Hrana Hrana kao lijek 03. rujna 2025.

Uobičajene namirnice koje mogu drastično smanjiti rizik od prerane smrti

Foto: Unsplash+
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Istraživanje pokazuje da povećanje unosa kalija može smanjiti rizik od srčanih bolesti za 24 posto.

Konzumiranje lisnatog povrća i hrane poput banana može smanjiti rizik od srčanih bolesti, nepravilnog rada srca i smrti za do jedne četvrtine, pokazala je studija. Hrana bogata kalijem, poput lososa, brokule i špinat, može pomoći tijelu da eliminira više soli iz sustava i smanji vjerojatnost srčanih bolesti za 24 posto.

U studiji su istraživači istraživali može li uklanjanje viška natrija iz krvotoka, za koji se zna da povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti, pomoći u smanjenju tog rizika. Otkrili su da su više razine kalija u krvi povezane sa značajno smanjenim rizikom od srčanih događaja, hospitalizacija ili smrti od bilo kojeg uzroka.

"Ljudsko tijelo evoluiralo je na prehrani bogatoj kalijem, a siromašnoj natrijem – kada smo rođeni i odrasli u savani i jeli voće i povrće", rekao je glavni autor studije, profesor Henning Bundgaard iz Sveučilišne bolnice u Kopenhagenu.

"Sada se prebacujemo na modernu prehranu koja se sastoji od prerađene hrane, a što je hrana više prerađena, to u njoj vidimo sve više natrija, a manje kalija, što znači da se omjer između ta dva sastojka promijenio s 10:1 na 1:2 – što je dramatična promjena", dodao je za The Guardian. Kalij je ključan za funkcioniranje srca, rekao je, a nizak unos može povećati rizik od aritmija, zatajenja srca i smrti. 

Možda te zanima... 9 namirnica koje sadrže više kalija od banane Hrana

U studiji je sudjelovalo 1200 pacijenata s implantabilnim defibrilatorima, od kojih je 600 bilo na dijeti bogatoj kalijem i siromašnoj mesom (koje je bogato kalijem, ali i natrijem). Rezultati su predstavljeni na madridskom kongresu Europskog kardiološkog društva, najvećoj svjetskoj konferenciji o srcu.

"Sa šire perspektive možemo reći da veći unos kalija u prehrani ne bi mogao koristiti samo pacijentima sa srčanim bolestima, već vjerojatno svima nama, pa bismo možda svi trebali smanjiti unos natrija i povećati unos kalija u hrani", naglasio je profesor Bundgaard.

Prema studiji, konzumiranje više kalija također može sniziti krvni tlak. "Naše istraživanje sugerira da dodavanje više hrane bogate kalijem u prehranu, poput banana ili brokule, može imati veći pozitivni utjecaj na krvni tlak nego samo smanjenje unosa natrija", rekla je jedna od autorica studije Anita Layton. 

Mahune630 Možda te zanima... Mahune: Riznica željeza, magnezija, kalija i odlične za mršavljenje Hrana

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.