Eko 26. siječnja 2011.

Kivi i mango sigurni od pesticida?

Lukimangotezelenikivi
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Iako kupovinom organski uzgojene hrane štitiš svoje zdravlje i čuvaš planetu, neke namirnice navodno nije nužno kupovati iz eko uzgoja. Tako se primjerice za uzgoj kupusa najčešće ne koriste štetna kemijska sredstva, a debela kora avokada i manga čini ovo voće otpornim na utjecaj pesticida

Povrće i voće koje nije ugroženo pesticidima

Mnoga istraživanja su dokazala kako je organska hrana zdravija jer sadrži puno više nutrijenata od konvencionalno uzgojene hrane, a prilikom organskog uzgoja ne koriste se pesticidi, herbicidi i ostala štetna kemijska sredstva i time se štiti priroda i okoliš.

Ipak, postoji lista voća i povrća koje ne moraš nužno kupovati s eko certifikatom, već ih je dovoljno samo dobro oprati i pripremiti za jelo. Tako primjerice u kiviju ili avakadu možeš uvijek uživati bez straha od pesticida. Donosimo ti listu voća i povrća koje sadrži najmanje pesticida i koje ne trebaš kupovati iz organskog uzgoja.

Biraj čvrsti luk

Luk nije toliko izložen pesticidima kao neke druge namirnice. Uvijek biraj čvrsti luk koji ima karakterističan, ali ne presnažan miris i na kojem nisu vidljivi znakovi oštećenja ili mekanih dijelova. Čuvaj ga na hladnom, suhom mjestu ili u frižideru.

Debela kora štiti avokado i mango

Avokado ima debelu koru koja učinkovito štiti ovo voće od štetnog utjecaja pesticida. Iako ne jedeš koru avokada, uvijek je dobro da ga prije rezanja propereš u vodi. Mali savjet: potraži avokado koji još nije dozreo i čuvaj ga na sobnoj temperaturi.

Debela kora osim avokada čuva i slatki mango od štetnog utjecaja kemijskih sredstava. Kada kupuješ mango, potraži ga u žutoj, crvenoj ili narančastoj boji s karakterističnim voćnim mirisom. Treba biti čvrst, ali ipak malo 'popuštati' na dodir. Ipak pripazi da nije premekan, jer postoji vjerojatnost da je iznutra iztrunuo.

Kivi i kupus

Kivi se bira nosom

Kora kojom je obavijen kivi čini dobru barijeru od pesticida. Ipak, i njega je dobro preprati prije rezanja.

Obavezno pomiriši kivi prije kupovine i izbjegavaj one koji su na površini vlažni i na kori imaju nagnječenja. Izaberi kivi koji je malo ''debeljuškast''.

Ako kupiš kivi koji još nije dovoljno sazrio, stavi ga u papirnatu vrećicu s ostalim voćem koje još treba sazriti poput banana i kruška i čuvaj na sobnoj temperaturi.

Kako izabrati kupus?

Prema tvrdnjama nekih stručnjaka, kako prenosi portal Daily Green, kupus nije toliko ugrožen sa štetnim kemijskim sredstvima kao neko drugo povrće.

Dobro pogledaj da li je glavica kupusa dovoljno čvrsta i kompaktna. Izaberi kupus sa sjajnijim, svježijim, zelenijim i hrskavijim listovima, a izbjegavaj kupus čiji su listovi počeli poprimati žutu boju.

Čuvaj ga u frižideru, a prije pripreme obavezno isperi.

Što još ne trebaš kupovati organsko?

Od ostalog voća i povrća za koje ne moraš paziti da su iz organskog uzgoja tu je lubenica koja ima prirodnu obranu od napada štetnih kemikalija, brokula koja ni u konvencionalnom uzgoju nije ugrožena pesticidima, slatki krumpir koji nije kontaminiran pesticidima, ananas koji se zbog strukture svoje kore štiti od pesticida, šparoge koje nisu toliko ugrožene od strane nametnika, pa je smanjeno korištenje pesticida pri njihovom konvencionalnom uzgoju.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.