Fitness 28. lipnja 2024.

Na kojem dijelu tijela ćete prvo početi gubiti na težini?

Foto: Freepik
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Oscilacije u težini normalna su stvar, ali vjerojatno ste primijetili da ne fluktuiraju sva tijela na isti način. Kod nekih se promjena težine može najprije pojaviti na licu, dok kod drugih to može biti središnji dio tijela ili bedra.

No, područja na kojima prvo izgubite težinu također će biti i područja na kojima ćete prvo primijetiti povećanje. Sposobnost tijela da se transformira jednako je fascinantna koliko i frustrirajuća, ali ne mora biti toliko zbunjujuća. 

Ako ste se ikada pogledali u ogledalo ili obukli traperice i pomislili zašto ne gubite i ne dobivate na težini na stabilniji način, manje vezan za sami dio tijela, definitivno niste sami. Fitness, nutricionistički i zdravstveni stručnjaci objašnjavaju zašto na nekim dijelovima tijela primijetite gubitak kilograma, a na drugima ne. 

Gdje ljudi prvo smršave?

"Što se tiče gubitka, možda je lakše, ovisno o pojedincu, skinuti masnoću s trupa i trbušnog područja za razliku od nogu i glutealnog područja, zbog čega se čini da muškarci gube težinu/salo brže od žena," kaže za Byrdie fitness stručnjakinja Lisa Wheeler. Slično tome, Wheeler kaže da se čini da žene koje nose više težine u predjelu trupa i trbušnjaka brže gube od žena koje nose težinu u gluteusima i nogama. Drugim riječima, iako se gubitak i dobitak na težini mogu razlikovati ovisno o spolu, može se uvelike razlikovati od osobe do osobe. 

Možda te zanima... Kako vježbanjem možete uravnotežiti hormone? Fitness

Koja su područja sklonija debljanju?

Prema stručnjacima, razlog zbog kojeg se tako brzo debljate na središnjem dijelu tijela, a ne na, recimo, listovima i podlakticama je taj što su adipociti (ili masne stanice), koje se nalaze po cijelom tijelu, veći u bokovima, stražnjici, područje trbuha i bedara za žene i trbuhu za muškarce. Žene mogu biti sklonije salu duž bokova, bedara, stražnjice i trbuha zbog nečega što dijetetičarka Tanya Zuckerbrot tvrdoglava masnoća koja služi kao rezerva energije za potrebe trudnoće i dojenje. "To je obično posljednje mjesto na kojem ćete izgubiti težinu, jer je vaše tijelo želi uštedjeti kako bi podnijelo zahtjeve rađanja", objašnjava ona.

Za muškarce, ne postoji "evolucijska svrha" za skrivanje trbušnog sala, poznatog i kao visceralno salo, opasna vrsta sala koja obavija organe i povezana je s metaboličkom bolešću, kaže ona. No, Zuckerbrot kaže da je to, općenito gledano, najlakša vrsta masti za izgubiti jer se brže razgrađuje. Istraživanja pokazuju da unos vlakana može pomoći u smanjenju ove opasne visceralne masnoće.

Wheeler kaže da genetika također igra veliku ulogu u tome kako se debljamo i tvrdi da postoje četiri primarna obrasca skladištenja masti:

  • Ravnomjerna raspodjela po cijelom tijelu
  • Trup i trbuh (pretežno muškarci)
  • Trup, noge i gluteus (pretežno žene)
  • Samo područje trbuha

Čimbenici koji mogu utjecati na gubitak težine

Gubitak tjelesne težine uglavnom je rezultat sagorijevanja više kalorija nego što ih unosite, a općenito će deficit od oko 3500 kalorija dovesti do sagorijevanja 0,45 kilograma gubitka masti. Uz navedeno, različiti čimbenici utječu na brzinu metabolizma i kasniji gubitak težine, uključujući sljedeće:

  • Dob
  • Spol
  • Razina aktivnosti
  • Dijeta
  • Genetika
  • Lijekovi
  • Konzumacija alkohola
  • Kvaliteta i kvantiteta sna
  • Razine stresa
  • Zdravlje štitnjače
  • Određena zdravstvena stanja poput metaboličkog sindroma
  • Hormonska ravnoteža.
utezi Možda te zanima... Činjenice koje trebate znati o dizanju utega, ako je cilj mršavljenje Fitness

Možete li ciljati određena područja za mršavljenje?

Zuckerbrot objašnjava da iako vlakna pomažu u smanjenju količine visceralne masnoće u području trbuha, potkožna mast (koja se nalazi izravno ispod kože) smanjit će se samo s ukupnim gubitkom težine. Stvaranje kalorijskog deficita (konzumiranje manje kalorija nego što sagorijevate) može pomoći u smanjenju ukupnih zaliha masti, kao i konzumacija cjelovite, svježe hrane umjesto prerađene masti i šećera.

