Fitness Dođi na Ekotlon i osvoji nagradu! 09. kolovoza 2023.

Tjelovježba se pokazala učinkovitom za mentalno zdravlje kao lijekovi

Žena vježba osmjeh pilates
Foto: Pexels Vježbanje se ne koristi kao prva preporuka kod problema s mentalnim zdravljem, ali bi mogla postati
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Iako liječnici ne savjetuju da prestanete piti lijekove ako ih već uzimate, novo istraživanje pokazalo je koliko je tjelovježba uistinu efektivna kod osoba s problemima poput depresije i anksioznosti

Vježbanje ima ključnu ulogu u zdravlju, a istraživanja su pokazala da tjelesna aktivnost može poboljšati pamćenje, smanjiti rizik od hospitalizacije i čak smanjiti rizik od raka. Sada postoje dokazi koji sugeriraju da je vježbanje učinkovitije od lijekova u liječenju mentalnih poremećaja poput depresije i anksioznosti.

Istraživanjem objavljenim u British Journal of Sports Medicine obuhvaćeno je 97 različitih analiza u 1039 kliničkih studija u kojima je sudjelovalo 128119 sudionika, što je čini najopsežnijom do sada. Znanstvenici su otkrili da je tjelesna aktivnost značajno poboljšala simptome depresije, anksioznosti i stresa. Konkretno, otkrili su da je tjelesna aktivnost 1,5 puta učinkovitija od savjetovanja ili vodećih lijekova (važna napomena: u istraživanju nije navedeno koje su lijekove uključili u analizu). Rezultati su također pokazali da su periodi vježbanja koji su trajali 12 tjedana ili manje bili najučinkovitiji u smanjenju simptoma mentalnog zdravlja što naglašava brzinu kojom tjelesna aktivnost može donijeti promjene.

Fizička aktivnost je poznata kao pomoć u poboljšanju mentalnog zdravlja, no unatoč dokazima još nije široko prihvaćena kao prvi izbor liječenja, rekao je glavni autor studije Ben Singh, dr. med. u priopćenju za medije. "Naš rad pokazuje da fizička aktivnost može značajno smanjiti simptome depresije i anksioznosti u svim kliničkim populacijama pri čemu neke skupine pokazuju čak i veće poboljšanje", zaključio je.

Kako tjelovježba pomaže mentalnom zdravlju?

Između ostalog, vježbanje poboljšava emocionalnu otpornost, smanjuje anksioznost i stres te smanjuje percepciju boli, što je za mnoge glavni uzročnik depresivnog raspoloženja, objašnjava za Prevention Amit Sachdev, dr. med., voditelj Odjela za neuromuskularnu medicinu na Michigan State sveučilištu.

Svaki pokušaj vježbanja obično pomaže našem mentalnom stanju, kaže dr. Sachdev i dodaje: "Za one koji uopće nisu aktivni, činjenica da nešto aktivno rade često preusmjerava njihovu energiju. Za one koji traže olakšanje boli i simptoma depresije, trebat će se jako potruditi da bi oslobodili prirodne endorfine".

dvije žene vježbaju | Author: Pexels Foto: Pexels Nekima sam odlazak u teretanu pozitivno utječe na mentalno zdravlje

Važno je imati na umu da ovo istraživanje nije razmatralo stvarne mehanizme djelovanja tjelesne aktivnosti na mentalno zdravlje, ali većina znanstvenika se slaže da vjerojatno postoji više čimbenika koji doprinose utjecaju tjelesne aktivnosti na mentalno zdravlje, kaže Carl Marci, dr. med., liječnik, neuroznanstvenik i autor knjige Rewired: Protecting Your Brain in the Digital Age. "To uključuje izravne fiziološke čimbenike, uključujući smanjenje brzine otkucaja srca povećanjem aktivnosti živca vagusa i oslobađanje BDNF-a, ključne molekule uključene u promjene vezane uz učenje i pamćenje, što je dobro za zdravlje mozga", dodaje dr. Marci i objašnjava da za neke društveni aspekt odlaska u teretanu ili samo izlazak iz kuće mogu biti važni. 
 

Možda te zanima... Kako razlikovati depresiju i kroničnu iscrpljenost? Zdravlje

Može li trening zamijeniti lijekove?

Odgovor nije jednostavan i nikako ne biste trebali prestati uzimati bilo koje lijekove prije razgovora sa stručnjakom. Ipak, za neke ljude je odgovor da, kaže dr. Sachdev. "Izazov je to što su mozgovi stvarno teški za predvidjeti", dodaje. 

"Imamo mnoge klase lijekova dostupne za liječenje mentalnog zdravlja. Uzmimo anksioznost na primjer. Ako bismo imali problem sa samo jednim neurotransmiterom koji vodi do svih anksioznosti, onda bismo trebali samo jednu klasu lijekova", pojašnjava dr. Sachdev. Međutim, kemija mozga nije tako jednostavna, napominje i dodaje: "Uključio bih vježbanje u rutinu svakog pacijenta s anksioznošću, ali ne bih bio obeshrabren ako bi samo vježbanje ostavilo prazninu koju treba popuniti lijekovima".

Dr. Marci smatra da je dosljednost nalaza u ovom istraživanju usporediva s bilo kojim istraživanjem intervencija lijekovima ili psihoterapijom. "Imajte na umu, sve tri (lijekovi, terapija, fizička aktivnost) vjerojatno djeluju na različite mehanizme, pa se kombinacija može vrlo dobro nadopunjavati", zaključio je. 

Priključite se Ekotlonu i osvojite nagradu!

Treći po redu Ekotlon održat će se na zagrebačkom Bundeku 9. rujna, ali ploggati možete i u svom gradu te osvojiti super nagradu. Osim toga, ove godine otvaramo i novu, canicross stazu, za trkače sa psima. Podržali biste akciju, ali vam Zagreb nije baš blizu? Pronađite sami lokaciju za čišćenje u svojoj blizini, prijavite nam je na službenoj stranici i organizirajte plogging s ekipom na toj lokaciji 9. rujna. Nakon plogginga pošaljite nam fotografije lokacije prije i poslije čišćenja te fotku svoje ekipe, a najveselija ekipa s lokalnog plogginga osvaja Ekotlon poklon paket i medijsko predstavljanje u 24sata! 

Prijaviti se možete do 7.9.2023. do 23.59 sati, odnosno do popunjavanja maksimalnog broja sudionika. Imajte na umu da, osim prijave putem službene Ekotlon stranice, svoje mjesto na Ekotlonu osiguravate uplatom kotizacije. Više informacija o Ekotlonu donosimo i na Ekotlon Facebook stranici. Vidimo se na stazi!

 | Author:

Organizatori Ekotlona su 24sata i missZDRAVA, a ponosni partneri projekta su Konzum, INA, OTP banka, JYSK, Decathlon, Pet centar, BRITA, Stega tisak i Toyota. Projekt podržavaju Canicross Croatia i Kinološka udruga Zaprešić.   


 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.