Ljepota i relax Lijepa i blistava koža 01. listopada 2018.

Donosimo 10 savjeta za deset godina mlađi izgled

Foto: Guliver/Shutterstock

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

S godinama se naše tijelo mijenja - pojavljuju se bore, pjege i mrlje na koži, a kosa postaje sijeda, suha i oštećena. Iako su ove pojave s godinama normalne, mi se često osjećamo mlađima nego što naše godine svjedoče, pa zašto ne bismo i izgledali mlađe?

Svi poznajemo barem jednu osobu koja izgleda puno mlađe nego što doista jest i svi joj zavidimo pripisujući njezin mladolik izgled dobrim genima. No, zapitaš li se ikada jesu li zaista u pitanju geni ili ta osoba ima drukčiji životni stil od tebe? Vjerovala ili ne, način na koji brineš o sebi i hrana koju jedeš mogu skinuti odnosno dodati godine tvom licu i tijelu. Misliš li da izgledaš starije nego što se osjećaš, poslušaj ovih deset savjeta koji će ti pomoći da uskladiš godine sa svojim mladenačkim duhom!

Njeguj kosu

Kosa je ženin najveći modni dodatak i uvelike utječe na naš izgled. Nažalost, s vremenom gubi elastičnost i sjaj te postaje sve tanja - najčešći su razlog za to hormonalne promjene, ali i dugogodišnje korištenje boja za kosu i ostalih preparata za stiliziranje. Upravo zato kosa nakon 35. zahtijeva više pažnje i njege, a to podrazumijeva korištenje hidratantnih maski za kosu bogatih arganovim uljem ili uljem makadamije koje će ju nahraniti. Masku za kosu možeš napraviti i kod kuće - primjerice jedan žumanjak pomiješaj s dvije žlice maslinova ulja i jednom žlicom meda! Drži dvadesetak minuta na kosi i potom isperi - kosa će biti sjajna i meka. No, osim dobre maske, sama ulja za kosu su must have pa ga ovisno o tome koje ti najviše odgovara, svakodnevno ga nanosi na vrhove. 

Frizura također igra značajnu ulogu u tvom izgledu, pa ćeš s dugom i beživotnom kosom djelovati umorno i iscrpljeno. Skratiš li ju pak na lob ili bob dužinu (koje su posljednjih nekoliko godina izuzetno popularne), kosa će djelovati življe, svježije i s više volumena, a samim time i ti ćeš djelovati svježe i mlađe. Dodaj tomu i svjetlije tonove u kosi ili nježne plave pramenove, zagarantirano ćeš djelovati nekoliko godina mlađe!

Održavaj obrve

Neuredne i čupave obrve ostavljaju dojam da ne držiš do sebe, dok se pretjerano počupane odnosno tanke i rijetke obrve neće uopće isticati na tvom licu. Zato je važno da ih redovito održavaš jer one uokviruju lice i definitivno čine značajnu razliku u godinama. Ako nemaš živaca i vremena sama ih čupati kod kuće možeš otići na threading obrva u specijalizirani salon gdje obrve čupaju koncem - gotova si za svega nekoliko minuta, a obrve će biti lijepo oblikovane najmanje mjesec dana!

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Čisti i hidratiziraj kožu 

Pravilna njega kože izuzetno je važna u svakom periodu života, od puberteta do menopauze, posebno ako imaš suhu kožu koja pridonosi starijem izgledu. Zato se nakon 30. ponajviše valja držati određenih pravila u njezi kože kako bi očuvala mladolik izgled i spriječila pojavu ranih bora:

  • uvijek, baš uvijek skidaj šminku prije spavanja
  • koristi blago sredstvo za umivanje lica poput pjene za umivanje (izbjegavaj one s alkoholom jer on dodatno isušuje kožu)
  • nakon umivanja nahrani lice hidratantnom kremom ili uljem za lice (ne zaboravi na vrat i dekolte koji će također najprije odati tvoje godine)
  • jednom tjedno napravi piling kože
  • svakodnevno se maži hidratantnim losionom ili maslacem za tijelo, a imaš li dehidriranu kožu, ulja poput Bio-Oila dobar su izbor jer se ono spaja s masnim slojem kože i tako joj pomaže zadržati vlagu
  • nikada ne umivaj lice običnim sapunom jer će on isušiti osjetljivu kožu lica

Naspavaj se

Ako misliš da je beauty sleep samo mit, u krivu si. Švedski su istraživači 2017. godine objavili istraživanje koje dokazuje da manjak sna zaista utječe na izgled lica i cjelokupni dojam koji ostavljamo na druge ljude. Osobe koje spavaju manje od sedam ili osam sati dnevno izgledaju nezdravo i manje su privlačne. Stoga, želiš li izgledati svježe i odmorno, a samim time i mlađe, znaš što ti je činiti - naspavaj se!

