveću korist od konzumiranja soje imaju žene u perimenopauzi.
U žena koje su tijekom trajanja studije oboljele od karcinoma dojke, primijećeno je da je konzumacija soje i proizvoda od soje odgodila pojavu karcinoma za 2 do 5 godina. Međutim, pokazalo se da soja može značajno smanjiti rizik od samo određenih vrsta karcinoma dojke. Konzumiranje soje i proizvoda od soje može smanjiti rizik od karcinoma dojke s pozitivnim hormonskim receptorima u svih žena. Značajan zaštitni učinak konzumiranja soje pokazao se i u žena u perimenopauzi koje imaju rizik od razvoja karcinoma dojke s negativnim hormonskim receptorima.
Koliko soje treba konzumirati?
Dostupna istraživanja su pokazala da 1 do 2 serviranja proizvoda od soje dnevno ne povećava i može smanjiti rizik od karcinoma dojke. Jedno serviranje soje predstavlja:
- 1/3 šalice soje
- ½ šalice mungo graha
- 1 šalica sojinog mlijeka.
IZVOR: Mayo Clinic
Što znače promijene na tvojim grudima.