Zdravlje 22. travnja 2024.

13 namirnica koje snižavaju krvni tlak

Foto: shutterstock Jogurt
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Svakodnevna konzumacija ovih namirnica smanjuje krvni tlak, a neke, poput češnjaka ili soka od cikle, imaju trenutno djelovanje

Povišen krvni tlak je tiha bolest koja često može proći nezamijećena dok se ne pojave oštećenja na organima ili druge ozbiljne posljedice, prenosi Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Dijagnoza visokog krvnog tlaka ne postavlja se na temelju jednog mjerenja tlaka, nego tek kada je tlak povišen kroz duži vremenski period te je zato dobro nadzirati krvni tlak i samostalno, ne samo kod liječnika. 

Neovisno imate li povišen tlak trenutno ili je to stanje s kojim se borite već neko vrijeme, pomoći u snižavanju tlaka mogu i određene namirnice. Kako prenosi WebMD, ove namirnice trebali bismo dodati u svoj svakodnevni jelovnik, a uz to svakako preporučuju da smanjite unos soli. Prehrana je velik faktor koji može utjecati na krvni tlak, no nije jedini. Uz uravnoteženu prehranu ključna je tjelovježba, kao i održavanje optimalne tjelesne težine te briga o mentalnom zdravlju. 

Lisnato povrće

Sol nam je važan izvor natrija, ali isto tako zbog soli zadržavamo previše tekućine u organizmu. Ta dodatna tekućina povećava pritisak na arterije što kao rezultat ima povećanje krvnog tlaka. Lisnato povrće kao što je špinat, kelj ili raštika bogato je kalijem, mineralom koji pomaže izlučiti višak natrija iz tijela putem mokraće što snižava krvni tlak. 

Bobičasto voće

Pigmenti koji borovnicama, jagodama i kupinama daju jarke boje imaju dobrobiti i za krvne žile. Sve obojene bobice sadrže antocijanin, prirodni spoj koji može pomoći da stijenke arterija postanu šire i fleksibilnije kako bi se snizio krvni tlak i poboljšalo zdravlje srca.

Jogurt

Kalcij je ključan za dobar krvni tlak jer pomaže krvnim žilama da se stegnu i opuste kada jer to potrebno. Tekući ili čvrsti jogurt dobar je način kako dodati više kalcija u prehranu bez previše šećera ili masti. Dodajte malo bobičastog voća u jogurt za dozu prirodne slatkoće i još više blagodati za krvni tlak.

Masna riba

Još jedan dobar izvor kalcija je riba s kostima, poput konzerviranih srdela. Masna riba poput skuše i srdele također je puna omega-3 masnih kiselina koje jačaju organizam i pomažu srcu kontrolom krvnog tlaka. Istraživanja o dodacima prehrani koji sadrže riblje ulje pokazuju da ulje može sniziti krvni tlak, osobito ako je krvni tlak umjereno ili jako visok.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Masna riba poput skuše i srdele je puna omega-3 masnih kiselina

Sjemenke

Neslane sjemenke poput bučinih sjemenki, sjemenki lana ili suncokreta dodaj u salate, jogurt ili zobene pahuljice kako se krvni tlak snizio. Sjemenke su izvor važnih minerala poput magnezija koji pomaže u kontroli krvnog tlaka i opuštanju krvnih žila.

Zobena kaša

Zob je zdrava i zasitna cjelovita žitarica koja ima malo natrija. Također je puna vlakana koja pomažu u održavanju optimalne tjelesne težine, a drži i krvni tlak pod kontrolom. Skuhajte zobenu kašu s vodom ili mlijekom po izboru, a smeđi ili drugi šećer zamijenite grožđicama ili bananama za malo prirodne slatkoće.

Repa

Jedno istraživanje pokazuje da ispijanje dvije šalice mješavine soka od cikle i soka od jabuke u omjeru 3:1 može smanjiti sistolički krvni tlak u samo nekoliko sati. Muškarci će osjetiti još veću korist od žena ako piju ovakav sok. Visok sistolički tlak može povećati šanse za moždani udar, a ako nemate sok od cikle, kuhana cikla i lišće cikle, koje sadrži puno kalija, dobra su alternativa.

Češnjak

Češnjak jelu daje odličan okusa, a može pomoći i u povećanju razine korisnih dušikovih spojeva u krvi koji šire krvne žile. Što su  krvne žile opuštenije, srce mora manje raditi da bi pumpalo krv kroz njih, a to pomaže u održavanju optimalnog krvnog tlaka.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Češnjak širi krvne žile i smanjuje tlak

Pistacije

Orašasti plodovi poput oraha i badema su odličan izvor zdravih masnoća koje pomažu srcu. Za visok krvni tlak ipak su najbolji odabir pistacije koje imaju najjači učinak na snižavanje krvnog tlaka. Pripazite samo da kupujete proizvode bez dodatka soli koja podiže krvni tlak. 

Nar

Redovito ispijanje soka od nara može pomoći u smanjenju krvnog tlaka, ali je važno pripaziti da sok nema dodan šećer. Još je bolje rješenje jesti cijele bobice nara budući da sok nema korisna vlakna koja dolaze sa sjemenkama koje pojedemo iz ploda. 

Maslinovo ulje

Antioksidansi u maslinovom ulju daju mu značajnu zdravstvenu prednost u odnosu na druga ulja. Polifenoli poboljšavaju zdravlje krvnih žila i pomažu im da ostanu elastične, pa je zato maslinovo ulje pametno odabrati kao izvor masnoće u jelima. Koristite ga za kuhanje, ali i kao dodatak salatama.
 

Možda te zanima... 11 prirodnih načina kako možeš sniziti krvni tlak, neki će ti se svidjeti Zdravlje

Mahunarke

Dnevna konzumacija jedne šalice graška, leće, graha ili drugih grahorica može držati krvni tlak pod kontrolom ili ga čak i sniziti. Mahunarke su bogat izvor vlakana i također mogu pomoći u zaštiti od koronarnih bolesti kroz djelovanje na krvni tlak.

Tamna čokolada

Tamna čokolada sadrži antioksidans koji se zove flavanol. Kao i kod češnjaka, ovaj antioksidans može povisiti razinu dušikovog oksida u krvi i tako proširiti krvne žile te smanjiti krvni tlak. Nekoliko kockica tamne čokolade je sve što vam treba, ali pripazite da se radi o čokoladi koja ima najmanje 50 posto kakaa. 
 

Možda te zanima... Krvni tlak kao indikator zdravlja i što o tome treba znati Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.