Njeguj ruke i nokte

Mnoge žene zanemaruju njegu ruku i noktiju što zbog nedostatka vremena, što zbog toga što nisu svjesne toga koliko je takva njega važna. Povremeni piling ruku (lako ga možeš napraviti kod kuće uz malo bademova ulja i žlicu šećera) uklonit će odumrle i suhe dijelove kože, a svakodnevno nanošenje hidratantne kreme spasit će ih od suhoće tijekom ovih hladnih zimskih dana koji su pred nama. Nokti također doprinose tvom izgledu, pa će lijepi, njegovani i nalakirani svijetlom nijansom laka izgledati profinjeno i svježe. Ako nemaš vremena, volje ili pribor za manikuru kod kuće, barem jednom mjesečno otiđi na manikuru u kozmetički salon. 

Ne pretjeruj sa šminkom

Iako sve volimo povremeno "isfurati" jači i istaknutiji make up, što smo starije zapravo nam više laska nježnija i suptilna šminka. Tamni i izražajni ruževi, tamna sjenila i tuš za oči te jaka rumenila zapravo će samo dodati godine licu. Više će ti pristajati breskvaste i ružičaste nijanse na obrazima i očima te maskara koja će ti otvoriti oči, kao i nježne roze ili breskvaste nijanse na usnama. 

Hidratiziraj se

Koliko god kreme, losioni i njegujuća ulja pomažu hidratizirati kožu izvana, da bi bila zaista blistava i čvrsta potrebna joj je hidratacija i iznutra. Upravo zato bi trebala piti puno vode tijekom dana, najmanje litru i pol do dvije. To posebno vrijedi okorjele kavoljupke koje ne mogu preživjeti bez triju kava dnevno. Naime, kava isušuje i izvlači vodu iz tijela pa je potrebno to i nadoknaditi. 

 | Author: Freepik Foto: Freepik

Redovito vježbaj

Bilo koja tjelesna aktivnost pomoći će ti da ostaneš u formi, da tvoje tijelo bude zdravo, da bolje spavaš i da imaš dobru probavu, a sve će se to odraziti i na tvoj izgled. Kad se osjećaš dobro, izgledaš dobro, a vježbanje će ti u tome pomoći. Dovoljno je da tri puta tjedno odradiš kardio trening, vježbe snage i istezanje. Ako ti se ne ide u teretanu, lako možeš vježbati i kod kuće uz neki od videa na You Tubeu poput onih koje vodi fitness trenerica Rebecca Louise

Zdravo se hrani

Odrasla si osoba stoga se i hrani tako ako želiš lijepu i mladoliku kožu. To znači da trebaš prestati jesti junk food i hrpu slatkog, a početi s raznovrsnom prehranom punom ribe, zelenog lisnatog povrća (ono pomaže u detoksikaciji organizma) i crvenog povrća poput rajčice i cikle (primjerice likopen u rajčicama snažan je antioksidans koji pomaže u borbi protiv slobodnih radikala zaslužnih za starenje). Također, u prehranu uvrsti orašaste plodove i cjelovite žitarice, a slatkiše ograniči na tamnu čokoladu. S vremenom ćeš vidjeti kako tvoja koža i kosa izgledaju bolje i zdravije. 

Prilagodi odjeću svom tijelu

Staromodna odjeća učinit će i tebe staromodnom, a kako se tvoje tijelo mijenja, treba se mijenjati i tvoja garderoba. Najvažnije je da izbjegavaš preveliku i vrećastu odjeću - trebaš nositi ono što će istaknuti tvoje dobre dijelove tijela, a prikriti eventualne nedostatke. Također, boje koje nosiš mogu uvelike utjecati na percepciju tvojih godina. U tamnim tonovima poput crne, tamno sive i smeđe možeš djelovati starije, dok će svijetle, pastelne i življe boje ostaviti dojam poletnosti i vedrine. 

Imaš li i ti kakav savjet za mlađi izgled, podijeli ga s nama u komentarima!

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      efsdf

      super savjeti

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.