Fitness 31. svibnja 2023.

Afterburn učinak nakon vježbanja: Istina ili izmišljotina?

trčanje
Foto: Pexels Afterburn učinak nakon vježbanja nije značajan
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Treninzi visokog intenziteta (HIIT) vrlo su popularni posljednjih godina, a treneri i sljedbenici ovakvog načina treniranja kunu se da je superučinkovit za sagorijevanje kalorija i izgradnju mišića u kratkom vremenu. Još jedna navodna dobrobit koja se pripisuje HIIT treninzima je da se kalorije ubrzano troše i nakon vježbanja, a ne samo za vrijeme vježbanja.

Proces naknadnog izgaranja (afterburn) znanstveno je poznat kao prekomjerna potrošnja kisika nakon vježbanja (EPOC - Excess Post-exercise Oxygen Consumption). Odnosi se na kisik potreban tijelu da se vrati u stanje prije vježbanja (metabolizam u mirovanju). Prilikom vježbanja tijelo se izbacuje iz svog uobičajenog stanja, a da bi se ponovno vratilo u normalu, mora dodatno raditi. Cilj treninga je da tijelo nakon vježbanja svoje normalno stanje postavi na višu razinu nego prije treniranja. Ta "malo viša razina" znači da ste boljoj formi.

Količina kisika koju tijelo koristi izravno je povezana s količinom energije koja mu je potrebna i zato je EPOC vrijednost odličan način kako bi se procijenilo koliko tijelo treba raditi da bi tijelo došlo u bolju formu. Prilikom izvođenja HIIT treninga tijelo treba više kisika nakon treninga što je ujedno i razlog zašto se HIIT treninzi povezuju s efektom naknadnog izgaranja.

Dr. Tedd Keating, izvanredni profesor kineziologije na Manhattan Collegeu objašnjava: "Metabolizam ostaje u pogonu neko vrijeme nakon vježbanja. Činjenica je tijelo nastavlja sagorijevati kalorije nakon vježbanja, ali to je obično samo šest do 15 posto ukupnih kalorija koje ste potrošili tijekom vježbanja. Dakle, ako ste sagorjeli 300 kalorija tijekom vježbanja, vaše naknadno sagorijevanje iznosilo bi samo oko 18 do 45 kalorija". EPOC nije ograničen na HIIT vježbe, događa se nakon svih aerobnih vježbi, ali razina intenziteta vježbe igra ulogu u tome koliko kalorija vaše tijelo sagorijeva nakon treninga. "Za aktivnosti niskog intenziteta, primjerice  trčanje na traci, možete očekivati niži učinak naknadnog sagorijevanja (oko šest posto), ali s HIIT treninzima i vježbama kao što su Tabata i HIIT, to naknadno sagorijevanje moglo bi biti oko 15 posto", tumači Keating. Postoji nekoliko drugih čimbenika koji također utječu na naknadnu potrošnju kalorija: težina, razina kondicije i mišićna masa. "Ljudi koji su u boljoj aerobnoj formi, više će kalorija trošiti", kaže Keating.

Možda te zanima... HIIT: 9 vježbi za cijelo tijelo i sve velike mišićne skupine Fitness
 
Možda te zanima... Prehrana i trening za povećanje mišićne mase i smanjenje potkožnog masnog tkiva Dijeta

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.