Hrana 03. rujna 2024.

13 namirnica koje nikako ne biste trebali jesti sirove

Foto: Pexels
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Iako postoje neke namirnice koje je sasvim u redu jesti sirove, postoje i druge namirnice koje je bolje izbjegavati ako nisu termički obrađene.

Neke je namirnice sigurno jesti sirove. Na primjer, mrkva se može konzumirati odmah iz vrećice, a butternut tikva i špinat mogu se ubaciti u smoothie. Drugu hranu, međutim, nikada ne biste smjeli jesti sirovu jer može biti teško probavljiva ili sadrži toksine od kojih se možete razboljeti.

Krumpir

Krumpir sadrži škrob koji, kada se jede sirov, može izazvati nadutost i druge gastrointestinalne probleme, rekla je za Insider dijetetičarka Gabby Geerts. Ako se sirovi krumpir čuva na toplom mjestu, također se mogu razviti opasni toksini. Stoga krumpir treba skuhati kako bi se teško probavljivi škrob razgradio i učinio lakšim za probavu. 

Kamenice

"Iako nisu neposredan i definitivan uzrok toksičnosti, sirove kamenice predstavljaju visok rizik od bolesti koje se prenose hranom", rekao je Moreno. Prema Morenu, svi koji su pod rizikom od imunosupresije, trudnice i mala djeca ne bi trebali jesti sirove kamenice ni pod kojim okolnostima.

Mlijeko

Sirovo mlijeko nije sterilizirano, što znači da postoji šansa da sadrži E. coli ili salmonelu, obično iz kravljeg vimena, rekao je za Insider dr. Robert Glatter, pomoćni profesor hitne medicine u bolnici Lenox Hill, Northwell Health.

Obično je mlijeko koje kupujete u trgovini sterilizirano toplinom kako bi se ubili štetni patogeni i druge bakterije.

Brašno

Glatter je rekao da konzumacija sirovog brašna - uključujući sirovo brašno umiješano u tijesto za kekse ili tijesto za kolače - potencijalno može uzrokovati mučninu zbog uznemirenosti želuca.

"Nekuhano brašno u tijestu moglo bi sadržavati E. coli, koja ako se ne peče na visokim temperaturama, može dovesti do mučnine, povraćanja ili proljeva", dodao je. 

Možda te zanima... 7 navika prilikom kuhanja koje mogu biti opasne Hrana

Grah

Sirovi grah sadrži tvar fitohemaglutinin, otrovni biljni protein koji se posebno nalazi u crvenom grahu. Konzumacija fitohemaglutinina može dovesti do mučnine, povraćanja, proljeva ili kombinacije svega troje što je poznato gastroenteritis, odnosno želučana gripa, objasnio je Glatter.

Gorki bademi

Iako se za gorke bademe kaže da liječe kašalj, grčeve mišića i/ili bol, Glatter je rekao da ne postoje konkretne studije koje bi to sugerirale  pa je bolje da te tvrdnje ne shvatite ozbiljno.  

"Nekuhani ili neprerađeni gorki bademi sadrže cijanovodičnu kiselinu, koja ako se proguta u dovoljno velikim količinama može biti toksična i potencijalno smrtonosna", dodao je Glatter. "Samo sedam do 10 gorkih badema potencijalno bi moglo biti smrtonosno za dijete, a 12 do 70 je zabilježeno kao smrtonosno za odraslu osobu". 

Patlidžan

Prema Institutu za istraživanje permakulture, jedan sirovi patlidžan sadrži otprilike 11 miligrama solanina, alkaloida koji u većim količinama može biti otrovan . 

Iako biste morali pojesti značajnu količinu sirovog patlidžana da bi učinci bili smrtonosni, Glatter je rekao da jedenje sirovog patlidžana još uvijek može dovesti do mučnine, povraćanja i proljeva. Kako biste svakako izbjegli rizik, Glatter je preporučio da ga svakako termički obradite. 

Možda te zanima... Tri česta uzročnika trovanja hranom ljeti, simptomi i liječenje Zdravlje

Meso peradi

Visoki rizik od trovanja mesom peradi mogu uzrokovati bakterije salmonela i kampilobakter. "Ove bakterije obično kontaminiraju svježu perad tijekom klanja", objasnio je Glatter. Ako ih ima, ostat će prisutne dok se meso ne skuha jer proces zagrijavanja općenito ubija bakterije.

Lima grah

Kao i grah, lima grah treba uvijek temeljito skuhati prije konzumiranja. Dok crveni grah sadrži tragove fitohemaglutinina, lima grah sadrži cijanogene glikozide, odnosno prirodne biljne toksine, čija je svrha zaštititi biljke otpuštanjem smrtonosne kemikalije kada se jede sirov, rekla je Geerts. Kao rezultat toga, kada se jede u velikim količinama, lima grah može biti smrtonosan.

Gljive

Gljive sadrže spoj koji se zove hitin koji tijelo vrlo teško probavlja. Hitin se razgrađuje u procesu kuhanja, omogućujući probavu i apsorpciju hranjivih tvari. 

Možda te zanima... 8 kombinacija hrane koje povećavaju apsorpciju hranjivih tvari Hrana

Zelene mahune

Iako sirove zelene mahune nisu nužno otrovne, Geerts je istaknula da, kada su nekuhane, mogu sadržavati više razine lektina, proteina koji se veže u šećer. 

Lektin može uzrokovati probleme s probavom, međutim, ako blanširate zelene mahune — skuhate ih i potom potopite u hladnu vodu — Geerts je rekla da ih možete učiniti sigurnijima za konzumaciju snižavanjem razine lektina. 

Jaja

"Kako bi se osiguralo da je bakterija salmonela ubijena, jaja se moraju kuhati na sigurnoj temperaturi (oko 62,77 stupnjeva Celzijevih)", rekla je Geerts. "Ako recept zahtijeva sirova jaja, koristite pasterizirana jaja ili proizvod od jaja". 

Klice

Prema američkoj Agenciji za hranu i lijekove, bakterije mogu prodrijeti u sjemenke klica prije nego što uopće izrastu. Ako se to dogodi, bakterije se mogu vrlo teško isprati i mogu izazvati bolest ako se pojedu.

Možda te zanima... Simptomi infekcije salmonelom i je li moguće prepoznati zaraženu hranu Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.