Hrana 03. veljače 2020.

Naan kruh za svaki dan, brzo gotov, a vole ga svi

Foto: Gracia Petek
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Nije mi se dalo izlaziti iz kuće, a kao za inat shvatila sam da nemam kruh. No odmah sam se sjetila da imam sve sastojke potrebne za naan. Radila sam ga nedavno za obiteljski ručak te pronašla savršeni recept za ovaj „plosnati“ brzi kruh koji je brzinom munje postao glavna zvijezda na našem stolu.

Nije mi se dalo otići do dućana, ali sam zato s guštom zasukala rukave i krenula mijesiti tijesto za ovaj bliskoistočni brzi kruh. Pa ako voliš dizana tijesta ili ti se nekad desi da nemaš kruh pišem ti ovaj brzi i provjereni recept za ovaj ukusni kruščići koji će te dobro nahraniti. Kad sam počela skupljat sve sastojke po kuhinji i smočnici shvatila sam da mi je i obično glatko pšenično brašno pri kraju, no nisam se dala obeshrabriti u naumu spremanja naan-a.

Pretražila sam cijelu smočnicu i preokrenula sve staklenke te našla dovoljno pirovog brašna. Kao što već znaš pirovo brašno se kod pečenja ponaša slično običnom pšeničnom brašnu te se u dizanim tijestima može zamijeniti 1:1 s iznimkom što upija više tekućine pa će ti biti potrebna možda mrvicu manja količina vode. Pirovo brašno ima nešto manje glutena pa se smatra boljom alternativom regularnom pšeničnom brašnu. Ono što pir čini dobrom zamjenom za obično pšenično brašno je velika količina vlakana koja čine čuda za tvoj probavni sustav.

No moraš znati ako radiš tijesto od pirovog brašna svakako nemoj pretjerati s miješanjem i gnječenjem jer ćeš u protivnom dobiti mrvičasto tijesto. Isto tako dizana tijesta napravljena od veće količine pirovog brašna neće toliko narasti kao tijesta koja su napravljena od čistog pšeničnog brašna. Ovo sve ti pišem jer je današnji recept nastao sasvim slučajno zbog nedostatka namirnica. No ja sam zadovoljna ovim malo zdravijim naanom. Ti uvijek možeš napraviti i klasičnu varijantu ako želiš pufaste i jako mekane kruščiće. Niže u samom receptu ću ti objasniti kako.

 | Author: Gracia Petek Foto: Gracia Petek

Sastojci za naan (komada 7, odnosno 8 ako koristiš pirovo brašno)

  • 1 šalica glatkog pšeničnog brašna
  • 1 šalica pirovog brašna ( možeš zamijeniti pšeničnim ako imaš pa će naan jače narasti i biti mekši)
  • 1 kocka svježeg kvasca
  • ½ male žličice soli
  • ¾ šalice mlake vode
  • 2 male žlice šećera
  • 4 velike žlice jogurta (biljni za vegane - ja sam koristila od badema, ali može bilo koji)
  • 2 velike žlice maslinovog ulja
Možda te zanima... Vege sarma puna vitamina C, a možeš je jesti danima Hrana

Postupak izrade

  • Zagrij vodu.
  • U mlaku vodu dodaj šećer i prstohvat brašna, promiješaj.
  • U vodu razmrvi svježi kvasac i ostavi par minuta kako bi kvasac narastao.
  • U većoj zdjeli pomiješaj brašno i sol. Napravi rupu na sredini i dodaj ulje, jogurt i kvasac.
  • Žlicom pomiješaj tijesto te dodaj još malo brašna dok ne oblikuješ jako mekanu kuglu tijesta. Ne brini ako se ta kugla malo lijepi. Samo mora biti mekana.
  • Ostavi tijesto pokriveno krpom na sobnoj temperaturi (na toplome), kako bi naraslo oko 1 sat.
  • Dodaj malo brašna i promijesi tijesto, oblikuj 8 manjih kuglica i stavi ih na dobro pobrašnjenu podlogu.
  • Zagrij tavu – može gusnata ako imaš, ako ne možeš ih peći i u običnoj tavi za palačinke
  • Razvaljaj jednu po jednu kuglicu tijesta – dobro pobrašni valjak i podlogu!
  • Razvaljano tijesto stavi na suhu tavu te peci dok tijesto ne naraste te strana koju pečeš ne poprimi malo boje.
  • Okreni te peci još 3, 4 min, tj. dok mjehuri ne potamne.
  • Ako je potrebno prebriši tavu prije nego staviš peći novi naan.
  • Gotov naan premaži mješavinom maslinovog ulja, peršina i češnjaka ili samo maslinovog ulja ako nisi ljubitelj češnjaka.
  • Posluži uz humus, baba ganoush, grilano povrće, curry, umak od jogurta ili bilo koje drugo jelo.

Dobar tek!

Možda te zanima... Pastirska pita bez mesa idealna za ručak Hrana

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.