Zdravlje 11. travnja 2024.

Mislila je da se noću znoji zbog rane menopauze, ali dijagnoza je bila puno gora

Foto: instagram/susete_isabel
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kanađanka Susete Isabel (40) mislila je da je njeno noćno znojenje simptom rane menopauze, zbog čega je noću teško spavala te je stalno bila iscrpljena. Nažalost, ispostavila se da je u krivu te je otkrila da ima puno ozbiljnije zdravstveno stanje.

Suset je inače bila zdrava, ali je simptome počela osjećati u rujnu 2023. Osim noćnog znojenja, primijetila je i umor, nagli gubitak kilograma te neobično natečen trbuh. Tu nadutost je pripisala pijenju alkohola, a gubitak težine preopterećenosti. Ali kada je četiri dana osjetila neizdrživu bol ispod rebara, završila je na hitnoj te su joj liječnici dijagnosticirali četvrti stadij limfoma, rak krvi koji se proširio njezinim tijelom.

Limfom je vrsta raka limfnih čvorova koja počinje u stanicama limfnog sustava, koji je dio imunološkog sustava tijela. Limfni sustav uključuje limfne čvorove, slezenu, timus i koštanu srž. Glavna funkcija limfnog sustava je borba protiv infekcija i bolesti. 

Možda te zanima... Što je rak limfnih čvorova (limfom) i kako se liječi? Zdravlje

Morala je na šest ciklusa kemoterapije

Nakon dijagnoze postalo je jasno da su bolovi u preponama, vratu i pazuhu zapravo bili znakovi da je rak štetio njezinim limfnim čvorovima (žlijezdama koje filtriraju tvari iz tijela). Zbog toga je svojim pratiteljima na Instagramu rekla da ne ignoriraju simptome, čak i ako se čine blagima. 

Skeniranja su pokazala da ima povećanu slezenu i limfne čvorove, a dijagnosticiran joj je ne-Hodgkinov limfom koji raste iz bijelih krvnih stanica B-limfocita. Oni su obično odgovorni za stvaranje antitijela za borbu protiv bolesti. Iako je riječ o kroničnoj bolesti, oboljeli mogu živjeti puno godina s ovom bolesti, prema Zakladi za istraživanje limfoma.

Na svom je Instagramu također napisala da je bila zastrašena zbog dijagnoze. "Rečeno mi je da se rak proširio posvuda, na prepone, ispod ruku, gornji dio vrata, dijafragmu pa čak i u koštanu srž", rekla je.  

Završila je s kemoterapijom 1. ožujka i čeka skeniranje kako bi liječnici vidjeli je li rak još prisutan. Primila je šest ciklusa terapije, a u veljači je rekla da je oko 85 % raka nestalo. 

Ako rak nestane, Susete je rekla da će iduće dvije godine svaka tri mjeseca morati na kemoterapiju kako se rak ne bi ponovno vratio. 

  Možda te zanima... 4 krvna poremećaja koje je bitno prepoznati na vrijeme Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.