Zdravlje Simptomi i pomoć 12. travnja 2022.

Simptomi infekcije salmonelom i je li moguće prepoznati zaraženu hranu

Foto: shutterstock Opći simptomi trovanja hranom su mučnina, osjećaj težine u želucu, bolovi u želucu, povraćanje i proljev
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Državni inspektorat u Hrvatskoj je naložio povlačenje proizvoda Kinder Schoko-Bons, Kinder Surprise Maxi i Kinder Happy Moments, a riječ je o određenim serijama nakon što je Ferrerova tvornica čokolade Kinder u Belgiji povezana sa slučajevima salmonele. Kada je u pitanju salmonela u vrijeme oko Uskrsa koje je ujedno i početak toplijeg vremena češće se javljaju tegobe povezane sa salmonelom. Donosimo koji su simptomi salmonele, što jesti kako bi se što prije oporavili i kada se hitno javiti liječniku

"Državni inspektorat izvijestio je u ponedjeljak o opozivu proizvoda Kinder poklon vrećice od 193 grama s rokom trajanja do kolovoza i rujna 2022. proizvođača Ferrero Ardennes iz Belgije iz preventivnih razloga zbog moguće kontaminacije bakterijom salmonelom. Proizvod nije u skladu s Uredbom Europskog parlamenta i Vijeća od 28. siječnja 2002. o utvrđivanju općih načela i uvjeta zakona o hrani, osnivanju Europske agencije za sigurnost hrane te utvrđivanju postupaka u područjima sigurnosti hrane, upozoravaju iz Inspektorata. Navode kako su detalji o opozivu dostupni na web stranici tvrtke Lidl Hrvatska koja je uvoznik tog proizvoda. Već su ranije opozvani proizvodi: Kinder mini eggs, Kinder Surprise Maxi, Kinder Schokobons i Kinder Happy Moments. Talijanski proizvođač čokolade Ferrero povukao je dio asortimana Kinder čokolada iz trgovina u SAD-u zbog moguće kontaminacije salmonelom, proširivši time mjeru opoziva iz Europe na drugu stranu Atlantika.

Europska agencija za sigurnost hrane EFSA izvijestila je da istražuje moguću vezu između 134 slučaja salmonele u najmanje devet europskih zemalja i konzumacije proizvoda od čokolade. Većina potvrđenih slučajeva zabilježena je u Britaniji, ukupno 63, a vjerojatni ili potvrđeni slučajevi prijavljeni su i u Francuskoj, Irskoj, Belgiji, Njemačkoj, Luksemburgu, Nizozemskoj, Švedskoj i Norveškoj. U nekoliko zemalja, uključujući Belgiju, Francusku, Njemačku, Irsku, Luksemburg i Britaniju, pokrenut je postupak opoziva proizvoda, objavila je agencija EU-a", piše HINA.

Simptomi salmonele

Opći simptomi trovanja hranom su mučnina, osjećaj težine u želucu, bolovi u želucu, povraćanje i proljev. Bakterije koje relativno često uzrokuju trovanja hranom su: salmonela, listerija, Escherichia coli, kampilobakter, stafilokoki, Bacillus cereus i različite vrste klostridija. "Za salmonelu je karakteristično što može uz bolove u želucu izazvati i povišenu temperaturu. Kad će se trovanje salmonelom manifestirati, ovisi o fizičkom statusu i imunološkom sistemu te što si jela i pila, a to je obično od 12 do 48 sati nakon unosa kontaminirane hrane", kaže dr. sc. Ivančica Kovaček, voditeljica Odjela za mikrobiološke analize hrane i predmeta opće uporabe u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”.

Liječenje salmonele prirodnim putem

Čim osjetiš simptome trovanja hranom, najbolje je smanjiti unos hrane. "Kod salmonele je jako važno liječenje simptoma. Potrebna je dijeta i pijenje što više tekućine koja ne iritira želudac, najbolje neki blagi, mlaki čaj, primjerice od šipka. Ako imaš salmonelozu (bolest uzrokovanu salmonelama), potrebno je dva dana provoditi jaku dijetu - jede se samo prepečeni kruh i pije mlaki čaj, eventualno malo slanih štapića, jer treba pustiti probavnom sistemu da se oporavi", objašnjava dr. Kovaček.

Zatim se lagano prelazi na drugu prehranu. "Primjerice, treći dan možeš eventualno pojesti neki obrani sir, prežganu juhu ili pola banane pa ako je tvoj probavni sistem miran i ne dolazi do pojačanja simptoma, četvrti dan se može pojesti blaga juha. Peti se dan još eventualno jede juha i može se prijeći polako na drugu hranu", kaže dr. Kovaček i dodaje da ako se držiš dijete, simptomi bi trebali proći sami od sebe te tada nije potrebno ići liječniku.

Kruh-Dijeta1 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Koliko traje salmonela kod djece i ostalih rizičnih skupina

"Izuzetak su ljudi rizičnih skupina: mala djeca, stariji i oni slabog imuniteta te oboljeli od teških bolesti koji bi se trebali javiti liječniku što prije, osobito ako se proljev ne smiruje ili se povećava kroz dan-dva. Alarmantni simptomi su i jako sasušene usnice i jezik, a to znači da je došlo do dehidracije te se treba što prije javiti liječniku jer je potrebna nadomjesna terapija. Liječniku se potrebno javiti i ako dijete sve što popije povrati. Liječniku se javi i ako primijetiš krv u stolici, no i bez alarmantnih simptoma dobro se javiti liječniku koji će propisati potrebnu dijetu", kaže dr. sc. Ivančica Kovaček.

Što je salmonela i kako se prenosi?

Salmonelu je nemoguće prepoznati na mesu jer ne izaziva loš miris, okus ili promjenu boje, osim ako hrana nije kontaminirana i drugim mikroorganizmima koji uzrokuju smrad. Budući da je salmonela vrlo diskretna, važna je prevencija. "Salmonele su živa bića te da bi živjele trebaju hranjive tvari i vodu. Što je namirnica hranjivija, nutritivno bogatija, to će se salmonele bolje u njoj razmnožavati", objašnjava dr. Kovaček.

Osim dobre higijene pri  rukovanju hranom i termičkoj obradi, važno je paziti da hrana ne dolazi u dodir sa sirovom. "Ako si na dasci rezala meso koje je zaraženo salmonelom te na toj dasci režeš luk ili drugo povrće, a nisi je dobro oprala, možeš je prenijeti i u salatu", upozorava dr. Kovaček.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.