Hrana Analizirali smo 12. travnja 2019.

Voće i povrće: Koje treba čuvati u hladnjaku, a koje vani

Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Svježe kupljeno voće i povrće najradije bi odmah pospremila u hladnjak, no neko povrće i voće još brže propada u hladnim uvjetima hladnjaka, objašnjava inženjerka fitomedicine i agronomkinja Diana Marjanović, osnivačica poljoprivrednog portala agronomija.info.

Neke vrste voća i povrća trebaju se skladištiti odvojeno, bez obzira na to gdje se nalaze. Plin etilen, prirodni plin koji neki plodovi emitiraju, može ubrzati proces zrenja drugog voća i povrća, a jednostavno nekad ne želiš da ti plodovi i povrće brzo sazru i strunu, prije nego što ih pojedeš. 

"Jabuke, marelice, grožđe, nektarine, šljive, rajčice i kruške ispuštaju puno etilena pa se preporučuje držati ih podalje od kupina, kupusa, mrkve, cvjetače, kelja te svog lisnatog povrća, jagoda, krastavaca i lubenica",objašnjava Diana. Zato, primjerice, u hladnjaku je jabuke ili kruške pravilno držati na donjim policama jer etilen je teži od zraka i zadržat će se dolje. 

Zeleno lisnato povrće koje od tog plina brže propada drži se na gornjim policama hladnjaka. Isto vrijedi i za mladi luk. On ne ispušta etilen i sadrži puno više vlage nego zreli luk pa se drži u hladnjaku na gornjim policama.

Najbolje mjesto za čuvanje voća i povrća je hladno i suho mjesto

Tako bi vani trebala uvijek čuvati rajčice, koje na izrazito hladnom ne mogu dozreti, a zrele će izgubiti aromu te banane, krumpir, luk, češnjak, limun. Lubenice gube aromu i crvenu boju ako se u hladnjaku čuvaju dulje od tri dana.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock Nedavna su istraživanja pokazala da se rizik od raka pluća kod nepušača povećava ako njihova prehrana ima visok glikemijski indeks, što je hrana koja relativno brzo povećava šećer u krvi

 

Postoje pravila i za čuvanje lisnatog povrća, poput mladog kupusa i kelja, karfiola, blitve, raštike i svih vrsta zelenih salata. "Najbolje ih je čuvati u hladnjaku ili hladnoj prostoriji, glavicama okrenutim prema dolje. Poželjno je da se međusobno ne dodiruju kako biste spriječili stvaranje vlage. Kao i ostalo povrće, nikad im ne biste smjeli skidati listove i prati ih zbog povećane vlage među listovima. Svježe glavice salate poželjno je pohraniti u hladnjak u perforiranu vrećicu s nekoliko listova papirnatih ručnika koji će upijati vlagu", savjetuje Diana. Temperaturu hladnjaka podesi na 3,5 do 4,5°C.

 

Smoothie_9 Možda te zanima... Za jak imunitet i mršavljenje treba "piti" voće i povrće na tašte Dijeta

 

"Perforacijske vrećice vrlo lako možeš napraviti i u kućnoj radinosti tako da se na vrećici od tri litre probuši 20 rupa", savjetuje te dodaje da je korjenasto povrće najbolje čuvati na tamnom i hladnome mjestu gdje postoji optimalno strujanje zraka. To može biti i najhladniji dio kuhinje, koji je udaljen od topline i svjetlosti, a gdje je u kući općenito najhladnije možeš otkriti tako da napraviš malo istraživanje. Četiri ili pet termometara postavi u nekoliko prostorija pa izmjeri temperaturu. Napravi “skladište” tamo gdje je temperatura - najniža.

Koliko god bilo vruće, krastavce, papriku i rajčicu uvijek drži vani

Ljetno povrće, poput rajčica, paprika i krastavaca, voli biti na sobnoj temperaturi jer tako bolje dozrijeva. Rajčica na sobnoj temperaturi zadržava i svoj okus. Možda joj se u hladnjaku može produljiti rok konzumacije, ali tad pretjerano gubi vlagu, postaje smežurana i bezukusna te definitivno drugačijeg okusa nego kad se drži vani, kaže agronomkinja Diana Marjanović.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Pravilna pohrana u hladnjaku

  • Bez ambalaže: artičoke, celer, cikla, dinja, grožđe, kupus, mahune, poriluk, prokulice, tikvice, trešnje, zeljasto povrće. 
  • U papirnatoj vrećici: bamije, gljive. 
  • U plastičnoj vrećici ili kutiji (vrećica se ne zatvara ili koristite vrećicu s rupicama): blitva, brokula, grašak, kukuruz, mladi luk, mrkva, salata.
Zena-Uspravna_1 Možda te zanima... Kako odabrati kvalitetno voće i povrće? Hrana

 

Čuvanje lako kvarljiva voća

Jagode, borovnice, maline i kupine preporučuje se čuvati u hladnjaku, složene u jednom sloju, bez dodirivanja. U hladnjak spremaj samo neoštećeno voće kako bi spriječila širenje zaraze i propadanje ostalog voća. Ako se nakupilo soka u posudicama, na pladanj stavi ubrus.

U hladnjaku se drže šipak i grožđe

  • U hladnjaku se najbolje čuvaju jabuke. Na sobnoj temperaturi propadaju deset puta brže.
  • Kutija za čuvanje hrane u hladnjaku štiti svježe voće i povrće te zadržava vlagu pa ostaje dulje svježe. 
  • Čuvanje u perforiranim plastičnim vrećicama odlično je za blitvu, brokulu, mladi luk, mrkvu i salatu. 
  • U hladnjaku se drže i brokula, kupus, kelj, cvjetača, višnje, grožđe, šipak, bobičasto voće, gljive te patlidžan.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Na sobnoj temperaturi bez vlage čuvaju se:

  • Čuvaju se krastavci, limun, rajčice, tikve, paprika, grašak, običan luk
  • Rajčica, lubenica, patlidžan, češnjak, limun i grašak.
  • No i tu postoji trik. Do pune zrelosti, kaže, tako se čuvaju marelice, nektarine, breskve, kruške i šljive, a nakon toga ih se stavlja u hladnjak.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.