Hrana 13. srpnja 2020.

Dobre vijesti za sve ljubitelje kruha: Evo zašto ga se ne moraš odreći

Foto: shutterstock Bijeli kruh bi trebalo konzumirati samo povremeno, a ni s cjelovitim ne treba pretjerivati, šnita dnevno je većini dovoljna
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ako si i ti jedna od onih koja obožava ugljikohidrate, rižu, tjesteninu i kruh, dobre vijesti su stigle od znanstvenika koji navode da čak ako i pokušavaš smršavjeti, ne moraš ih se odreći.

"Ljudi su demonizirali ugljikohidrate kao jednu od glavnih stvari koja stoji iza nagomilanih kilograma, no to nije znanstveno dokazano", rekao je nutricionist Graeme Tomlinson za Insider. Tomlinson, poznat i kao "Fitness kuhar", nedavno je objavom na Instagramu ilustrirao kako se za povišenje kilograma često krivi skromna kriška kruha, a stvarni problem je u onome što se nalazi na tvojoj kriški.

Možda te zanima... Zašto se ne smijemo bojati ugljikohidrata? Kolumne

To je zato što, koliko god uživala u kruhu, rijetko ga grickaš samoga, bez dodatnih namaza. Obično se on jede s maslacem, kikiriki maslacem i / ili pekmezom, ili kao dio sendviča, a upravo ti dodaci, pogotovo kad su namirnice pune kalorije poput sira ili maslaca od orašastih plodova, mogu udvostručiti ili čak učetverostručiti količinu kalorija koje unosiš u svoj organizam, naveo je Tomlinson.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Graeme Tomlinson (@thefitnesschef_)

Toliko smo se usmjerili na sam kruh, da zaboravljamo na sve dodatke

To pravilo ne vrijedi samo za kruh, već i druge ugljikohidrata poput krumpira, kaže nutricionistkinja Bonnie Taub-Dix. "Ne radi se o ugljikohidratima, već o namirnicama koje dolaze uz njih", rekla je za Insider. Začinima i namazima može se brzo i naglo podići ukupna vrijednog kalorija tvojega obroka ili užine, navela je.

No, izbacivanje svih ugljikohidrata moglo bi ti se zapravo 'obiti o glavu' navela je Taub-Dix, budući da postoje dokazi da su ugljikohidrati, posebno verzije s vlaknima poput cjelovitih žitarica, povezani s osjećajem sitosti i zadovoljstva nakon jela. Prema nekim istraživanjima upravo bi oni mogli biti 'krivci' za tvoje dobro raspoloženje.

Možda te zanima... 10-dnevni izazov Jennifer Lopez bez šećera i ugljikohidrata, da ili ne? Dijeta

"Ne radi se samo o tome da će te kruh zasititi i podariti ti energiju, već će te on nahraniti i u emocionalnom smislu", kaže Taub-Dix. "Možeš cijeli dan jesti puretinu i sir umotane u list zelene salate i nećeš biti niti zadovoljna, niti sita kao što bi to možda bila sa samo jednim sendvičem."

Kao takvi, ugljikohidrati mogu zapravo biti korisni alat za gubitak kilograma, ako ti mogu pomoći u tome da duže budeš sita te da konzumiraš više manjih obroka tijekom dana. Taub-Dix preporučuje da osim ugljikohidrata u svoju prehranu trebaš uključiti i masti i bjelančevina. "Ta kombinacija zadovoljava tvoje tijelo, ali i usta i um", rekla je.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock

Ako želiš smršavjeti, teži održivim promjenama, a ne rezanju cijelih grupa hrane

Izbacivanje kruha ili ugljikohidrata može izazvati suprotan učinak, ako nakon nekog vremena počneš intenzivno žudjeti za njima što zatim dovodi do mogućeg prejedanja.

Ako je gubitak težine tvoj cilj, Tomlinson savjetuje da se usredotočiš na ukupni obrok. To znači da koristiš kuhinjsku vagu ili druge alate za mjerenje veličine obroka i količine kalorija koje unosiš u sebe. No, ne moraš ni stalno mjeriti sve što jedeš - nakon nekoliko puta moći ćeš 'od oka' odrediti svoju veličinu porcije i ukupne prehrambene ciljeve za taj dan.

Također, osim kupovnog, uvijek možeš izraditi i domaći kruh za koji ćeš biti sigurna da se sastoji od odabranih i posebnih sastojaka po tvojoj želji.

Možda te zanima... Naan kruh za svaki dan, brzo gotov, a vole ga svi Hrana Možda te zanima... Banana kruh: Neodoljiva slastica bez aditiva i šećera Hrana

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.