Zdravlje Simptomi i pomoć 04. travnja 2022.

Rak debelog crijeva: Kako nastaje i mogućnosti izliječenja

Foto: shutterstock Ako se rak debelog crijeva otkrije u lokaliziranom stadiju, petogodišnje preživljenje iznosi oko 90 posto
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

U Hrvatskoj je vrlo visoka smrtnost od raka debelog crijeva što bi se moglo spriječiti njegovim ranim otkrivanjem. U članku donosimo što je rak debelog crijeva, koliko se dugo razvija , kako prepoznati rak debelog crijeva, je li izlječiv i što se može poduzeti kod uznapredovalog raka crijeva. Donosimo i iskustva osoba koje su preživjele rak crijeva

Kako navodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo rak debelog i završnog crijeva (kolorektalni rak) treće je po redu sijelo raka u svijetu, nakon raka dojke i raka pluća. Prema procjenama Svjetske organizacije za istraživanje raka, godišnje od njega oboli gotovo dva milijuna osoba, a umre 0, 95 milijuna. Zbog velikog broja oboljelih i sve boljeg preživljenja, visoka je i prevalencija. Procjenjuje se da diljem svijeta živi preko pet milijuna osoba kojima je u posljednjih pet godina postavljena dijagnoza kolorektalnog raka. Rak debelog i završnog crijeva najučestalija je zloćudna bolest u Hrvatskoj. Godišnje prosječno oboli oko 3600 osoba, od čega oko 60 posto muškaraca. Češći je kod osoba starije životne dobi, međutim skoro petina oboljelih je mlađa od 60 godina. Prema posljednjim podacima Registra za rak, u 2019. godini od kolorektalnog raka oboljelo je 3660 osoba, a prosječna dob prilikom oboljenja bila je 69 godina. Po smrtnosti od zloćudnih bolesti kolorektalni je rak na drugom mjestu, nakon raka pluća. Godišnje od njega umire oko 2100 osoba, također 60 posto muškaraca.

Trend mortaliteta je stabilan u posljednjih 10 godina, no pojavnost kolorektalnog raka je u porastu, oko jedan posto godišnje u posljednjih 20 godina. Prema procjenama Europske komisije za zemlje članice EU, stope incidencije kolorektalnog raka najviše su u Slovačkoj, Danskoj, Mađarskoj i Nizozemskoj, dok je mortalitet najviši u zemljama istočne Europe. Hrvatska se nalazi na devetom mjestu po pojavnosti raka debelog crijeva, a na visokom drugom mjestu po smrtnosti. Ovi podaci ukazuju na to da postoji puno prostora za napredak na svim razinama prevencije kolorektalnog raka. Ako se rak debelog crijeva otkrije u lokaliziranom stadiju, petogodišnje preživljenje iznosi oko 90 posto. Bolest se može otkriti u početnom stadiju kada su izgledi za izlječenje veliki. Štoviše, otkrivanjem i uklanjanjem sitnih izraslina (polipa) iz crijeva može se spriječiti nastanak bolesti. Kao i u drugim europskim zemljama Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva namijenjen je osobama od 50. do navršene 74. godine života.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Hrvatska se nalazi na devetom mjestu po pojavnosti raka debelog crijeva, a na visokom drugom mjestu po smrtnosti

Što je rak debelog crijeva?

Kolorektalni polip počinje mutacijom gena u jednoj od matičnih stanica koje se neprestano dijele kako bi proizvele stanice koje oblažu debelo crijevo. Svaka od "stanica kćeri" matične stanice nasljeđuje tu mutaciju gena, zbog čega rastu brže i žive dulje od obližnjih stanica. Samo nekoliko mutacija uzrokuje rak. Ali, stanice debelog crijeva rastu i dijele se tako brzo da jednom tjedno zamijene cijelu sluznicu debelog crijeva. Svaki put kad se te stanice podijele, pokupe sve više i više mutacija, a rizik od raka raste. Bolest počinje s polipima koji su uglavnom dobroćudnog karaktera, no važno je prepoznati polipe žljezdanog porijekla s prekanceroznim potencijalom.

Koliko dugo se razvija rak debelog crijeva?

Koliko je vremena potrebno da polipi debelog crijeva postanu kancerogeni, na stranici Cleveland Clinic health essentials James Church, gastrointestinalni kirurg objašnjava: "Kako se stanice s mutacijom nakupljaju na površini debelog crijeva, one tvore mali skup koji se pojavljuje kao polip. One se nastavljaju dijeliti, potičući još više mutacija, neke i u genima koji kontroliraju rast stanica. Tako stanice počinju brže rasti, a polip se povećava. Srećom, budući da je ovo spor proces, redovite kolonoskopije za pronalaženje i uklanjanje polipa dok su još u benignom ili prekanceroznom stadiju mogu spriječiti rak i spasiti život".

Rak debelog crijeva simptomi

  • promjena u pražnjenju crijeva (proljev, zatvor ili tanka stolica dulje od nekoliko dana)
  • hitna potreba za pražnjenjem crijeva ili osjećaj nepotpunog pražnjenja crijeva i nakon obavljene nužde 
  • krv u stolici
  • bol u trbuhu
  • slabost i/ili umor
  • gubitak težine.

