Neki trendovi u svijetu prehrane dođu i prođu, ali keto dijeta postoji već stoljeće.
Keto dijetu prvotno su uveli liječnici kao moderni tretman za epilepsiju 1920-ih. Međutim, od tada je keto dijeta prepoznata kao način za brže mršavljenje ograničavanjem ugljikohidrata. No unatoč tome što su je hvalile mnoge slavne osobe poput Gwyneth Paltrow, Jennifer Aniston, Halle Berry i Kourtney Kardashian, s keto dijetom se baš i ne slažu zdravstveni djelatnici. Štoviše, nova istraživanja pokazuju da prelazak na keto može imati negativne metaboličke i mikrobiotske učinke na tijelo.
Na ketogenoj (ili skraćeno keto) dijeti cilj je unositi velike količine masti, niske do umjerene količine proteina i što manje ugljikohidrata, prema Food Insight. Prema tipičnom ketogenom planu prehrane, pet posto kalorija dolazi iz ugljikohidrata, 20 posto iz proteina i 75 posto iz prehrambenih masti. Keto recepti često uključuju avokado, jogurt, maslac, sir, orašaste plodove, ulja i sjemenke te izvore proteina kao što su jaja, piletina, crveno meso životinja hranjenih travom i losos. U ovoj prehrani nećete pronaći hranu bogatu šećerom ili ugljikohidratima poput krumpira, krušnih proizvoda ili slatkiša.
"Ograničavanjem ugljikohidrata i praćenjem unosa proteina, ketogena dijeta ima za cilj dovesti vaše tijelo u stanje nutritivne ketoze, metabolički proces koji povećava proizvodnju ketona, koje proizvodi jetra i koji se mogu koristiti kao primarni izvor energije u tijelu. Kad nismo u ketozi, glukoza (dobivena iz unosa ugljikohidrata) je primarni izvor energije našeg tijela," prema Food Insight.
Za neke ljude ovaj plan prehrane funkcionira, ali za druge keto dijeta ima ozbiljan utjecaj na njihovo zdravlje. Nova studija objavljena u časopisu Cell Reports Medicine otkrila je da su ljudi na keto dijeti skloni višim razinama kolesterola i smanjenom broju povoljnih crijevnih bakterija.
"Ketogena dijeta učinkovita je za gubitak masnoće, ali dolazi s različitim metaboličkim i mikrobiološkim učincima koji možda neće odgovarati svima", rekao je profesor na Sveučilištu u Bathu i koautor studije Dylan Thompson u priopćenju za javnost, prenosi BestLife.
Za potrebe studije, istraživači su 53 zdravih odraslih osoba dodijelili ili dijetu s umjerenim unosom šećera, dijetu s niskim unosom šećera ili keto dijetu. Na kraju eksperimenta dugog 12 tjedana postalo je jasno da su oni na keto dijeti bili u znatno lošijoj formi nego što su bili na početku programa.
Jedna od najvećih briga bila je povećanje kolesterola
"Unatoč smanjenju masne tjelesne mase, ketogena dijeta povećala je razine nepoželjnih masnoća u krvi sudionika, što bi, ako se održi godinama, moglo imati dugoročne implikacije na zdravlje kao što je povećan rizik od srčanih bolesti i moždanog udara", objasnio je voditelj istraživanja dr. sc. Aaron Hengist.
Osim toga, keto dijeta je utjecala i na sastav crijevnog mikrobioma sudionika. Istraživači su bili posebno zabrinuti zbog smanjenja bifidobakterija, bakterija koje pomažu u proizvodnji vitamina B, snižavaju kolesterol i sprječavaju štetne bakterije da uđu u crijeva.
"Prehrambena vlakna ključna su za preživljavanje korisnih crijevnih bakterija poput bifidobakterija. Ketogena dijeta smanjuje unos vlakana na oko 15 grama dnevno, što je polovica preporučenog unosa", rekao je istraživač mikrobioma dr. Russel Davies u priopćenje za javnost. "Ovo smanjenje bifidobakterija moglo bi pridonijeti značajnim dugoročnim zdravstvenim posljedicama kao što je povećan rizik od probavnih poremećaja poput sindroma iritabilnog crijeva, povećan rizik od crijevne infekcije i oslabljena imunološka funkcija".
Keto dijeta također je smanjila toleranciju na glukozu i uzrokovala pomak u "metabolizmu lipida i korištenju mišićne energije", prema istraživanju. "Ako te promjene potraju kada se ljudi vrate na prehranu s visokim udjelom ugljikohidrata, to bi dugoročno moglo povećati rizik od razvoja dijabetesa tipa 2", istaknuo je profesor Javier Gonzalez, koji je nadzirao istraživanje.
Od tri skupine, najviše su izgubili na težini oni na keto dijeti. Ipak, istraživači predlažu da se odlučite za dijetu sa smanjenim unosom šećera, koja još uvijek daje rezultate mršavljenja, ali "bez očitih negativnih učinaka na zdravlje".