Hrana Zdravi recepti 09. lipnja 2023.

7 namirnica koje će vas zaštititi od komaraca

komarac
Foto: Unsplash
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

U Slavoniji i Baranji je sezona komaraca već započela i čini se kako je ove godine najezda posebno intenzivna. U Vukovaru je zabilježeno preko stotinu uboda komaraca u samo 15 minuta, a direktor društva veterinarske stanice Vukovar Tomislav Šota je za N1 rekao kako bi županija trebala proglasiti elementarnu nepogodu.

Hrana može biti vaš glavni borac protiv komaraca. Mosquito Magnet donosi neke jednostavne i brze metode kojima možete izbjeći komarce bez pokrivanja od glave do pete. Ovih sedam namirnica koje odbijaju komarce možete lako uključiti u prehranu. 

Češnjak i luk

Kako djeluje: Češnjak je možda najpoznatija namirnica u borbi protiv komaraca. Ovaj popularni prehrambeni sastojak oslobađa spoj alicin, koji se oslobađa kroz pore tijekom konzumiranja. Alicin ometa vaš prirodni miris i na taj način vas štiti od komaraca. Luk, poriluk i vlasac također ispuštaju alicin pa možete ove namirnice naizmjenično koristiti. 

Kako ga koristiti: Budući da se alicin crpi što je dulje izložen toplini, mnogi ljudi sugeriraju da je najbolja metoda da se te namirnice režu na trakice i konzumiraju sirove. Međutim, nije ugodno jesti sirovi češnjak i luk pa ga možete dodati u svoje omiljeno jelo od tjestenine ili rajčice. Isto tako, možete ga koristiti za mariniranje piletine na različite načine. 

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Jabučni ocat

Kako djeluje: Jabučni ocat, kao i većina sastojaka na ovom popisu, mijenja vaš tjelesni miris. Za razliku od češnjaka i luka, on ne utječe na to kako mirišete drugim ljudima. 

Kako ga koristiti: Mnoge priče tvrde da uzimanje nerazrijeđene žlice jabučnog octa jednom dnevno može otjerati komarce. Kako bi vam jabučni ocat bio ukusniji, možete ga promiješati s medom ili ga jesti u salati. 

Limunska trava

Kako djeluje: Ona sadrži ulje citronela, što je prirodni repelent koji se obično nanosi na kožu ili se koristi u drugim oblicima. Dokazano da je upravo prehrana bogata limunskom travom pruža sličnu zaštitu. Sve metode koje koriste mirisne biljke pomažu u prikrivanju prirodnih mirisa što komarcima otežava identificiranje. 

Kako ga koristiti: Limunska trava se često koristi u tajlandskoj kuhinji i odličan je dodataka juhama. Ako želite zaštiti goste tijekom roštilja, poslužite im ukusna krilca marinirana u limunskoj travi. 

Čili papričice

Kako djeluje: Kapsaicin je moćan spoj koji proizvodi ljutinu i aktivan je element čili papričice. Budući da je ovaj sastojak poznato po svom nadraživanju, upravo zato je prirodni insekticid u mnogim dijelovima svijeta. Uz to, komarce odbija miris koji ispuštamo nakon konzumiranja hrane koja sadrži kapsaicin. 

Kako ga koristiti: Čili papričice su sjajan način da dodaš malo ljutine u omiljenu hranu. Koristite ih u čiliju, ljutim umacima i mnogim jelima na bazi rajčice. 

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Rajčice

Kako djeluje: Rajčice su jedna od nekoliko namirnice bogatih tiaminom, poznatim kao vitamin B1. Prehrana bogata vitaminom B1 može biti vrlo učinkovita kod odvraćanja komaraca, a rajčica će vam pomoći u tome. Osim toga, ako vas koji komarac i ugrize, možete trljati sok od rajčice na to područje kako biste zaustavili svrab. 

Kako ga koristiti: Postoji toliko načina da dodate rajčice u svoje obroke da ih možeš konzumirati uz svaki obrok. Isprobajte neke jednostavne favorite kao što su juha od rajčice i svježa salata, a možete i eksperimentirati s različitim vrstama tjestenine  u koje možete dodati češnjaka i luka. 

Grejp

Kako djeluje: Ne samo da je ovaj sočan plod izvrstan izvor vitamina C i antioksidansa koji jačaju zdravlje, nego je i zaštitnik od komaraca te je učinkovit protiv krpelja. Neka istraživanja pokazuju da njime možete odbiti i insekte kao što su stjenice i uši. 

Kako ga koristiti: Citrusi mogu biti izvrstan dodatak prehrani, a možete pokušati pojesti pola grejpa za doručak prije nego što počnete dan ili ga kombinirajte s drugim agrumima kako biste napravili svježu voćnu salatu. 

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock Za vrijeme uzimanja antibiotika treba izbjegavati grejp i sok od grejpa

Grah i leća

Kako djeluje: Grah i leća funkcioniraju na sličan način kao i rajčice te su i one bogate tiaminom. Kao i rajčice, grah i leća oslobađaju miris koji odbija insekte nakon konzumiranja. 

Kako ga koristiti: Bilo da ih koristite kao prilog za nadopunjavanje jela, pravite namaze kao humus ili ih dodajete u svoju omiljenu začinjenu hranu kao što je čili. Važno je da ih konzumirate.

Komarac_1 Možda te zanima... Mi znamo što trebaš učiniti da bi te komarci izbjegavali Eko

Što izbjegavati? 

Pokazalo se da postoje tri vrste namirnica koja stvaraju miris privlačan komarcima. 

Pivo

Istraživači još uvijek nisu sigurni zašto pivo privlači komarce, samo znaju da ih privlači. Konzumiranje čak i u malim količinama, kao što je jedna čaša piva, čini osobu privlačnijom metom za komarce. 

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Slana hrana

Ove vrste hrane proizvode velike količine mliječne kiseline koja privlači komarce. To je isti razlog zbog kojeg ste tijekom vježbanja skloniji ubodima komaraca. 

Slatka hrana

Neki stručnjaci sugeriraju da konzumiranje hrane s visokim udjelom šećera čini našu kožu slađom i privlačnijom za komarce, dok drugi kažu da nema utjecaja. Ali ako planirate provesti puno vremena vani, možda ipak trebate smanjiti unos slatkiša. 

Komarac_2 Možda te zanima... Kako komarci biraju svoje 'žrtve' i pročitaj 7 savjeta nakon uboda Zdravlje