Hrana Analizirali smo 24. siječnja 2024.

Datulje: Treba li ih izbjegavati zato jer sadrže puno prirodnog šećera?

Foto: shutterstock Datulje
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Datulje sadrže visoku količinu prirodnog šećera te mnogi smatraju da bi ih radi toga trebali izbjegavati. Međutim, ovo slatko voće puno je hranjivih sastojaka, što ih čini dobrim izborom za zasladiti se

Postoji tri tisuće različitih vrsta datulja, beru se u jesen i zimu. Datulje su karakteristične po naboranoj kožici, vlaknastim unutarnjim sjemenkama i duguljastom obliku. Boja im varira od žute, smeđe, crvenkaste do crne. Često je mišljenje da su datulje sušeno voće. Međutim, one su zapravo cijeli, svježi plodovi koji gube do 70 posto vlage dok sazrijevaju na stablu. Kako sočna datulja gubi svoju vlagu, sadržaj šećera postaje koncentriraniji, ali i njezine hranjive tvari. Kako biste iskoristili najbolje od datulja, važno je pravilno ih skladištiti. Datulje treba čuvati u hladnjaku ili na hladnom i suhom mjestu kako bi se sačuvala njihova antioksidativna svojstva.

Nutritivna vrijednost 100 g datulja

  • Kalorije  282 kcal
  • Masti 0, 4 g
  • Ugljikohidrati 75 g (od čega 8 g vlakana, 63 g šećera)
  • Bjelančevine 2, 5 g
  • Sadrže: Kalij, Bakar, Mangan, Željezo, V.vitamin B6, Magnezij
Možda te zanima... Pistacije su odličan izvor proteina, reguliraju tlak i još 4 dobra razloga za njihovo grickanje Hrana

Dobrobiti datulja u prehrani

  • Velik udio polifenola. Polifenoli su antioksidativni spojevi koji mogu zaštititi tijelo od upale. Datulje sadrže više polifenola od većine drugog voća i povrća. Polifenoli mogu pomoći u prevenciji kardiovaskularnih bolesti, poput ateroskleroze, infarkta miokarda i bolesti koronarnih arterija, prema publikaciji iz 2021. objavljenoj u International Journal of Molecular Sciences.
  • Bogate su fenolima. Fenolni spojevi su aktivni sastojci u biljkama koji mogu djelovati kao antioksidansi i boriti se protiv patogena u tijelu. Antioksidansi su tvari koje sprječavaju oštećenje stanica od štetnih slobodnih radikala. Visoko reaktivni slobodni radikali nestabilne su molekule koje mogu povećati rizik od razvoja bolesti poput demencije, Alzheimerove bolesti, bolesti srca i raka. Istraživanje objavljeno 2019. u Journal of Pharmacy and Bioallied Sciences pokazalo je da je antioksidacijska aktivnost datulja najveća kada su u fazi sazrijevanja. Studije su također otkrile da se određene vrste datulja mogu boriti protiv mikroba kao što su Staphylococcus aureus, Bacillus cereus i Escherichia coli.
  • Pomažu proizvodnji prostaglandina koji olakšavaju porođaj. U nastojanju da smanje komplikacije pri porodu, istraživači su proučavali učinke konzumacije datulja u različitim fazama poroda. Zbog svoje visoke kalorijske vrijednosti i udjela ugljikohidrata, utvrđeno je da datulje trudnicama daju dovoljno energije da spriječe fizičku iscrpljenost, prema pregledu iz 2020. objavljenom u časopisu BMC Pregnancy & Childbirth. Datulje također sadrže nekoliko masnih kiselina koje pomažu u proizvodnji prostaglandina koji ubrzavaju proces poroda povećavajući kontrakcije i omekšavajući cerviks. Osim prostaglandina, datulje sadrže spojeve koji se vežu za receptore oksitocina kako bi pokrenuli kontrakcije. Najznačajnije, pokazalo se da datulje značajno skraćuju aktivnu fazu poroda, prema istom pregledu iz 2020.
  • Značajan udio vlakana. Samo ¼ šalice datulja osigurava 12 posto čovjekove dnevne potrebe za vlaknima. Vlakna doprinose osjećaju sitosti i važna su za probavu.
  • Visok udio kalija. Kalij je elektrolit koji tijelu treba za dobro zdravlje srca, a pomaže u izgradnji mišića i proteina u tijelu.
  • Izvrsna zamjena za šećer. U receptima za kolače umjesto šećera stavite datulje, dobit ćete jednaku slatkoću bez praznih kalorija.
Možda te zanima... Smokve: voće koje će napraviti čudo za crijeva, kožu i kosti! Hrana

Rizici

Datulje imaju vrlo visok udio šećera u odnosu na ostatak njihove hranjive vrijednosti. Osobe koje pokušavaju kontrolirati šećer u krvi, poput oboljelih od dijabetesa trebaju imati na umu ukupnu količinu šećera koje ovo voće sadrži.  Umjerena konzumacija (za dijabetičare dvije dnevno) neće značajno povisiti razinu šećera u krvi. Osim toga, dat će im potrebne nutritivne sastojke i vlakna nužna za redovitu probavu.

Kako se mogu  poslužiti

Datulje se mogu jesti svježe ili sušene, slično grožđicama. Mogu se dodavati raznim slatkim ili slanim jelima. Neki primjeri jela koja uključuju datulje:

  • Punjene datulje: Možete ih puniti s bademima, pekanima, krem sirom ili pistacijama.
  • Salate: Cijele ili narezane bez koštica izvrstan su dodatak salatama.
  • Smoothie: Kombinacija datulja i banana smoothieju daje prirodnu slatkoću i dodatnu hranjivu vrijednost.
  • Energetske kuglice: Možete ih pomiješati s orasima, brusnicama, zobi, kokosovim pahuljicama ili raznim drugim sastojcima kako biste napravili energetske kuglice.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.