Hrana 11. studenoga 2016.

Limunska trava u ulozi začina i štapića za ražnjiće

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

U azijskoj kuhinji limunska trava uobičajni je začin. Okusom podsjeća na limun, a može se koristiti sušena, mljevena ili svježa. Obično se upotrebljava kao dodatak čajevima, juhama i curryjima, ali okusom odgovara i peradi, ribi, govedini te morskim plodovima.

Stabiljke su dovoljno čvrste da posluže kao štapići za ražnjiće, ali ih prije uporabe valja namakati desetak minuta. Rabiš li svježu, odreži vrh, oguli vanjski sloj i malo je prignječi kako bi otpustila aromu. Sušene namoči u vrućoj vodi prije upotrebe.

Na što obratiti pozornost prilikom kupnje

Pri kupnji pazi da je stabiljka čvrsta - ako je mekana ili na opip poput gume, prestara je i neće opustiti okuse. Limunsku travu nije uvijek lako naći u prodajite je stoga možeš zamijeniti limunovim i limetinim sokom s koricom limuna i malo naribanog svježeg đumbira.

Priprema čaja od limunske trave

Za čaj od limunske trave potrebne su ti stabiljke, prsohvat mljevenog cimeta, med ili šećer, vrećica crnog ili zelenog čaja te plod pola limete. Odreži krajeve limunske trave, oguli ih i prignječi.

Sveži limunsku travu u čvor, stavi u šalicu te dodaj cimete i meda ili šećera prema želji, Prelij kipućom vodom i ubaci vrećicu čaja te je izvadi čim voda poprimi boju. Ulij sok pola limete i posluži. 

Čaj od đumbira smanjuje nadutost i pospješuje probavu

 

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.