Hrana Hrana kao lijek 16. rujna 2025.

Ova biljka štiti od raka i bolesti srca - i koristi se već tisućama godina

Foto: Unsplash+
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Bosiljak je nezaobilazan dodatak ljetnim salatama i omiljen sastojak talijanske kuhinje — no njegova moć je daleko veća od posebnog okusa koji daje jelima.

Ova biljka iz porodice metvica, koja se nekada koristila u egipatskim ritualima balzamiranja, danas je poznata po svojim brojnim zdravstvenim prednostima.

"Bosiljak je izvrstan izvor vitamina K, osobito kada se konzumira u sušenom obliku. Vitamin K jača kosti i igra ključnu ulogu u zgrušavanju krvi. A to je samo početak niza dobrobiti bosiljka", objašnjava registrirana dijetetičarka Gillian Culbertson za Cleveland Clinic.

"Sadrži nutrijente i spojeve koji mogu pomoći u prevenciji kroničnih bolesti poput raka, dijabetesa, srčanih bolesti i artritisa. Osim toga, bosiljak ima antibakterijska i protuupalna svojstva, a može pozitivno utjecati i na mentalno zdravlje — ovisno o vrsti i obliku u kojem se koristi."

 | Author: Unsplash+ Foto: Unsplash+

Zašto je ova mala zelena biljka toliko moćna?

Listovi bosiljka bogati su antioksidansima, bez obzira na vrstu — bilo da je riječ o običnom, slatkom bosiljku (najčešća i najpopularnija vrsta), talijanskom ili genovese bosiljku, ljubičastom ili Tulsi, tzv. svetom bosiljku. Iako se razlikuju po okusu, svi imaju sličan nutritivni profil.

Antioksidansi su vitamini i minerali koji štite stanice od oštećenja. Prehrana bogata antioksidansima može smanjiti rizik od kroničnih bolesti. Bez njih, stanice su podložnije oštećenjima koja mogu dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema poput artritisa, kardiovaskularnih bolesti i raka.

"Sve je više znanstvenih dokaza da bosiljak može biti snažno sredstvo u prevenciji raka", izjavila je Culbertson. "No, potrebno je provesti više istraživanja na ljudima kako bi se potvrdili ovi obećavajući rezultati i utvrdilo kolika količina bosiljka donosi zdravstvene koristi."

Ranija istraživanja pokazala su da slatki bosiljak može spriječiti rast stanica raka debelog crijeva, a šest različitih vrsta bosiljka pokazalo je antikancerogena svojstva.

Za osobe koje već boluju od raka, vitamin C, cink i željezo iz bosiljka mogu pomoći u očuvanju imuniteta, navodi UT Health San Antonio MD Anderson Cancer Center.

Možda te zanima... Brzo, fino i ljetno: Bruschette s bosiljkom, češnjakom i rajčicom Hrana

Dodatna istraživanja pokazala su da bosiljak može pomoći u snižavanju visokog krvnog tlaka i poboljšanju razine kolesterola. Prema podacima Cleveland Clinic, studije provedene na ljudima i životinjama potvrđuju da bosiljak pomaže u regulaciji razine šećera u krvi. Povišen šećer u krvi povezan je s razvojem dijabetesa i zatajenjem bubrega.

Iako ne postoji točno preporučena količina bosiljka koju bi trebalo konzumirati radi zdravstvenih koristi, ekstrakti u obliku tableta obično sadrže između 250 i 500 miligrama. Dostupni su putem interneta i u trgovinama zdrave prehrane, a bosiljak se može nabaviti i u obliku svježih, zamrznutih ili osušenih listova. Prije konzumacije, listove je važno dobro oprati i termički obraditi.

No, kao i sa svime u životu — umjerenost je ključ.

Kod nekih osoba, konzumacija bosiljka može utjecati na djelovanje lijekova i prekomjerno razrijediti krv, upozorava Culbertson. Također, može prekomjerno sniziti razinu šećera i krvnog tlaka.

"Ako bosiljak želite uključiti u prehranu radi poboljšanja određenog zdravstvenog stanja, radije izaberite svježe listove nego dodatke prehrani — i svakako se prethodno posavjetujte s liječnikom", savjetuje Culbertson.

 

Možda te zanima... 15 razloga za bosiljak: Liječi bronhitis, čuva srce i tjera stres Hrana

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.