Hrana Analizirali smo 28. listopada 2016.

Stručnjaci preporučuju što i kada jesti za energiju ako treniraš

Proteini
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kao što već znaš, hrana je neophodno životno gorivo. Kada je u pitanju fizička aktivnost, onda je važno da akumuliraš dovoljno energije da bi izdržala trening, kao i da bi on bio učinkovit.

Ipak, konzumiranje hrane neposredno prije intenzivnog treninga može izazvati fizičke tegobe. S druge strane, odlazak u fitness centar praznog želuca također nije dobra ideja. Stručnjaci preporučuju što i koliko treba jesti nekoliko sati do petnaest minuta prije treninga.

Četiri do pet sati prije treninga

Ukoliko planiraš odlazak na trening nakon posla, onda trebaš pojesti ručak koji sadrži proteine, masnoću i ugljikohidrate. Ipak, to što planiraš fizičku aktivnost krajem dana ne znači da možete jesti baš sve što želite. Proteini trebaju biti posni (riba ili piletina), a ugljikohidrati trebaju biti nutritivno kvalitetni (nikako prženi krumpirići). Ukoliko obrok sadrži više od 500 kalorija, onda razmak između jela i treninga treba biti nešto duži nego što je uobičejano.

Savjeti uz koje ćeš se hraniti zdravo na poslu i mršavjeti

Tri sata prije treninga

Obrok koji ćeš pojesti dva ili tri sata prije treninga treba sadržavati manje od 500 kalorija i treba uključivati ​​uglavnom ugljikohidrate. Primjerice, jela s tjesteninom ili rižom su odličan izbor. Namirnice koje stvaraju plinove, kao što su mahunarke (osobito grah, karfiol i brokula) trebate izbjegavati prije intenzivnih fizičkih aktivnosti, jer uzrokuju probavne smetnje i otežavaju trening. 

Je li kalorija zaista kalorija i na što trebaš paziti dok si na dijeti?

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Hrana 30 do 90 minuta prije treninga

Optimalna užina prije vježbanja treba sadržavati ugljikohidrate u količini od 40 do 100 g i malu količinu masti, kao i da bude lako probavljiva. Također, izbjegavaj namirnice koje sadrže dosta biljnih vlakana, jer se obično teško probavljaju. 15 minuta prije treninga. Ako nisi ništa jela duži period, a za kratko vrijeme treba započni trening, pojedi namirnicu koja sadrži lako probavljive ugljikohidrate. To su obično prosti šećeri, koji ne sadrže mnogo biljnih vlakana (uzrokuju nadimanje tijekom fizičke aktivnosti) već se brzo probavljaju i pružaju tijelu neophodnu energiju za mišiće.

Rekreativni boks za žene - da ili ne? Pitali smo trenera i polaznice

Pij vodu cijeli dan

Nikada nije dobro započeti trening s deficitom tekućine u organizmu. Potrudi se da tvoj organizma bude optimalno hidriran prije, tijekom i nakon vježbanja. Preporučena količina vode / tekućine tijekom dana iznosi 2 litre, ukoliko je znojenje pojačano tijekom cijelog dana, a trening intenzivan, onda je potrebna popiti i veću količinu tekućine.

Napitak za oporavak nakon vježbanja

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.