Fitness 22. studenoga 2016.

Trening uz koji ćeš smršavjeti i osjećati se sjajno

Utezi_2
Foto: Thinkstock Nakon napornog vježbanja u teretani mišiće treba nahraniti i obnoviti zalihe energije
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Iako većina nas trening pod opterećenjem smatra primjeren muškarcima, ženama je trening snage potreban jednako kao i muškarcima, ako ne i više. Činjenica je da žene, kao i muškarci, s godinama gube mišićnu masu.

Manje mišića uzrokuje usporavanje metabolizma, što znači da je veća vjerojatnost pohranjivanja suvišnih kalorija u obliku masti. Dakako, to nipošto ne želiš. 

Za skidanje masnog tkiva trebaš vježbati s utezima ili koristeći težinu tijela

Dr. Patricia Farris svakodnevno radi s pacijentima koji traže lasersko ili drugo brzo rješenje za uklanjanje neželjenoga masnog tkiva. Neki se žale na trbušno masno tkivo, a drugi su opsjednuti svojim bedrima. Ti pacijenti ne znaju da im za uklanjanje neželjenoga masnog tkiva nije potreban liječnik.

Kad prihvate teretanu, mogu iskoristiti najbolje sredstvo za sagorijevanje masnog tkiva: težinu vlastitog tijela. Iako 30 minuta kardioaktivnosti sagori više kalorija nakon 30 minuta vježbanja pod opterećenjem, potonje ti omogućuje nastaviti sagorijevati kalorije čak i nakon što završiš s vježbanjem – što znači da u konačnici sagoriš više kalorija.

Razlog tomu je što je mišić metabolički aktivniji od masnog tkiva pa zahtijeva više kalorija i energije. Četiristo pedeset grama mišića zahtijeva 50 kalorija na dan za održavanje, što znači da mišić sagorijeva kalorije čak i dok se odmaraš. Dobra je vijest da mišiće možeš ojačati u bilo kojoj dobi tako što ćeš se upustiti u neku vrstu treninga pod opterećenjem ili jednostavno dizati utege. Ako si početnik u dizanju utega, zamoli profesionalnog trenera da ti pokaže kako se to pravilno izvodi.

Kako treba dizati utege i što treba jesti da bi se kilogrami topili?

Mlohavi_Trbuh_Uteg | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Usredotoči se na veće mišićne skupine

Kao što je već spomenuto, svrha treninga pod opterećenjem jest progresivno vježbati mišiće koristeći težinu vlastitog tijela ili male dodane utege dok izvodiš čučnjeve, iskorake i sklekove. Na svakoj mišićnoj skupini radi se zasebno i izvodi se niz opetovanih pokreta.

Osnovni trening pod opterećenjem trebao bi obraditi bicepse, tricepse, ramena, leđa, prsa, trbuh, glutealne mišiće, bedra i mišiće listova. Važno je shvatiti da vježbanjem pod opterećenjem ne možete izgubiti masno tkivo na određenom mjestu.

Zato trbušnjaci neće čudesno rastopiti masno tkivo na trbuhu, a podizanje nogu uz primjenu utega za gležnjeve neće stanjiti bedra. Rad na svim mišićnim skupinama tijela povećat će ukupnu mišićnu masu, što će tvoje tijelo učiniti učinkovitijom peći za sagorijevanje masnog tkiva. Najučinkovitiji pristup treningu snage jest usredotočenje na veće mišićne skupine: što više mišića odjednom koristiš, to ćeš više kalorija sagorjeti.

Saznaj koja su tri mita o trbušnim mišićima

Navedeni tekst je ulomak iz knjige "Život bez šećera", autorica Brooke Alpert i Patricije Farris u izdanju Mozaik knjige. Više o knjizi saznaj ovdje

 | Author: Mozaik knjiga Foto: Mozaik knjiga

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.