U idealnom slučaju, ključ za smanjenje masnoće je kroz tjelovježbu, ali znajte ovo: ne možete smanjiti masnoću na različitim dijelovima tijela ciljanim vježbama. Naravno, možete zategnuti ta područja i zauzvrat sagorjeti više kalorija razvojem mišića, ali ne postoji vježba za "skidanje sala" za vaš trbuh ili stražnjicu. Umjesto toga, trebate koristiti cjelovit pristup fitnessu.

Jeffrey Gladd, specijalist integrativne medicine, kaže da se ne biste trebali fokusirati na određena područja tijela kada vježbate, napominjući da će "holistički pristup gubljenju masti vjerojatno biti učinkovitiji". On savjetuje da se ne označavaju pojedinačni dijelovi tijela - poput trbušnih mišića - jer se time gubi vrijeme koje bi se mnogo mudrije potrošilo na velike mišićne skupine, kaže on, pružajući najveću korist za ukupni gubitak masnoće. To se može postići intervalnim treningom visokog intenziteta (HIIT) i dizanjem utega za izgradnju čistih mišića, što povećava brzinu metabolizma i posljedično podržava ukupni gubitak masnoće.

fitness Možda te zanima... Kako potrošiti više kalorija tijekom vježbanja? Fitness

Koliko se mršavljenja smatra sigurnim?

Prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti, gubitak težine od 0,45 do 0,90 kilograma tjedno smatra se sigurnim i održivim za većinu ljudi. Sve što je agresivnije može biti dugoročno nesigurno i neuspješno. Osim toga, ako se odlučite za ekstremnu dijetu i vježbanje umjesto za nešto razumnije, riskirate gubitak previše čiste mišićne mase, što će usporiti vaš metabolizam. Želite izgubiti masno tkivo (adipozu), a ne mišiće. I, kao i mnoge najbolje stvari u životu, to zahtijeva malo strpljenja i sporiji, odmjereniji pristup.

Najbolji, najzdraviji načini za mršavljenje

Prema nekima, još jedan način potpore mršavljenju je ponovna kalibracija hormona. Charles Passler, nutricionist za modele poput Belle Hadid, kaže da neravnoteža estrogena može uzrokovati nemogućnost mršavljenja i, obrnuto, mogućnost da se vrlo lako dobije. "Na normalnim razinama, estrogen pomaže inzulinu da obavlja svoj posao u upravljanju šećerom u krvi", objašnjava. "Kada se estrogen izbaci, tijelo se pretvara u stroj za debljanje".

Iako reguliranje hormona zvuči kao težak zadatak, rješenje bi moglo biti u vašoj prehrani. "Kada jedete ugljikohidrate, šećer u krvi raste", kaže Passler. "Inzulin snižava šećer u krvi tako što ga taloži na tri različita mjesta u vašem tijelu. Kada inzulin radi ispravno - ni previsoko ni prenisko - šalje malu količinu glukoze u vašu jetru, veliku količinu u vaše mišiće da je koriste kao goriva, a malo ili nimalo za skladištenje masti. Kada je sve uravnoteženo, proizvodite pravu količinu inzulina da bi vaš šećer u krvi održao odgovarajuću ravnotežu". Međutim, prema stručnjacima, kada su razine estrogena visoke, stanice koje proizvode inzulin ne mogu pravilno funkcionirati i možete postati otporni na inzulin, a kao rezultat toga, inzulin gubi sposobnost taloženja glukoze u jetru i mišiće, što znači da se razina šećera podiže i glukoza se pohranjuje kao mast. "Mast povezana s neravnotežom estrogena obično se taloži u bokovima", objašnjava. "Ovo je klasični kruškoliki oblik tijela i zašto je taj oblik tijela mnogo češći kod žena nego muškaraca".

Kako bi se spriječilo nakupljanje viška masti, Passler predlaže konzumiranje hrane koja smanjuje estrogen kod muškaraca i žena, kao što je povrće iz skupine crucifera (brokula, kupus, kelj, prokulica, cvjetača), zeleno lisnato povrće, citrusno voće, jabuke i sjemenke lana. Nasuprot tome je hrane koja potiče estrogen: proizvodi na bazi soje, šećer, crveno meso, bilo koja hrana s dodanim hormonima, te kravlje mlijeko i drugi mliječni proizvodi, kao i hrana i tekućine pohranjene u plastici koja sadrži BPA. Passler kaže da također možete smanjiti razinu estrogena smanjenjem stresa, s više vježbanja i spavanjem. 

dijeta Možda te zanima... Kako hormoni utječu na debljanje i kako ih resetirati da ne ometaju mršavljenje Dijeta

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.