Fitness 22. lipnja 2024.

Kako potrošiti više kalorija tijekom vježbanja?

fitness
Foto: Unsplash Fitness
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Iako količina kalorija koju će svaka osoba sagorjeti tijekom određenog dana varira, ipak postoje neki načini na koje možete povećati količinu energije koju sagorijevate

Daniel Saltos, fitness trener preporučuje da pripazite na otkucaje srca. “Ubrzan broj otkucaja srca znak je da srce pumpa više krvi. To zahtijeva više kisika i energije, što rezultira većim sagorijevanjem kalorija” kaže Saltos. Veći intenziteta vježbanja i smanjenje vremena odmora između ponavljanja može pomoći u održavanju većeg broja srčanih otkucaja.

"Ako obično radite minutu pauze između serija, pokušajte se odmarati kraće - 30 do 45 sekundi", jedna je od mogućnosti koje predlaže Saltos. Luke Zocchi, fitness trener slaže se sa Saltosom i kaže da kraće odmaranje između ponavljanja troši više kalorija. "Umjesto pasivnog odmora između serija u trajanju od 60 sekundi odaberite 'aktivan' odmor preskačući uže. Tako ćete sagorjeti puno više kalorija tijekom jedne sesije”, kaže Zocchi. “Ako je vaš cilj (samo sagorjeti kalorije), ovo je sjajan način, ali ako vam je cilj izgraditi snagu, trebali biste se odmarati 60 sekundi kako biste bili spremni za sljedeću seriju”.

 

Brojanje kalorija Možda te zanima... Kalorijski deficit, što je i kako ga postići? Dijeta
 

Je li prehrana važna kada je u pitanju sagorijevanje kalorija?

Visokokalorična dijeta će zahtijevati više tjelovježbe kako biste sagorjeli dovoljno kalorija da biste smršavjeli. “Broj uneseni kalorija najvažniji je čimbenik o kojem ovisi hoćete li smršaviti. Lakše je smršaviti samim smanjenjem unosa kalorija nego vježbanjem,” kaže dr. sc. Janet Brill, nutricionistica i objašnjava: "To je zato što treba jako puno vježbati da bi se postigao kalorijski deficit. No, to ne znači da biste trebali ograničiti unos kalorija i odreći se hranjivih tvari. Nutritivno bogata prehrana dat će vam energiju potrebnu da kvalitetno odradite trening i izgradite mišiće i snagu".

Ako aktivno vježbate ne zaboravite jesti dovoljno kako ne biste sagorjeli previše kalorija jer to može uzrokovati dugoročno smanjenje brzine metabolizma, umor i slabije kostiju, napomenula je. Ne opterećujte se previše kalorijskim deficitom i brojem na vagi. Umjesto toga, treneri i stručnjaci preporučuju da se usredotočite na poboljšanje cjelokupnog zdravlja, fizičkog i mentalnog. "Trebali biste gledati na svoj trening kao na način da ojačate, postanete brži, budete pokretljiviji i živite boljim životom kako starite", kaže Zocchi.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.