Zdravlje 17. travnja 2020.

15 namirnica koje sadrže velike količine vitamina C, a nisu naranče ni drugo citrusno voće

Foto: shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Iako ih nema možda mnogo, postoje ljudi koji ne vole ili ne preferiraju naranče. Bio to slučaj kod tebe ili ne, svakako je dobro znati koje još namirnice sadrže veće količine vitamina C.

Vitamin C veoma je koristan i igra bitnu ulogu kada je u pitanju smanjenje rizika od srčanih bolesti. Upravo je on "jedan od najvažnijih hranjivih sastojaka u našem tijelu za sveukupno zdravlje", kaže nutricionistica Liz Weinandy iz medicinskog centra Wexner.

Nadalje, on pomaže i u apsorpciji željeza te zbog toga smanjuje rizik od anemije. Dnevno bi ga trebala unijeti najmanje 75 miligrama, kaže Weinandy za Woman's Health. Srećom, spomenutu dnevnu dozu poprilično je lako unijeti ako znaš koje sve namirnice su pune vitamina C. U nastavku donosimo popis od čak njih petnaest.

Prokulice

Prokulice će te možda svojim izgledom podsjetiti na manju maketu mozga, ali upravo visok sadržaj vitamina C koji se nalazi u njima pomoći će ti u jačanju zdravlja mozga. Spremi ih na pari ili ih nasjeckaj u salatu te uživaj u hrskavoj teksturi.

Možda te zanima... Brzinski obrok za svaki dan: Prokulice i batat u sasvim novom ruhu Hrana

Mango

Ono aromatično voće, ne samo da će te podsjetiti na ljeto zbog čega ćeš početi maštati o moru i koktelima, već ćeš samo konzumacijom jednog ploda dobiti dnevnu dozu vitamina C koju tvoje tijelo zahtijeva.

Možda te zanima... 8 jako dobrih razloga zbog kojih treba jesti mango Hrana

Crvena paprika

Ovo šareno, hrskavo i niskokalorično povrće odlično je i zbog 95 miligrama vitamina C koje nosi sa sobom na 90 grama proizvoda.

Zelena paprika

Ako ti nije drag okus ili mekša tekstura crvene paprike, one zelene odlične su za jačanje imuniteta sa čak 120 miligrama vitamina C na 100 grama.

Cvjetača

Bez obzira pripremiš li ju na pari ili u obliku pirea, jedna manja glava cvjetače sadržava čak 130 miligrama vitamina C. Osim toga, ona je odličan izbor želiš li u svoju prehranu dodati nešto više vlakana.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Sok od rajčice

Na 240 mililitara 100 % soka od rajčice možeš pronaći čak 174 miligrama vitamina C. Osim toga on smanjuje razinu kolesterola, potiče rad probavnog sustava i održava zdravlje prostate.

Brokula

Ako ovo slasno povrće već ne jedeš zbog iznenađujuće velikog sadržaja proteina, onda svakako razmisli o njegovom konzumiranju zbog visoke količine vitamina C od čak 85 miligrama na 100 g nasjeckane brokule.

Možda te zanima... Vrijeme je za ručak: Nabujak od brokule i cvjetače Hrana

Jagode

Osim što se koriste u liječenju anemije te kod povišenoga kolesterola i krvnog tlaka, jagode su odličan izvor vitamina C, koji poboljšava zdravlje arterija i nadbubrežnih žlijezda.

Možda te zanima... Cheesecake od jagoda bez pečenja, brzo gotov Hrana

Zelena chilli papričica

Samo jedna zelena chilli papričica sadržava čak 109 mg vitamina C. Osim toga, istraživanja pokazuju da začinjena hrane može ubrzati tvoj metabolizam pa ti njena konzumacija može pomoći i u mršavljenju.

Ananas

Osim činjenice da je ananas izvrstan izvor minerala mangana, na samo 250 grama nasjeckanog proizvoda možeš pronaći čak 80 miligrama vitamina C.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Papaja

Samo 140 grama papaje u sebi sadrži čak 88 miligrama vitamina C. Dodatni bonus je i činjenica da je upravo ona odličan izvor i  vitamina A te vlakana.

Crni ribiz

Ako voliš osvježavajući oštar okus kupina, zamijeni ih crnim ribizom koji nosi čak 203 miligrama vitamina C po serviranju.

Dinja

Ako lijepa boja i opojan miris nisu dovoljni da zavoliš dinju, razmisli o njenom dodavanju u svoju prehranu zbog 50 miligrama vitamina C kojeg ćeš unijeti u svoj organizam pomoću nje.

Možda te zanima... Dinja potiče prirodnu preplanulost, a mi imamo odličan recept za smrznuti desert! Hrana

Žuti kivi

Voliš li zeleni kivi, ovaj žuti osim što će te oduševiti lijepom bojom u sebi donosi i gotovo duplo veću dozu vitamina C. Ako to nije razlog da ga probaš, ne znamo što je.

Guava

Egzotična guava multinamjensko je voće budućnosti. Na samo 250 grama u sebi sadrži čak 370 miligrama vitamina C.  To je čak pet puta veća doza od one koja je ljudima potrebna na dnevnoj bazi.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.