Hrana Hrana kao lijek 12. kolovoza 2017.

8 jako dobrih razloga zbog kojih treba jesti mango

Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Mango sadrži obilje hranjivih sastojaka i vitamina, a možeš ga dodati različitih obrocima. Ne sadrži masti, kolesterol, bogat je vlaknima, vitaminima i mineralima i sadrži vrlo malo kalorija. Evo nekoliko razloga da ga uvrstiš u svoju prehranu.

  • Jača i štiti imunitet - ako želiš učiniti nešto za svoj imunitet, uključi mango u svakodnevnu prehranu.
  • Sprečava rast stanica raka - zbog visoke razine vitamina i antioksidanata, mango se pokazao kao odličan za prevenciju karcinoma. Mango je učinkovit u sprječavaju rasta stanica raka debelog crijeva i dojke. To je pokazala studija stručnjaka iz Teksasa, koji su proučavali pet najčešćih vrsta manga dostupnih u SAD-a. Studija je proučavala utjecaj ekstrakta polifenola manga na karcinomima debelog crijeva, dojke, pluća, prostate i leukemije. Polifenoli su prirodne tvari koje se nalaze u biljkama, a povezane su s raznim dobrobitima po pitanju zdravlja.
Shake-Uspr555 Možda te zanima... Ljetni doručak s mangom, chia i jagodama Hrana
  • Uklanja probavne tegobe - bogat je dijetalnim vlaknima, zbog toga se preporučuje u slučaju usporene probave. Ovo voće sadrži i probavne enzime koji smiruju želudac i pomažu kod povećanog lučenja želučane kiseline.
  • Poboljšava rad mozga - mango je pun vitamina B6, koji je odgovoran za funkcioniranje živčanog sustava i mozga. Štoviše, vitamin B6 pomaže u formiranju nekoliko neurotransmitera u mozgu, odgovornih za zdrav i miran san, i utiče na raspoloženje. Aminokiselina glutamin iz manga jača koncentraciju i poboljšava memoriju.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

  • Pomaže kod anemije - zbog visokog udjela željeza, mango se preporučuje svima koji pate od anemije, a posebno trudnicama i ženama u menopauzi. Trudnice, kojima su liječnici propisali dodatke prehrani sa željezom mogu dio svojih potreba za ovim elementom zadovoljiti jedući ukusni mango.
  • Štiti kožu - mango je učinkovit za rješavanje problema začepljenih pora na koži. Ako imaš problema s aknama, konzumacija manga će ti koristiti. Ukloni pulpe manga i primijeni na koži oko 10 minuta prije pranja. To će učiniti kožu mekom i sjajnom.
Lukimangotezelenikivi Možda te zanima... Kivi i mango sigurni od pesticida? Eko
  • Bolji seks - vitamin E koji je prisutan u mangu pomaže pri reguliranju spolnih hormona i jača seksualni nagon.
  • Protiv dijabetesa - nedavna studija je pokazala da se životinjama koje su svakodnevno (kroz period od 12 tjedana) konzumirale deset grama smrznutog i dehidriranog manga, snizila razina šećera u krvi. Ovo otkriće bi moglo pomoći pacijentima s dijabetesom u kontroli glukoze u krvi.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.