Hrana Analizirali smo 05. lipnja 2016.

Soja i karcinom dojke – koja je veza?

Grudi_Roza450X300_1
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Povećava li konzumacija soje rizik od razvoja karcinoma dojke u žena? Određuje li vrsta karcinoma dojke, definirana vrstom hormonskog receptora, hoćemo li konzumirati ili izbjegavati soju? Ova pitanja vezana uz soju i rizik od karcinoma dojke zbunjuju većinu žena

Najveća korist za žene u perimenopauzi

Nedavna studija otkrila je da soja i proizvodi od soje smanjuju rizik od raka dojke u žena. U studiji je sudjelovalo 70 578 Kineskinja u dobi od 40 do 70 godina koje su morale ispuniti upitnik o unosu hrane. Dobiveni rezultati slažu se sa rezultatima prijašnjih istraživanja i pokazuju da soja i proizvodi od soje smanjuju rizik od razvoja karcinoma dojke u žena, a najveću korist od konzumiranja soje imaju žene u perimenopauzi.

U žena koje su tijekom trajanja studije oboljele od karcinoma dojke, primijećeno je da je konzumacija soje i proizvoda od soje odgodila pojavu karcinoma za 2 do 5 godina. Međutim, pokazalo se da soja može značajno smanjiti rizik od samo određenih vrsta karcinoma dojke. Konzumiranje soje i proizvoda od soje može smanjiti rizik od karcinoma dojke s pozitivnim hormonskim receptorima u svih žena. Značajan zaštitni učinak konzumiranja soje pokazao se i u žena u perimenopauzi koje imaju rizik od razvoja karcinoma dojke s negativnim hormonskim receptorima.

Koliko soje treba konzumirati?

Dostupna istraživanja su pokazala da 1 do 2 serviranja proizvoda od soje dnevno ne povećava i može smanjiti rizik od karcinoma dojke. Jedno serviranje soje predstavlja:

  • 1/3 šalice soje
  • ½ šalice mungo graha
  • 1 šalica sojinog mlijeka.

IZVOR: Mayo Clinic

Što znače promijene na tvojim grudima.

Je li soja zdrava ili ne?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.