Psiha i seks 11. lipnja 2024.

6 razloga zašto menopauza manje utječe na libido nekih žena

Foto: Freepik
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Menopauza može utjecati na spolni život žena na vrlo različite načine. Za neke, suhoća vagine može dovesti do seksualne disfunkcije i potpunog smanjenja interesa za seks. Za druge je seks još uvijek vrlo važan u srednjim godinama. No, što uzrokuje ove velike razlike u libidu među ženama u menopauzi?

Prema studiji objavljenoj u časopisu Menopause, postoji najmanje šest potencijalnih razloga. Istraživači su ispitali 210 žena između 45 i 55 godina kako bi utvrdili kako menopauza utječe na libido. Jesu li sudionice iskusile seksualnu disfunkciju ili ne procijenjeno je na temelju kriterija iz Dijagnostičkog i statističkog priručnika za mentalne poremećaje. Istraživači su također analizirali kakvu sliku o vlastitom tijelu ima svaka sudionica te njihovo seksualno zadovoljstvo, kvalitetu veze i simptome menopauze kroz različite mjere.

Studija je osmišljena kako bi se razumjelo koliko je hormonska terapija u menopauzi učinkovita u smanjenju seksualne disfunkcije nakon menopauze, ali nalazi su ukazali na neke druge vrlo zanimljive čimbenike. Sljedeća su iskustva povezana s većim seksualnim zadovoljstvom i funkcioniranjem kod žena koje prolaze kroz menopauzu:

  • Pozitivni stavovi o seksu
  • Pozitivna slika tijela
  • Zadovoljstvo vezom
  • Više životnih seksualnih partnera
  • Pozitivna iskustva sa seksom, posebno ona koja uključuju obraćanje pozornosti na vlastito zadovoljstvo tijekom seksa
  • Manje ozbiljni fizički simptomi menopauze.
vježbe Možda te zanima... 5 vježbi za oblikovanje tijela koje pojačavaju i libido Psiha i seks

Isključujući tjelesne simptome, ovi rezultati sugeriraju da bi zdrav odnos prema seksualnosti, općenito, mogao biti jedan od najvažnijih čimbenika za određivanje kako će se nečiji libido i seksualno funkcioniranje promijeniti kasnije u životu. 

"Ovi su rezultati u skladu s nalazima prethodnih studija i naglašavaju da čimbenici osim korištenja hormonske terapije, poput veće važnosti seksa, pozitivnih stavova prema seksu, zadovoljstva partnerom i manje genitourinarnih simptoma povezanih s menopauzom, izgleda štite i povezani su s boljom seksualnom funkcijom tijekom prijelaza u menopauzu," rekla je medicinska direktorica Sjevernoameričkog društva za menopauzu Stephanie Faubion, piše Mindbodygreen

Korištenje hormonske terapije u menopauzi nije bilo povezano s boljom seksualnom funkcijom, ali žene koje su je koristile bile su među ženama koje su najvjerojatnije doživjele ta pozitivna seksualna iskustva, uključujući bolju kvalitetu odnosa, intimnije odnose i pozitivniji stav prema seksu, uključujući bolju kvalitetu seksualnog života i pozitivnije poštovanje vlastitog tijela. Većem riziku od seksualne disfunkcije bile su izložene žene koje imaju tjeskobne misli tijekom i o seksu i one s težim simptomima menopauze

Možda te zanima... Znanstvenici kažu da su razvili cjepivo koje može odgoditi menopauzu! Zdravlje

Što pomaže kod fizičkih i mentalnih simptoma menopauze?

Simptomi menopauze, kao što su suhoća vagine i valunzi, mogu otežati ugodan seks. U tom slučaju, odnosno na fizičkoj razini, mogu pomoći vaginalni ovlaživači i lubrikanti.

Ali na emocionalnoj razini, otvoreni razgovor o promjenama koje donosi menopauza, njegovanje intimnosti s partnerom izvan tjelesne i pronalaženje načina da poboljšate odnos sa svojim tijelom, može neizravno poboljšati seksualni nagon.

"Rezultati također ukazuju na potrebu za promjenom stavova prema seksu među ženama, kao i na preispitivanje važnosti seksa", pišu istraživači u radu. "Čini se razumnim da oba procesa započinju u ranom djetinjstvu u izgradnji pozitivnih stavova prema seksualnim aktivnostima i jačanju uloge seksa u njegovim različitim oblicima u postizanju bolje kvalitete života. Žene same, ili sa svojim partnerom, moraju ponovno otkriti svoju seksualnost u novom kontekstu menopauze".

Možda te zanima... Kako perimenopauza može utjecati na mentalno zdravlje? Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.