Fitness 09. srpnja 2024.

Zašto je jedna noga jača od druge i kako to ispraviti?

Foto: Pexels
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Tijekom vježbanja nogu sigurno ste primijetili da vam je jedan jača od druge, što je sasvim normalno, ali zašto je to tako?

"Mi prije svega nismo simetrična bića", kaže za Livestrong trenerica Chloe Costigan. "I na kraju radimo asimetrične aktivnosti iz niza razloga koji stvaraju više snage ili fleksibilnosti u jednom udu u odnosu na drugi". 

Jedan primjer je pisanje — velike su šanse da svaki put uhvatite olovku svojom dominantnom rukom, zar ne? Ali asimetrija nije nužno loša stvar, kaže Costigan. Zapravo, asimetrično tijelo može biti učinkovito. Na primjer, ako padate, vaš prirodni instinkt će biti da se stabilizirate na svoju dominantnu nogu. "Vaše tijelo stvara te obrasce pa ne mora o tome razmišljati", kaže ona. "Problem je kada ta dominanta strana počne preuzimati sve". U tim slučajevima vaša nedominantna strana može postati preslaba, a dominantna previše jaka i nefleksibilna. To bi moglo dovesti do bola ili ozljede.

I ne biste trebali nužno poistovjećivati dominaciju sa snagom. Vaša dominantna ruka je, na primjer, ona koju ćete najvjerojatnije koristiti za svakodnevne zadatke, a iako to samo po sebi može dovesti do povećanja snage, to nije uvijek slučaj, kaže Costigan.

Zašto je dominantna noga jača

Koja je noga obično jača? Odgovor je obično vaša dominantna noga, a za to postoje brojni razlozi.

Imate jednu dominantnu ruku

Ako ste dešnjak, na primjer, obično ćete tom rukom obavljati svakodnevne zadatke poput držanja telefona i podizanja torbe. Isti obrazac možete vidjeti kada krenete šutnuti loptu ili gurati nešto teško — vaša desna noga će se pomaknuti prema naprijed za snagu. A kada svoju dominantnu stranu uvijek iznova koristite za određene zadatke, neizbježno je da ta strana ojača. 

Možda te zanima... Uz video nauči izvoditi pravilno ove 4 moćne vježbe za noge Fitness

Aktivnost zahtijeva dominantnu stranu

Određene aktivnosti zahtijevat će više rad jedne strane tijela u odnosu na drugu, što je često povezano s dominacijom ruku, ali ne uvijek, kaže Costigan. Kada radite 'asimetrične' aktivnosti ili ste ih već radili (primjerice igranje nogometa), skloniji ste imati više asimetrije i razotkriti te obrasce dominacije, kaže ona.

I dok je trčanje simetrična aktivnost, ‌gdje ‌trčite može nejednako utjecati na snagu. Nagib ceste može igrati ulogu u tome koja noga može biti dominantnija ili jača. Trčanje na stazi također može uzrokovati isto, ako trčite u istom smjeru uvijek iznova, objašnjava Costigan.

"Ako skrećete ulijevo (u tradicionalnom smjeru trčanja na stazi), veća je težina na vašoj lijevoj nozi, a ako vam je lijeva noga već dominantna, to bi moglo uzrokovati dodatni stres", dodaje Costigan.

Imate povijest ozljeda

Ako ste u prošlosti imali tešku ozljedu, recimo ozljedu prednjeg križnog ligamenta, vjerojatno još uvijek imate neke posljedice, kaže Costigan. Recimo da vam je desna strana bila dominantna i zbog ozljede lijevog koljena ste se još više oslanjali na desnu nogu, što može stvoriti problem. 

Kako testirati koja je noga jača

Costigan dijeli nekoliko načina na koje možete odrediti koja vam je noga jača.

  • ‌ Test 1: ‌ Počevši od stojećeg položaja, pretvarajte se da padate i zabilježite kojom ste se nogom "uhvatili".
  • ‌ Test 2: ‌ Skočite s jedne pa s druge noge da vidite koliko visoko možete skočiti. Ako skočite više odgurujući se s lijeve strane, vaša će lijeva noga vjerojatno biti jača. Costigan kaže da ovaj test treba uzeti s rezervom ako niste navikli redovito skakati.
  • ‌ Test 3: ‌ Testirajte ravnotežu na jednoj pa na drugoj nozi. Strana koja osigurava ravnotežu vjerojatno će biti jača, a često i dominantna strana.
Utezi_3 Možda te zanima... 10 fitness zapovijedi za vidljive mišiće Fitness

Zašto je nedominantna noga jača

Iako nije nečuveno, rjeđe je da nedominantna noga bude jača. No, Costing kaže da je nedominantna noga jača zato što je dominantna noga preopterećena. Na primjer, ako vam je desna noga dominantna, ali lijeva jača, to bi moglo biti zato što je vaš desni bok više stegnut, a to može spriječiti povećanje snage.

