Zdravstvenih dobrobiti povezanih s jedenjem jaja ima puno, a uključuju jačanje imunološkog sustava, potiču mršavljenje pa čak i jasnije i učinkovitije razmišljanje.
Jaja su snažan izvor vitamina, proteina i zdravih masti i premda su žumanjci bogati kolesterolom, studije su pokazale da kolesterol koji se nalazi u jajima ne mora imati negativan utjecaj na razinu kolesterola, poput namirnica koje sadrže zasićene masti.
Mnogi tvrde da je jedini razlog zašto se jaja mogu smatrati „nezdravima“ taj što ih obično pržimo na maslacu i kombiniramo s nezdravom hranom, poput slanine, kobasica ili majoneze. No, prema vodećim zdravstvenim stručnjacima s klinike Mayo, doista se možeš prejesti jaja. "Većina zdravih ljudi može pojesti do sedam jaja tjedno bez povećanja rizika od srčanih bolesti", piše Francisco Lopez-Jimenez, doktor medicine iz klinike Mayo. "Ako imate dijabetes, neka istraživanja sugeriraju da jedenje sedam jaja tjedno povećava rizik od srčanih bolesti." Lopez-Jimenez primjećuje da konkurentska istraživanja to nisu potvrdila te na kraju treba obaviti još istraživanja koja uspostavljaju vezu između omiljene hrane za doručak, dijabetesa i bolesti srca.
Studija objavljena u The British Journal of Nutrition usredotočila se na razdoblje od gotovo 30 godina (od 1991. do 2019.) na otprilike 9 000 odraslih osoba u Kini, gdje su slučajevi dijabetesa u stalnom porastu. U konačnici, istraživači su otkrili da oni koji su jeli više od 50 grama dnevno - ili ekvivalentno jedenju jednog jaja dnevno - "imaju povećani rizik od dijabetesa za 60 %". Studija je također otkrila da je korelacija između dnevne konzumacije jaja i dijabetesa veća u žena nego u muškaraca. Ovo nisu prve studije koje istražuju bilo kakve štetne zdravstvene učinke jedenja jaja. Masovna analiza više studija objavljenih u JAMA otkrila je da visoka razina kolesterola, posebno u jajima - može povećati rizik od srčanih bolesti i smrti.
"Među odraslim Amerikancima, veća konzumacija kolesterola ili jaja u prehrani značajno je povezana s većim rizikom od kardiovaskularnih bolesti i smrtnosti ", napisali su istraživači. "Te bi rezultate trebalo uzeti u obzir pri izradi prehrambenih smjernica." Ta se studija oslanjala na podatke o gotovo 30 000 sudionika i iznenadila je mnoge vodeće zdravstvene stručnjake. "Ova studija uzima u obzir opću kvalitetu prehrane i prilagođava joj se", objasnila je Norrina B. Allen, dr. med. i vodeća autorica, izvanredna profesorica epidemiologije na Sveučilištu Northwestern, za New York Times .
"Bili smo usredotočeni na neovisne učinke jaja i kolesterola u prehrani. Primjerice, zdraviji ljudi jedu više jaja jer osjećaju da u njima ima puno proteina, ali čak i za zdrave ljude i njihovu prehranu štetni učinak kolesterola bio je konzistentan." Kao što je primijetila Lopez-Jimenez s klinike Mayo, možda će trebati obaviti više istraživanja. Ali, ako pokušavate smanjiti razine kolesterola i rizika od srčanih bolesti i dijabetesa, razmislite o jedenju manje od sedam jaja tjedno.