Psiha i seks Seks i veze 14. studenoga 2016.

Čak 63 posto žena pati od seksualne disfunkcije, a ovo su ključni problemi

Usputniseks1
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Najnovije istraživanje pokazalo je da gotovo dvije trećine žena pate od seksualne disfunkcije. Kada je orgazam u pitanju više problema imaju žene u dobi od 18 do 30 godina.

U ovom istraživanju sudjelovalo je 587 žena u dobi od 18 do 95 godina, a riječ je o ženama koje su posjećivale Kliniku za urologiju u New Jerseyju.

Znanstvenici su ispitivali žene o šest ključnih područja ženske seksualne disfunkcije (ŽSD): pomanjkanje želje, problemi s uzbuđenjem, pomanjkanje lubrikacije, problem postizanja orgazma, nedostatak zadovoljstva i bol tijekom odnosa.

Što ako se bol tijekom seksa ponavlja?

Seksualna disfunkcija dolazi s godinama

U svim navedenim kategorijama, osim orgazma, disfunkcija nastupa sa starenjem. Više od pola žena u dobi od 18 do 30 navele su da imaju , znatno više nego žene u dobi od 31 do 54.

Rezultati istraživanja pokazali su da čak 63 posto žena pati od seksualne disfunkcije. Od žena koje su sudjelovale u istraživanje njih 12 posto bile su dobi od 18 do 30 godina, njih 27 posto od 31 do 45 godina, 25 posto od 46 do 54 godine, 24 posto od 55 do 70, a 12 posto 70 i više godina.

6 seksualnih problema za koje stručnjaci tvrde da nisu zabrinjavajući

Par-Krevet | Author:

Nedostatak seksualne želje je naveći problem

Njih 47 posto izjavile su da im je najizraženiji problem nedostatak želje, njih 45 posto ima problema s orgazmom, problem zbog pomanjkanja uzbuđenja ima njih 40 posto, nedostatak zadovoljstva 39 posto, nedostatak lubrikacije 37 posto i bol osjeća 36 posto. 

Kako tvrdi koautorica istraživanja doktorica Debra Foarmer, seksualna disfunkcija može utjecati na kvalitetu života žene, a samopoštovanje, osjećaj ispunjenosti i tim osobni odnosi mogu biti ozbiljno narušeni.

Seksualno zlostavljanje, dob, spolno prenosive infekcije, depresija, niži socioekonomski status, životni stil, fizičko zdravlje i seksualno iskustvo poznati su čimbenici utjecaja na žensku seksualnu disfunkciju.

U ovim situacijama nikako ne odgađaj posjet ginekologu

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.