Kada asimetrija postane problem

Kao što Costigan ističe, prirodno je biti donekle asimetričan. To postaje problem samo kada postoji bol ili kompenzacija koja može utjecati na, primjerice, hod. "Većina ljudi na kraju dobije ozljedu zbog kumulativnog naprezanja", objašnjava ona. "S vremenom biste se mogli ozlijediti". Primjerice, sportaši koji jako favoriziraju jednu stranu imaju veću vjerojatnost da će doživjeti ozljedu, kaže Costigan.

Najbolji način da spriječite da asimetrija postane problem je da obratite pažnju kako se krećete, kaže Costigan. Može biti i da vam je jedna strana fleksibilnija, a fizioterapeut može otkriti i zašto "Gubitak fleksibilnosti može biti posljedica prekomjerne upotrebe jedne strane tijela", objašnjava Costigan, napominjući da se morate usredotočiti na to kako se krećete, fleksibilnost te snagu i stabilnost. "Kad su fleksibilnost, snaga i stabilnost loši, osjetit ćete bol". 

istezanje vježba Možda te zanima... Fleksibilnost i pokretljivost: Zašto su važni i primjeri vježbi Fitness

Kako ojačati slabiju nogu i donekle vratiti simetriju

Ne samo da smo asimetrična bića, nego se u svakodnevnom životu krećemo jednu po jednu nogu — na primjer, premještamo se s jedne noge na drugu dok hodamo ili trčimo, kaže osobna trenerica Abby Bales. "Trebali bismo to vježbati tijekom treninga", dodaje Bales.

Tijekom pilatesa i joge u kojima pokrećete jednu po jednu nogu i koristite suprotne pokrete ruku i nogu (primjerice lijeva ruka i desna noga). "To djeluje na poprečne i rotacijske ravnine kretanja koje koristimo svakodnevno", kaže Bales te dijeli tri vježbe koje mogu pomoći u jačanju slabije strane tijela. Tijekom ovih vježbi možete koristiti bučice, ali i vlastitu tjelesnu težinu. Također, možete povećati težinu kako bi pokreti bili teži. 

Bugarski čučanj

  • Stanite nekoliko koraka ispred klupe, kutije ili stolice, okrenuti licem od njih i držeći bučicu u svakoj ruci.
  • Ispružite lijevo stopalo unazad i postavite gornji dio stopala ravno na površinu. Kako biste bili u ravnoteži, proširite oslonac pomicanjem lijevog stopala nekoliko centimetara ulijevo.
  • Lagano nagnite torzo prema naprijed i savijte prednje koljeno kako biste spustili kukove prema podu što je moguće niže.
  • Vaša prednja potkoljenica trebala bi biti okomita s podom, dok bi stražnje koljene trebalo biti okrenuta prema podu. Ako bilo koja noga nije na svom mjestu, pomičite prednje stopalo naprijed ili nazad dok ne pronađete idealan položaj.
  • Gurnite se kroz sredinu prednjeg stopala da biste se vratili u stojeći položaj.
  • Ponovite vježbu.
  • Izvršite sva ponavljanja na jednoj nozi prije prebacivanja na drugu.

Mrtvo dizanje na jednoj nozi

  • Stanite na desnu nogu držeći bučicu u svakoj ruci, dlanovima okrenutim prema naprijed.
  • Držeći desno koljeno blago savijenim, napravite mrtvo dizanje savijanjem u kuku, ispruživši slobodnu nogu iza sebe radi ravnoteže ili naslonivši gornji dio stopala na klupu. Tijekom ovog pokreta, pazite da vam kukovi ostanu ravnopravni.
  • Nastavite spuštati bučicu dok vam gornji dio tijela ne bude paralelan s tlom.
  • Držeći leđa ravnima, vratite se u uspravan položaj.
  • Ponovite na suprotnoj strani.

Iskorak unatrag

  • Stanite sa stopalima otprilike u širini kukova, s rukama uz tijelo, držeći bučicu u svakoj ruci.
  • Zakoračite s lijevom nogom iza sebe i savijte koljena dok ne formiraju kut od 90 stupnjeva. Vaše stražnje koljeno mora biti oko 2,5 centimetara iznad tla, a prednje bedro treba biti paralelno s tlom (ili što je moguće bliže).
  • U isto vrijeme podignite lijevu ruku kako biste formirali kut od 90 stupnjeva.
  • Držite većinu svoje težine u prednjoj nozi dok pritiskate lijevu petu i ispravljate lijevu nogu.
  • Vratite lijevu nogu i ruku u početni položaj i ustanite.
  • Ponovite pokret sa suprotnom nogom i suprotnom rukom.

Možda te zanima... Kako isključivo hodanjem možete izgraditi donji dio tijela i sagorjeti kalorije Fitness

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.