Patlidžan je dobar jer ima malo ugljikohidrata, a puno vlakana.
Patlidžan je također bogat antioksidansima i štiti od rizika od srčanih bolesti, Sirovi patlidžan ima malo kalorija, oko 20,5 po šalici, stoga može pomoći u mršavljenju. Uzgaja se diljem svijeta i uglavnom je poznat po svojoj ljubičastoj boji, ali dolazi u mnogim oblicima i bojama.
U nastavku saznajte 7 zdravstvenih prednosti i patlidžana.
1. Pomaže u kontroli težine
Patlidžan, zbog niskog sadržaja ugljikohidrata, može igrati ulogu u kontroli težine. Osim niskog udjela ugljikohidrata (pet grama po šalici), također ne sadrži škrob. Bogat je vlaknima zbog čete se dulje osjećati sito, a sve to može biti korisno za gubitak težine.
2. Bogat hranjivim tvarima
Patlidžan ima nekoliko minerala i vitamina, uključujući mangan, folat i kalij. Mangan je neophodan za razgradnju ugljikohidrata, kolesterola i glukoze (šećera). Također pomaže u formiranju kostiju i podržava imunološku funkciju. Folat pomaže u proizvodnji DNK i crvenih krvnih stanica. Također pomaže u sprječavanju urođenih mana tijekom trudnoće. Kalij je elektrolit koji pomaže funkciji srca, mišića i živaca.
3. Može zaštititi od srčanih bolesti
Patlidžan može pružiti zaštitu od srčanih bolesti jer sadrži antocijanine (antioksidans). Antocijanini pomažu u sprječavanju oksidacije kolesterola lipoproteina niske gustoće (LDL). Visoki LDL ("loš") kolesterol može dovesti do otvrdnjavanja arterija, što u konačnici može dovesti do srčanog ili moždanog udara.
4. Pomaže u kontroli šećera u krvi
Povrće bez škroba poput patlidžana ima nizak glikemijski indeks (GI), što znači da polako podiže šećer u krvi. Osobe s dijabetesom mogu odabrati hranu s niskim GI-jem kako bi spriječile nagle poraste šećera u krvi. Vlakna koja se nalaze u patlidžanu također pomažu u kontroli šećera u krvi. Vlakna usporavaju apsorpciju šećera, što može spriječiti njegove nagle poraste.
5. Može koristiti zdravlju mozga
Patlidžan može zaštititi od neurodegenerativnih poremećaja poput Alzheimerove bolesti, najčešćeg tipa demencije. Izvor je nasunina, koji može zaštititi stanice od oštećenja koja dovode do preranog starenja i bolesti. Nasunin je antioksidans koji smanjuje upalu u mozgu. Također može poboljšati protok krvi i signale između sinapsi (mjesta povezivanja i komunikacije za živčane stanice).
6. Može imati antikancerogena svojstva
Pokazalo se da jedenje puno voća i povrća, uključujući patlidžan, smanjuje rizik od raka. Antioksidansi, minerali i vitamini mogu poboljšati cjelokupno zdravlje i smanjiti rizik od bolesti poput raka. Povrće iz skupine pomoćnica poput patlidžana izvor je spoja zvanog solasodin ramnozil glikozidi (SRG). Jedna studija otkrila je da SRG može ubiti stanice raka debelog crijeva kod ljudi. Ipak, potrebna su daljnja istraživanja o izravnoj vezi između spojeva u patlidžanu, poput SRG-a, i raka.
7. Bogat antioksidansima
Antioksidansi pomažu u smanjenju oštećenja stanica u tijelu. Patlidžan sadrži mnoge antioksidanse, poput polifenola kao što su fenolna kiselina i flavonoidi. Patlidžan također sadrži antocijanine, pigmente koji mu daju ljubičastu nijansu. Antocijanini imaju antioksidativna svojstva koja smanjuju upalu i rizik od pretilosti.
Postoje neki rizici konzumiranja patlidžana.
Patlidžan nije uobičajeni alergen u hrani, ali moguće je imati alergijsku reakciju koja uzrokuje osip i oticanje. Patlidžani pripadaju povrću iz skupine pomoćnica, zajedno s rajčicama, paprikama i krumpirom. Jedan od rizika konzumiranja povrća iz te skupine je taj što sadrže alkaloide. Alkaloidi su spojevi za koje je dokazano da uzrokuju upalu. Izbjegavanje povrća iz skupine pomoćnica može spriječiti izbijanje bolesti ako imate upalno stanje, poput artritisa. Patlidžan također sadrži oksalat ili molekule biljnog podrijetla koje uklanjaju bubrezi. Jedenje previše patlidžana moglo bi biti štetno za osobe s problemima s bubrezima. Visoke razine oksalata mogu oštetiti funkciju bubrega i dovesti do bubrežnih kamenaca.