Prije pandemije posjetila sam London te pronašla inspiraciju za daljnje kuhanje. London je prava meka za gurmane. Na svakom koraku osjetiš neki novi miris, a iza staklenih izloga naziru se najfiniji specijaliteti iz svih kuteva svijeta.
Ono što je mene oduševilo je veganska ponuda. Nema lokala, restorana i kafića koji nema veganske opcije. No od svih kuhinja koje sam probala u tih par dana moram priznati da mi je falilo nešto tradicionalno iz britanske kuhinje. Po povratku doma odlučila sam se napraviti ovo jelo. Često sam radila pastirsku pitu prije kad sam još jela meso. No nekako mi je ovo jelo palo u zaborav, stvarno ne znam zašto ga nisam radila češće jer je baš ukusno.
Onako pravi domaći comfort food za dušu. Pastirska pita se tradicionalno radi od mljevenog mesa, povrća i pire krumpira. Nastala je kako bi se iskoristio sav ostatak hrane od prije. Za vegansku varijantu sam ovaj put koristila leću, no sigurna sam da bi sa primjerice mljevenim tofuom ili nekom drugom alternativom ona bila jednako ukusna. Odlučila sam se na ovu kombinaciju jer sam se tek dan prije vratila doma, bio je vikend i nije mi se dalo ići u trgovinu. Iskoristila sam one namirnice koje sam imala doma. Da nisam bila lijena otići u dućan svakako bi u pastirsku pitu dodala gljive.
Za prvi sloj ove pite napravila sam leću u umaku od mrkve, peršina, celera, sjeckane rajčice, tamarija i mrvice javorovog sirupa. Ovaj kremasti sloj bogatog okusa sam prekrila kremastim krumpirom kojeg sam začinila s malo muškatnog oraščića i češnjaka. Moram priznati da je moje ukućane i mene ovo jelo oduševilo. A i nutritivno nije loše. Sve u svemu vrijedi isprobati.
Sastojci potrebni za pastirsku pitu:
Kuhanje leće:
- 1 šalica suhe leće ( koristila sam smeđu)
- 3 šalice povrtnog temeljca
- 1-2 lovorova lista
- 3 cm kombu alge
Umak od leće:
- Suncokretovo ili maslinovo ulje
- 1 veći luk
- 1 češanj češnjaka
- 1-2 mrkve (oguljena i ribana)
- ¼ male žličice dimljene paprike u prahu
- ¼ male žličice dimljene soli*
- ¼ male žličice sušenog timijana
- ¼ male žličice bosiljka
- 1 jabuka narezana na kockice
- ½ limenke rajčice narezane na kockice (može i svježa)
- 3 velike žlice tamarija
- ½ žlice javorovog sirupa
- Sol i papar po želji
Pire krumpir:
- Oko 900 grama krumpira
- ¼ šalice ne zaslađenog biljnog mlijeka
- 2 žlice maslinovog ulja
- ¾ male žlice soli
- Prstohvat muškatnog oraščića
- 1 češanj češnjaka
- Svježe lišće peršina po želji
Postupak:
Kuhanje leće:
- Dodaj leću, povrtni temeljac, lovorov list i algu u pripremljeni lonac. Dovedi do vrenja i onda smanji temperaturu kako bi se lagano kuhalo. Kuhaj uz povremeno miješanje, oko 15 do 20 minuta. Ako slučajno ponestane tekućine dodaj još malo temeljca ili vode.
- Kad je leća kuhana ocijedi je.
Umak od leće:
- U većoj tavi zagrij ulje.
- Na ulje dodaj nasjeckani luk i malo soli. Prži luk dok ne bude zlatan, oko 3 do 5 min. Luku dodaj naribanu mrkvu, te prži još nekih 3 do 5 minuta.
- Dodaj nasjeckani češnjak, dimljenu papriku, timijan, bosiljak, jabuku i kuhaj oko 1 min.
- Dodaj rajčicu, tamari, javorov sirup i ostale začine po želji.
- Ubaci kuhanu leću i kuhaj još par minuta, probaj i začini još kako ti odgovara.
Pire krumpir:
- Krumpir oguli i nareži na kockice.
- Dodaj krumpir u lonac i prekrij vodom. Kuhaj u vreloj vodi uz dodatak malo soli dok krumpir nije mekan.
- Ocijedi krumpir, dodaj mu ostale sastojke i napravi pire.
Slaganje pite:
- Zagrij pećnicu na 180 °C, pripremi lim za pečenje.
- Rasporedi umak od leće po pripremljenoj formi za pećnicu, pritisni ih špatulom u ravan sloj.
- Rasporedi krumpir po sloju leće i lagano ga premaži maslinovim uljem.
- Peci približno 30 minuta, odnosno dok se krumpir ne zarumeni. Ako želiš još više boje zadnje 3 do 4 minute upali grill opciju na pećnici.
- Posluži uz veliku zdjelu zelene salate.
Dobar tek!