Jogurt, namirnica koja obiluje živim bakterijama i za koju se smatra da pridonosi zdravom crijevnom mikrobiomu , također može pomoći u zaštiti od posebno agresivnog tipa raka debelog crijeva, prema nedavnom istraživanju.
Novo istraživanje objavljeno ovaj tjedan pokazalo je da je redovito konzumiranje najmanje dvije porcije jogurta tjedno povezano s nižim stopama proksimalnog kolorektalnog karcinoma (razvija se u desnoj strani debelog crijeva) koji je bio pozitivan na bakteriju Bifidobacterium. Bifidobacterium je vrsta bakterije koja se obično nalazi u jogurtu, a mogla bi imati svojstva suzbijanja raka, prema autorima studije. Međutim, točan mehanizam koji stoji iza ovih svojstava još uvijek nije sasvim jasan.
“Glavna poruka je da je jogurt dobar za vaše zdravlje,” kaže koautor studije Shuji Ogino, voditelj molekularne patološke epidemiologije na odjelu patologije u Brigham and Women's Hospital u Bostonu. "Dokazi koji podupiru ovu tvrdnju su jaki, budući da se rezultati istraživanja temelje na detaljima o prehrani više od 130 000 osoba tijekom 40 godina", rekao dr. Ogino za Everyday Health.
Određeni kolorektalni karcinomi posebno su opasni
Rak debelog crijeva postao je sve veći javnozdravstveni problem jer su se stope među odraslim osobama mlađima od 50 godina gotovo udvostručile od 1990-ih. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, rak debelog crijeva treći je najčešći rak u svijetu i drugi vodeći uzrok smrti povezanih s rakom u svijetu.
Proksimalni (desnostrani) kolorektalni karcinom posebno dovodi do znatno lošijih ishoda u usporedbi s distalnim (lijevostranim) kolorektalnim rakom. Velika studija koja je proučavala podatke o raku iz 13 američkih država otkrila je da su pacijenti s proksimalnim karcinomom imali 13 posto manje šanse preživljavanja najmanje pet godina u usporedbi s onima s distalnim karcinomom.
Zdravija crijeva mogu pomoći u borbi protiv kolorektalnog raka
U svojoj analizi, Ogino i njegov tim proučavali su više od 132 000 zdravstvenih djelatnika tijekom četiri desetljeća. Svake četiri godine su putem ankete prikupljali informacije o prehrani, uključujući detalje o unosu jogurta. Tijekom istraživanja znanstvenici su identificirali 3079 slučajeva raka debelog crijeva.
U konačnici, autori studije nisu uočili značajnu vezu između redovite konzumacije jogurta i pojave raka debelog crijeva. Međutim, kada su promatrali specifične bakterije, otkrili su povezanost s konzumiranjem jogurta i tumorima pozitivnim na Bifidobacterium. Podaci o prisutnosti bakterije Bifidobacterium prikupljeni su za 1121 slučaj kolorektalnog raka — gotovo trećina bila je pozitivna na prisutnost bakterije, dok su ostali bili negativni.
Ovo istraživanje ne sugerira da jogurt smanjuje Bifidobacterium u crijevima; upravo suprotno. Zapravo, ono naglašava da je Bifidobacterium važan soj bakterija u jogurtu koji proizvodi kratkolančane masne kiseline (SCFA) u crijevima i ima antikancerogena svojstva kroz antioksidativne, protuupalne i imunološke učinke.
Oni koji su jeli dvije ili više porcija jogurta tjedno imali su oko 20 posto manju vjerojatnost za razvoj tumora na crijevima u kojima je prisutan Bifidobacterium. Jogurt može pomoći u jačanju crijevne barijere i podržati korisnu ulogu Bifidobacteriuma u suzbijanju rasta tumora pozitivnih na Bifidobacterium, umjesto da smanjuje sam Bifidobacterium.
Potrebna su dodatna istraživanja kako bi se razumjelo zašto ova povezanost postoji, ali rezultati ukazuju na to da jogurt može biti povezan sa zaštitnim učinkom kroz pozitivan utjecaj na crijevni mikrobiom (ekosustav mikroba koji žive u vašim crijevima).
"Jogurt može potaknuti raznolikost mikrobioma, što može pomoći u poboljšanju imunološke funkcije", kaže Ogino, dodajući da jači imunološki sustav može pomoći u borbi protiv raka.
Iako istraživanje nije razdvojilo rezultate prema vrstama konzumiranog jogurta, Ogino je primijetio da je veća vjerojatnost da će obični jogurt imati pozitivan utjecaj u odnosu na proizvode s dodatkom šećera.
Veza između prehrane i rizika od raka
Rezultati ovog istraživanja dopunjuju nalaze prethodnih studija koje su sugerirale povezanost između prehrane, crijevnog mikrobioma i vjerojatnosti razvoja raka debelog crijeva. Analizom 16 prethodnih studija koje su proučavale jogurt i učestalost raka zaključeno je da je povećana konzumacija jogurta povezana s nižim rizikom od raka debelog crijeva.
Još jedno znanstveno istraživanje koje se temeljilo na istoj skupini sudionika kao i u Oginovom istraživanju pokazalo je da je jedenje jedne ili više porcija jogurta tjedno u usporedbi s nekonzumacijom jogurta povezano s nižom učestalošću raka proksimalnog debelog crijeva.
“Više velikih studija pokazalo je da jogurt može smanjiti rizik od raka debelog crijeva,” kaže Arun Swaminath, šef gastroenterološkog odjela u bolnici Lenox Hill u New Yorku i glasnogovornik Američkog gastroenterološkog udruženja. "Ovo istraživanje ide korak dalje kako bi potvrdilo povezanost s određenim bakterijama i podtipom tumora."
Rezultati nisu pokazali da je jogurt uzrokovao manju stopu raka, samo povezanost između konzumacije jogurta i mogućeg zaštitnog učinka, napominje Ogino. Također ističe da je studija bila ograničena jer se temeljila na već postojećim podacima, a ne na kliničkim ispitivanjima koja bi pažljivo pratila pacijente, njihove navike i unos hrane.
Zdrava prehrana može općenito smanjiti rizik od raka
Dr. Swaminath predlaže da bi bilo korisno vidjeti i dodatne podatke o prehrani i načinu života sudionika. “Ljudi koji jedu puno jogurta mogu općenito imati zdraviju prehranu, pa nije jasno ima li samo jogurt takav učinak”, kaže on. "Možda ljudi koji često jedu jogurt jedu puno fermentirane hrane koja je poznata po tome što podržava raznolikiji mikrobiom."
Naglašava da će aktivan način života, izbjegavanje pretilosti i široka prehrana temeljena na neprerađenoj hrani pomoći gotovo svima u smanjenju rizika od razvoja kolorektalnog raka.