Hrana 06. ožujka 2013.

Kako odabrati kvalitetno voće i povrće?

Zena-Uspravna_1
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ne znaš kako pravilno odabrati kvalitetno voće i povrće u supermarketu ili na tržnici i zanima te na što bi trebala obratiti pažnju kod kupnje? Nutricionistica dipl.ing. Sandra Krstev Barać donosi ti praktične i korisne savjete i trikove koji će te naučiti izabrati kvalitetne namirnice

Voće i povrće čine važan dio uravnotežene prehrane. Namirnice su to koje su siromašne kalorijama, a tako bogate vitaminima, mineralima i fitokemikalijama. Odabir voća i povrća lokalno uzgojenog i to dok je ono u sezoni, osnovno je pravilo kupnje voća i povrća svima dobro znano. No, postoje još dodatni trikovi koje je dobro savladati prije nego se posjeti tržnica ili odjel voća i povrća u supermarketima. Pri odabiru slasnih plodova s najvećim sadržajem hranjivih tvari trebaš uključiti svoja osjetila i obratiti pažnju na boju, težinu, čvrstoća i miris voća i povrća.

Bistra boja i osjetna težina

Nakon što eliminiraš voće i povrće s oštećenjima ili nametnicima, odaberi one plodove s živom i bistrom bojom. Ako je namirnica bez sjaja i ''živosti'' boje tada nije dovoljno sazrela ili nije bila dovoljno izložena suncu

Općenito, biraj one plodove koji su najteži s obzirom na vrstu voća i povrća jer to ukazuje na sočnost i svježinu namirnice. Najbolji način da odrediš je li voće i povrće dovoljno teško je da uzmeš dvije iste namirnice otprilike iste veličine i svaku staviš u jednu ruku. Nakon par takvih ''vaganja'' bit će ti posve jasno koje je voće i povrće teško i koje da odabereš.

Čvrste namirnice očaravajućeg mirisa

Najbolje voće i povrće je puno sokova što znači da treba odabirati čvrsto i sočno voće te hrskavo povrće. Gnjecave plodove treba zaobilaziti u širokom luku (osim ako je riječ o smokvama koje moraju biti takve). Ponekad je teško pogoditi da li je određeno voće i povrće dovoljno čvrsto pa usporedite nekoliko istih plodova i odaberite najbolje. Kod povrća s ''korijenom'' poput mrkve ili brokule savijte korijen ili stabljiku i odaberite one koji nisu ''spužvasti''. Obrati pažnju na površinu povrća i biraj ono koje je svuda konzistentno i čvrst.

Miris voća i povrća ti može najviše reći o samom plodu. Nezrelo voće nema mirisa ili pak ima miris na drvenu kutiju u kojoj je pakirano. Ali, zrelo voće uvijek očarava svojim osebujnim mirisom karakterističnim za vrstu.  Kada mirišiš voće, pod nos stavi dio ploda na kojem je bila peteljka i uvijek usporedi nekoliko voćki. Ono voće koje ima najintenzivniji miris je pravi odabir ako želiš voće pojesti odmah. Ako ga misliš čuvati par dana kupi voće koje ima miris umjerenog intenziteta.

Dodatne savjete za odabir voća i povrća pročitaj na sljedećoj stranici.

Praktični savjeti

Dodatni savjeti za odabir voća i povrća:

Oni vještiji, sposobni su među različitim vrstama voća i povrća prepoznati ono najbolje. Slijedi par savjeta koji garantiraju savladavanje tehnike:

  • Svježu zelenu salatu uvijek možeš prepoznati po mjestu gdje je odrezana iz zemlje. Ako je taj dio bezličan i suh, salata je već dulje vrijeme na   polici
  • Ne kupuj gljive koje imaju ''riblji'' miris, tamne dijelove, sluz na površini ili su spužvaste
  • Izbjegavaj luk ili češnjak koji je počeo klijati
  • Tamne točke na kruškama znak su aromatičnosti i sočnosti i dobro došli su pokazatelj kvalitetne kupnje
  • Krumpir koji je počeo klijati nije više najbolji kao ni onaj s naboranom korom
  • Rajčica kojoj je i najmanje oštećena kožica brzo će propasti pa ih izbjegavaj
  • Svježe mahune su one koje lako pucaju kad ih presavineš
  • Bobičasto voće vrlo brzo razvija plijesan osobito kada se nalazi u plastičnim posudama što je najlakše prepoznati po mirisu

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.