Fitness 28. listopada 2021.

Uz video nauči izvoditi pravilno ove 4 moćne vježbe za noge

Foto: shutterstock Stražnji iskorak može se izvoditi u više različitih varijanti
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Donosim ti efikasne vježbe za noge koje možeš izvoditi bilo gdje bez rekvizita.

Na početku treninga dobro zagrij mišiće i zglobove te odradi vježbe mobilnosti (video na 00:45); zatim lagano i kratko istegni sve mišiće kako bi ih pripremila za trening.

Energizirajuća vježba / protresi i vibriraj (video na 02:30)

Ova posljednja pripremna vježba mi je najzanimljivija, a njena svrha je energizirati tijelo s kisikom i razbiti česte mišićne napetosti u tijelu (u mišićima vrata, prsa, ramena, trbuha, dna zdjelice, nogu i stopala). Zanimljivo je da ova vježba podsjeća na indijanske plesove, a drevne vojske su se tako pripremale prije bitki. Svrha ove vježbe je da ti “uzemlji” energiju, usredotočiti namjeru i da ti da energiju za kroz dan ili za neku aktivnosti (npr. trening).

Možda te zanima... Trening u parku s naglaskom na gornji dio tijela Fitness

Glavni dio treninga / Vježbe

1. Stražnji iskorak ili Stražnji iskorak uz biceps pregib ili Prednji iskorak ili Stražnji iskorak uz rameni potisak iznad glaveodaberi samo jednu varijantu iskoraka* za ovaj trening (možeš ih mijenjati iz treninga u trening).

Bilo koju od navedenih vježbi iskoraka možeš raditi jednonožno (prvo odradi sva ponavljanja s jednom nogom pa zatim s drugom) ili naizmjenično (jedna pa druga noga to je jedno ponavljanje).

2. Dupli čučnjevi sastoje se iz 1 ¼ ponavljanja, jedno cijelo ponavljanje plus jedno parcijalno (1/4) ponavljanje, broji se kao jedno ponavljanje, cilj je maksimalno iscrpiti mišiće nogu.

 3. Jednonožno mrtvo dizanje je jednostavna, ali učinkovita vježba za jačanje mišića donjeg dijela tijela, ali i za poboljšanje ravnoteže. Ova varijanta mrtvog dizanja aktivira iste mišiće kao i druge varijante mrtvog dizanja, dakle odlična je za mišiće gluteuse, zadnju ložu i leđa (mišiće Latissimus dorsi i podizače kralježnice /erector spinae). Kod ove vježbe navedene mišiće radi kroz veći raspon pokreta nego kada tu vježbu radiš s obje noge.

 4. Počučanj skok uz širenje nogu: snažno se odrazi i eksplozivno skoči u vis, zatim kad se spustiš u počučanj raširi noge i skupi ih to je jedno ponavljanje.

Uz trening nogu možeš kombinirati ovaj trening za gornji dio tijela. Pogledaj video.

Više savjeta Denisa Rajčića potraži na njegovom Instagram profilu i na stranici www.denisrajcic.com

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.