Svježe kupljeno voće i povrće najradije bi odmah pospremila u hladnjak, no neko povrće i voće još brže propada u hladnim uvjetima hladnjaka, objašnjava inženjerka fitomedicine i agronomkinja Diana Marjanović, osnivačica poljoprivrednog portala agronomija.info.
Neke vrste voća i povrća trebaju se skladištiti odvojeno, bez obzira na to gdje se nalaze. Plin etilen, prirodni plin koji neki plodovi emitiraju, može ubrzati proces zrenja drugog voća i povrća, a jednostavno nekad ne želiš da ti plodovi i povrće brzo sazru i strunu, prije nego što ih pojedeš.
"Jabuke, marelice, grožđe, nektarine, šljive, rajčice i kruške ispuštaju puno etilena pa se preporučuje držati ih podalje od kupina, kupusa, mrkve, cvjetače, kelja te svog lisnatog povrća, jagoda, krastavaca i lubenica",objašnjava Diana. Zato, primjerice, u hladnjaku je jabuke ili kruške pravilno držati na donjim policama jer etilen je teži od zraka i zadržat će se dolje.
Zeleno lisnato povrće koje od tog plina brže propada drži se na gornjim policama hladnjaka. Isto vrijedi i za mladi luk. On ne ispušta etilen i sadrži puno više vlage nego zreli luk pa se drži u hladnjaku na gornjim policama.
Najbolje mjesto za čuvanje voća i povrća je hladno i suho mjesto
Tako bi vani trebala uvijek čuvati rajčice, koje na izrazito hladnom ne mogu dozreti, a zrele će izgubiti aromu te banane, krumpir, luk, češnjak, limun. Lubenice gube aromu i crvenu boju ako se u hladnjaku čuvaju dulje od tri dana.
Nedavna su istraživanja pokazala da se rizik od raka pluća kod nepušača povećava ako njihova prehrana ima visok glikemijski indeks, što je hrana koja relativno brzo povećava šećer u krvi
Postoje pravila i za čuvanje lisnatog povrća, poput mladog kupusa i kelja, karfiola, blitve, raštike i svih vrsta zelenih salata. "Najbolje ih je čuvati u hladnjaku ili hladnoj prostoriji, glavicama okrenutim prema dolje. Poželjno je da se međusobno ne dodiruju kako biste spriječili stvaranje vlage. Kao i ostalo povrće, nikad im ne biste smjeli skidati listove i prati ih zbog povećane vlage među listovima. Svježe glavice salate poželjno je pohraniti u hladnjak u perforiranu vrećicu s nekoliko listova papirnatih ručnika koji će upijati vlagu", savjetuje Diana. Temperaturu hladnjaka podesi na 3,5 do 4,5°C.
"Perforacijske vrećice vrlo lako možeš napraviti i u kućnoj radinosti tako da se na vrećici od tri litre probuši 20 rupa", savjetuje te dodaje da je korjenasto povrće najbolje čuvati na tamnom i hladnome mjestu gdje postoji optimalno strujanje zraka. To može biti i najhladniji dio kuhinje, koji je udaljen od topline i svjetlosti, a gdje je u kući općenito najhladnije možeš otkriti tako da napraviš malo istraživanje. Četiri ili pet termometara postavi u nekoliko prostorija pa izmjeri temperaturu. Napravi “skladište” tamo gdje je temperatura - najniža.
Koliko god bilo vruće, krastavce, papriku i rajčicu uvijek drži vani
Ljetno povrće, poput rajčica, paprika i krastavaca, voli biti na sobnoj temperaturi jer tako bolje dozrijeva. Rajčica na sobnoj temperaturi zadržava i svoj okus. Možda joj se u hladnjaku može produljiti rok konzumacije, ali tad pretjerano gubi vlagu, postaje smežurana i bezukusna te definitivno drugačijeg okusa nego kad se drži vani, kaže agronomkinja Diana Marjanović.
Pravilna pohrana u hladnjaku
- Bez ambalaže: artičoke, celer, cikla, dinja, grožđe, kupus, mahune, poriluk, prokulice, tikvice, trešnje, zeljasto povrće.
- U papirnatoj vrećici: bamije, gljive.
- U plastičnoj vrećici ili kutiji (vrećica se ne zatvara ili koristite vrećicu s rupicama): blitva, brokula, grašak, kukuruz, mladi luk, mrkva, salata.
Čuvanje lako kvarljiva voća
Jagode, borovnice, maline i kupine preporučuje se čuvati u hladnjaku, složene u jednom sloju, bez dodirivanja. U hladnjak spremaj samo neoštećeno voće kako bi spriječila širenje zaraze i propadanje ostalog voća. Ako se nakupilo soka u posudicama, na pladanj stavi ubrus.
U hladnjaku se drže šipak i grožđe
- U hladnjaku se najbolje čuvaju jabuke. Na sobnoj temperaturi propadaju deset puta brže.
- Kutija za čuvanje hrane u hladnjaku štiti svježe voće i povrće te zadržava vlagu pa ostaje dulje svježe.
- Čuvanje u perforiranim plastičnim vrećicama odlično je za blitvu, brokulu, mladi luk, mrkvu i salatu.
- U hladnjaku se drže i brokula, kupus, kelj, cvjetača, višnje, grožđe, šipak, bobičasto voće, gljive te patlidžan.
Na sobnoj temperaturi bez vlage čuvaju se:
- Čuvaju se krastavci, limun, rajčice, tikve, paprika, grašak, običan luk
- Rajčica, lubenica, patlidžan, češnjak, limun i grašak.
- No i tu postoji trik. Do pune zrelosti, kaže, tako se čuvaju marelice, nektarine, breskve, kruške i šljive, a nakon toga ih se stavlja u hladnjak.