Rak crijeva može se povećati i uzrokovati djelomičnu ili potpunu blokadu crijeva što dovodi do bolova u trbuhu, zatvora i nadutosti. Ponekad male količine krvarenja mogu proći nezapaženo, ali rezultiraju razvojem anemije. Anemija može uzrokovati umor i smanjenu radnu sposobnost. Neobjašnjivi gubitak težine također je simptom. Neki od ovih simptoma su poput onih kod sindroma iritabilnog crijeva (IBS). Međutim, kada promjena u navici pražnjenja crijeva traje dulje od dva ili tri mjeseca uvijek treba razgovarali s liječnikom. Postizanje potpunog izlječenja raka crijeva obično ovisi o ranom otkrivanju, čeka li se predugo s intervencijom nakon pojave simptoma prilika za potpuno uklanjanje raka može biti izgubljena. Imajte na umu da rak debelog crijeva često ne uzrokuje simptome u ranim fazama, kada je najizlječiviji. Zato je važno ići na rutinske preglede.

 
 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Polipi na crijevima su uglavnom dobroćudni

Simptomi raka debelog crijeva, iskustva

Marija Banjad iz Zagreba redovito je išla na kontrole zato jer je patila od hemoroida. Prilikom pregleda 2008. otkriven joj je rak debelog crijeva iako ona nije primjećivala neke posebne simptome. Operirana je te je prošla kemoterapiju i zračenje i od tada živi sa stomom. Kemoterapiju je dobro podnijela. Banajd kaže da se usuđuje reći da sada živi čak kvalitetnije nego prije. Cijelu priču Marije Banjad pročitajte ovdje.

Jackie Kaines dijagnosticiran je rak crijeva trećeg stupnja u listopadu 2015. u dobi od 53 godine. "Moji simptomi su počeli s rijetkom stolicom koju sam imala nekoliko mjeseci. Također sam imala dvije pojave rektalnog krvarenja u razmaku od godinu dana. Bila sam umorna, ali mislila sam da je to normalno jer mnogo zdravih ljudi osjeća umor zbog tempa života. Otišla sam liječniku jer sam godinama imala urednu stolicu i ta promjena mi je bila najočitija te mi je otkriven rak. Uslijedila je operacija i kemoterapija nakon koje je oporavak bio brutalan. Sada živim ispunjenim i aktivnim životom, ali uvijek mi je na rubu uma misao 'hoće li se rak vratiti'. Liječnik je savjetovao da moje dvije kćeri odu na kolonoskopiju kada napune 35 godina. Sada slavim 60. rođendan i to tako da trčim", Kaines je svoje iskustvo podijelila na stranici Bowel Cancer UK.

"U travnju 2019. imao sam bolove u trbuhu i počeo sam gubiti težinu. Liječnik mi je rekao da su to vjerojatno posljedica covida, iako ga nisam imao koliko znam. Stvari su krenule na gore i nastavio sam mršavjeti, s 82 kilograma pao sam na 68 do sredine svibnja. Dospio sam u pustu bolnicu (zbog covida nitko nije smio unutra) napravili su pretrage i uskoro sam bio na operacijsko stolu. Nakon petosatne operacije uklonjen mi je tumor 9 cm x 6 cm. Nakon 12 dana otpušten sam kući. Oporavljam se i sad nakon tri mjeseca idem u teretanu vježbati s trenerom. Srećom, ne treba mi nikakav daljnji tretman, samo redovite kontrole svaka tri mjeseca sljedećih pet godina. Moja supruga i djeca bili su nevjerojatni njegovatelji i pomogli mi da vratim kilograme. Je li se sve to moglo izbjeći redovitim skeniranjem i provjerama? Ne znam odgovor, ali razlog zašto pričam svoju priču je da kažem – nemojte zanemariti simptome i znakove i redovito se kontrolirajte", podijelio je svoju priču Matthew Black na Bowel Cancer UK.

 
 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Rak debelog crijeva

Je li rak debelog crijeva izlječiv?

Ako se rak debelog crijeva otkrije u ranim fazama prije nego što se proširio (metastazirao) na druge dijelove tijela, može biti izlječiv.

  • U nultoj i prvoj fazi rak se nije proširio izvan debelog crijeva i može se ukloniti.
  • U drugom stadiju raka debelog crijeva, rak se može proširiti kroz zid debelog crijeva, ali se nije proširio na limfne čvorove. Uz pomoć kirurgije i kemoterapije rak se može izliječiti u ovoj fazi.
  • Ako je rak u trećoj fazi i proširio se na limfne čvorove još postoji mogućnost liječenja, ali stopa izlječenja je mnogo niža nego u ranijim fazama.
  • U četvrtom stadij raka debelog crijeva, rak se proširio na druge organe i malo je vjerojatno da će se izliječiti operacijom.

Uznapredovali rak debelog crijeva

Kolorektalni karcinom je tumor koji počinje u debelom crijevu ili rektumu, na kraju debelog crijeva. Kada se proširi na druge dijelove  tijela - najčešće na jetru, pluća ili kosti, liječnici koriste riječ "uznapredovali" da bi ga opisali. Liječnik taj stadij raka crijeva može nazvati i metastatskim rakom ili stadijem IV. Iako je rak izvan debelog crijeva ili rektuma, to je još uvijek kolorektalni rak. Za većinu oboljelih u ovom stadiju ne postoji lijek. Ali tretmani mogu pomoći da se pacijent osjeća bolje i živi dulje. Znanstvenici također istražuju i testiraju mnoge nove terapije. S liječnikom treba razgovarati jesu li se pojavili novi tretmani koji bi se mogli primijeniti. "Do uznapredovalog raka debelog crijeva dolazi jer se tumor koji je liječen prije nekoliko godina vrati. Liječnici misle da se to događa kada snažni kemoterapijski lijekovi koji ubijaju rak i koji prvi put liječe bolest ostave nekoliko stanica iza sebe. Čak ih i moćna skeniranja ne otkrivaju, tako da mogu ostati skriveni godinama prije nego što počnu ponovno rasti", navodi WebMD.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.